eFotbal

Tři góly, dvě červené karty. Slavia vyhrála ve vyhroceném derby nad Spartou. I Plzeň slaví

Aktualizováno
Fotbalisté Slavie v úvodu derby se Spartou vstřelili dvě branky.
Fotbalisté Slavie v úvodu derby se Spartou vstřelili dvě branky.ČTK / Šimánek Vít
Fotbalisté Slavie vyhráli v nedělním derby nad Spartou 2:1 a vedou nejvyšší soutěž už o šest bodů právě před mistrem z Letné. Sešívaní zvládli skvěle první poločas a rychle vedli o dvě branky, po pauze snížil Rrahmani. Ve šlágru padly i dvě červené karty, vyloučený byl slávista Oscar a sparťan Vitík. Viktoria Plzeň vyhrála nad Pardubicemi 2:0. Mladá Boleslav doma remizovala 0:0 s Baníkem Ostrava. Sigma Olomouc pak prohrála s Bohemians 1:3, když Hanáci hráli většinu utkání bez vyloučeného útočníka Jana Klimenta.
Reklama
Reklama

Slončík prvním gólem za Plzeň ukončil sérii Viktorie bez výhry

Už ve třetí minutě ukázal sudí Marek Radina na značku pokutového kopu, po čtyřminutové intervenci VARu však penaltu pro Plzeň odvolal. Tomáše Polyáka totiž zasáhla střela Lukáše Kalvacha do ruky až poté, co se odrazila od jeho těla. Až do 45. minuty se pak kreativní fotbal ze hřiště vytratil a začal opět až v nastavení prvního dějství. Cadu nejprve vyzval ke skórování Pavla Šulce, jeho slabá hlavička ale skončila v náručí Jana Stejskala. Na druhé straně se před Sampsona Dweha natlačil Vojtěch Patrák, včas mu ovšem pod nohy skočil Martin Jedlička a jeho pokus vyrazil. Před odchodem do kabin prodloužil centr Alexandra Sojky na zadní tyč Václav Jemelka, Šulcovi však chyběl ke skórování půlkrok.

Tak jak skončila první půle, začala i ta druhá. Dwehův dlouhý aut na malé vápno přistál na hlavě Šulce, ovšem jeho pokus reflexivně vyrazil na brankové čáře Stejskal. V 56. minutě se již viktoriáni mohli radovat. Šulcův centr z pravé strany na zadní tyči vrátil hlavou před bránu Cadu a Slončík z malého vápna poslal z voleje míč pod břevno. Krátce nato chtěl vyrovnat Eldar Šehič přímým kopem z více než 30 metrů. Jedlička měl co dělat, aby míč vytěsnil zpod břevna. V 68. minutě se navíc řítil z levé strany sám na plzeňského brankáře Patrák, místo střely však nepřesně přihrál na Marzuqa Yahayu a míč skončil v zámezí. V nastavení pojistil triumf favorita Havel, jenž dorážel střelu Prince Kwabeny Adua. Viktoria se tak po čtyřech předchozích zápasech bez výhry mohla radovat z tříbodového zisku.

Plzeň tak porazila Východočechy i v pátém vzájemném střetnutí hraném ve Štruncových sadech, Pardubice naopak v lize nevyhrály už počtvrté v řadě a ani v desátém zápase tohoto ligového ročníku neudržely čisté konto.

Baník prodloužil úctyhodnou sérii

Oba celky do utkání vstupovaly v naprosto odlišném rozpoložení. Domácí Mladá Boleslav sice v minulém kole získala cenný bod v Plzni, přesto pouze protáhla sérii bez vítězství na čtyři soutěžní utkání. Při volbě sestavy vsadil trenér Středočechů Andreas Brännström opět na Vasila Kušeje, který na jaře 2023 rozhodl souboj s Baníkem. Hosté z Ostravy naopak před zápasem v posledních pěti zápasech ani jednou neprohráli, přičemž znovu nastupoval v základní sestavě Ewerton, který se prosadil ve dvou z posledních tří vzájemných zápasů.

