eFotbal

Strhne Tykač stadion Slavie? Nevylučuju, že současný Eden zboříme a postavíme nový pro 50 tisíc lidí

Tribuna sever patří mezi klenoty současného Edenu.
Tribuna sever patří mezi klenoty současného Edenu. SK Slavia Praha
O klubový fotbal je v česku nebývalý zájem. Sparta se proto rozhodla pro přesun z Letné a na Strahově plánuje postavit nový stadion pro zhruba 35 tisíc fanoušků. Pozadu nezůstává ani Slavia. Už v lednu předseda představenstva vršovického klubu Jaroslav Tvrdík naznačil možnost rozšíření Edenu na 32 tisíc míst. Nyní se k novému stadionu vyjádřil i majitel klubu Pavel Tykač (60). A se svými plány rozhodně nezůstává při zemi.
Reklama
Reklama

Je zřejmé, že Slavii ani Spartě současné stadiony nestačí. Oba pražské kluby dokážou vyprodat domácí sektory i na zápasy proti menším ligovým soupeřům. Na evropské poháry by Eden nebo Letnou zaplnily klidně dvojnásobně. 

Navyšování kapacity stadionů je proto logický krok vpřed. “Jsme ve fázi, kdy jsme si zadali první zmapování všech možností, které jsou,” prozradil Tykač, jenž na přelomu roku 2023 a 2024 koupil Slavii i se stadionem za zhruba 2 miliardy korun od čínské společnosti Citic Group. 

“Řešíme, co je ve Vršovicích vůbec možné udělat, protože takový projekt naráží na ohromnou spoustu omezení. Jednak dopravních, ale i obecně povolovacích,” dodal v rozhovoru pro Forbes čtvrtý nejbohatší Čech. 

Nový stadion v Edenu stojí od roku 2008. Má dostatečnou kvalitu k tomu, aby sloužil ještě několik dalších dekád, jeho rozšíření by proto z ekonomického hlediska dávalo smysl. Tykač ale nabízí i jinou možnost. 

“Vůbec nevylučuju, že stadion zůstane tak, jak je, a že se zvětší o padesát procent. Ani to, že ho zboříme a postavíme nový stadion pro padesát tisíc lidí,“ prozradil. “Maracanã tady ale nebude,“ dodal s narážkou na jeden z největších stadionů na světě.