Hostující Erik Prekop ve třetí minutě vyslal nebezpečou střelu a pořádně vyděsil fanoušky středočeského týmu na Lokotrans Areně. Naštěstí pro Bolku míč pouze orazítkoval přední tyč. O čtyři minuty později zahrozili i domácí, jenže Kušej nedokázal využít nadějného průniku a včas vystřelit. Mladoboleslavští poprvé slavili vstřelení branky ve 22. minutě, ale radost byla pouze předčasná, protože se skórující Lukáš Mašek ocitl v těsném ofsajdu. Domácí se do největší příležitosti dostali až v samotném závěru prvního poločasu, kdy Kušej připravit tutovku Tomášovi Ladrovi, který ve vápně mířil těsně vedle.

Začátek druhého dějství ovládal moravskoslezský tým a málem své snažení korunoval vstřeleným gólem. V 57. minutě si naběhl za obranu Ewerton a šel sám na branku soupeře, nicméně na gólmana domácích Matouše Trmala recept nenašel. V nebezpečné situaci se v 78. minutě ocitl i domácí Ladra, jehož tečovanou střelu zvládl Jakub Markovič konečky prstů vyrazit na roh. K další velké příležitosti se ani jeden z týmů už nedostal a utkání skončilo za bezbrankového stavu.

Zkrat rozjetého Klimenta vykolejil Sigmu

Sigma Olomouc šla do utkání jako favorit, forma Bohemians totiž měla od ideálu daleko. Veškeré plány trenérů ale mohly jít do koše již v 10. minutě. Nejlepší střelec ligy Kliment předvedl absolutní zkrat, kdy mimo hru udeřil loktem Jana Vondru do hrudi a po intervenci videorozhodčího byl útočník Sigmy vyloučen. Domácí ale nechtěli ustoupit ze svého ofenzivního stylu, a tak se kolem 20. minuty musel gólman Tomáš Frühwald vyznamenat proti střelám Filipa Zorvana a Matěje Mikulenky.

Klokani se po těchto okamžicích dostali více do hry a ve 37. minutě se jim podařilo využít přesilovku. Hlavičkový souboj ve vápně vyhrál Júsuf pro Matouška, jehož volej z hranice šestnáctky zaplul přesně k tyči. Přímo o tyčku se odrazil míč do brány ve 42. minutě, tentokrát se role prohodily - Matoušek od rohového kopu centroval, Júsuf hlavou zakončoval.

Sigma o poločase nesložila zbraně, naopak. Se zápasem se na startu druhého poločasu snažila něco udělat a po zhruba čtvrt hodině byla velmi blízko. Mikulenka z pravé strany nahrával do prostoru penalty Janu Fialovi, jeho ledabylé zakončení ale skončilo vysoko nad bránou. O šest minut později Mikulenka nachystal příležitost Yunusaovi Muritalovi, ani ten ale bránu netrefil. O gól se tedy musel postarat sám Mikulenka. V 69. minutě se objevil za obranou, kam dostal šikovný oblouček od spoluhráče a zakončil za Frühwaldova záda.

Byť se domácí aktivně hnali za srovnáním, nepodařilo se jim to. Jejich snažení utnul v 89. minutě Václav Drchal, který ideálně vyřešil protiútok a zvýšil na 3:1. Klokani si tak odvezli tři cenné body.

Vládcem Prahy se stala Slavia

V Edenu se čekala pekelná atmosféra, která by domácí motivovala k rychlému vstupu do střetnutí týmů, které hrdě reprezentují český fotbal v evropských pohárech. Očekávání se naplnila hned ve druhé minutě.

Po levé straně se nádherně prosmýkl El Hadji Malick Diouf, jehož střílený centr nasměroval do brány Chytil. Sparta se poté na polovinu soupeře dostávala jen díky rychlým protiútokům, z jednoho ale mohla skórovat. Ermal Krasniqi našel v přečíslení zpětnou přihrávkou Veljka Birmančeviče, ten však netrefil míč čistě. Na polovině hřiště se vzápětí dostal k míči Zafeiris, který si to namířil do otevřené obrany Sparty. Ta před ním couvala, čehož záložník využil a ve 22. minutě vystřelil zpoza šestnáctky mimo dosah Petera Vindahla. Po druhém gólu tlak Slavie odpadl, Letenští se ovšem do žádné větší šance nedostali, naopak domácí ještě zahrozili skrze střely Davida Douděry.

Po pauze se postupem času hra začala vyrovnávat. Vrchol snažení sparťanů přišel v 65. minutě, kdy sehráli dokonalý protiútok, na jehož konci stál Rrahmani. I přes to, že byl proti třem obráncům, dokázal překvapit Antonína Kinského střelou na bližší tyč. Za pár chvil mohlo být srovnáno, nicméně Kinský si se střelou Lukáše Haraslína poradil. Od těchto momentů se obrana Slavie zase konsolidovala a hosté se dlouho nedokázali dostat do kloudné šance. Náznak přišel až v 82. minutě, kdy Birmančevič po kličce téměř překonal Kinského, ten ale na poslední chvíli zasáhl pohotovým skokem.

Nic dalšího si ale sparťané nevypracovali, navíc v úplném závěru obdržel Martin Vitík druhou žlutou kartu a byl vyloučen. 

Chance Liga, 11. kolo

Plzeň - Pardubice 2:0 ONLINE ZDE

Branky: 56. Slončík, 90.+3 Havel. Rozhodčí: Radina - Hájek, Líkař - Berka (video). ŽK: Sojka, Cadu - Sychra, Zlatohlávek. Diváci: 7224.

Plzeň: Jedlička - Dweh, Markovič, Jemelka - Kopic (72. Havel), Kalvach, Sojka, Cadu - Šulc, Slončík (63. Adu) - Vašulín (87. Hejda). Trenér: Koubek.

Pardubice: Stejskal - Jindra (84. Surzyn), Noslin, Lurvink, Šehič - Vacek, Polyák (67. Halda) - Sychra (76. Pandula), Míšek (67. Yahaya), Patrák (76. Leipold) - Zlatohlávek. Trenér: Kulič.

Mladá Boleslav - Ostrava 0:0 ONLINE ZDE

Rozhodčí: Starý - Caletka, Antoníček - Rouček (video). ŽK: Matějovský, Jawo, Kušej - Aririerisim, Pojezný, Boula, Kubala. Diváci: 2791.

M. Boleslav: Trmal - Vydra, Suchý, Králik - Kostka, Mareček (69. Langhamer), Sakala, Fulnek - Kušej, Ladra (80. Matějovský) - Mašek (90. Jawo). Trenér: Brännström.

Ostrava: Markovič - Aririerisim, Chaluš, Pojezný - Buchta (86. Rusnák), Rigo, Boula, Holzer - Šín (65. Klíma), Ewerton - Prekop (65. Kubala). Trenér: Hapal.

Olomouc - Bohemians 1:3 ONLINE ZDE

Branky: 69. Mikulenka - 37. J. Matoušek, 42. Hilál, 90. Drchal. Rozhodčí: Hocek - L. Matoušek, Žurovec - Kocourek (video). ŽK: Breite - J. Matoušek. ČK: 9. Kliment (Olomouc). Diváci: 4435.

Olomouc: Stoppen - Hadaš (90.+2 Chvátal), Pokorný, Král, Sláma - Breite, Spáčil (84. Langer) - Vodháněl (46. Fiala), Zorvan (46. Muritala), Mikulenka (90.+2 Šíp) - Kliment. Trenér: Janotka.

Bohemians: Frühwald - Kadlec, Křapka, Vondra, Hybš (62. Hrubý) - Smrž (77. Kovařík), Hůlka - Pleštil (77. Drchal), Ristovski (90.+7 Petrák), J. Matoušek (62. Shejbal) - Hilál. Trenér: Veselý.

Slavia - Sparta 2:1 ONLINE ZDE

Branky: 2. Chytil, 22. Zafeiris - 65. Rrahmani. Rozhodčí: Szikszay - Paták, Volf - Petřík (video). ŽK: Douděra, Chorý, Diouf, Wallem, Provod, Zmrzlý, Bořil - Ryneš, Vitík, Kairinen, Preciado, Solbakken, Vindahl, Rrahmani. ČK: 90.+8 Oscar - 90.+3 Vitík. Diváci: 19 308.

Slavia: Kinský - Holeš, Zima, Bořil - Douděra (83. Wallem), Zafeiris, Oscar, Diouf (90. Zmrzlý) - Provod, Chytil (60. Lingr) - Chorý. Trenér: Trpišovský.

Sparta: Vindahl - Vitík, Panák, Sörensen - Preciado, Laci (84. Solbakken), Kairinen, Ryneš (74. Zelený) - Krasniqi (63. Rrahmani), Birmančevič (84. Daněk) - Olatunji (46. Haraslín). Trenér: Friis.