eFotbal

Změna kurzu! Slavia se připravuje na odchody opor, Skandinávii ale mění za Jižní Ameriku

Christos Zafeiris a Conrad Wallem jsou slávistickými produkty skandinávské cesty. Další už možná nepřibydou.
Christos Zafeiris a Conrad Wallem jsou slávistickými produkty skandinávské cesty. Další už možná nepřibydou.SK Slavia Praha
Slavia si ve středu při vstupu do Evropské ligy poradila s bulharským Ludogorcem a po výhře 2:0 získala důležité tři body do tabulky rozbíhající se ligové fáze. Jedním gólem se pod výhru podepsal i Matěj Jurásek, jeden z nejzajímavějších hráčů červenobílých směrem k případnému přestupu do zahraničí.
Reklama
Reklama

Slavia šlape, možnost přesunu na prestižnější proto adresu nevisí pouze nad Juráskem. Hodně žhavým zbožím by v nejbližších měsících mohl být i Christos Zafeiris, Malick Diouf, Conrad Wallem nebo ve skvělé formě hrající Lukáš Provod. Sešívaní tak myslí na budoucnost a hledají hráče, kteří by tahouny mohli v případě jejich odchodu nahradit.   

“Kluci nám dělají radost tím, že hrají dobře. Na druhou stranu víme, že o ně bude zájem, a musíme být připravení, kdyby v zimě nebo v létě přišel velký tým, na některého hráče položil velký balík peněz a my ho byli ochotní pustit. Musíme mít v zásobě třeba pět možností, abychom mohli případně okamžitě reagovat,” prozradil v rozhovoru pro sport.cz ředitel sportovního úseku vršovického celku Přemysl Kovář. 

Skauting velkých klubů je stále propracovanější. Díky datovým programům mohou hledat hráče po celém světě, celky velikosti Slavie se proto stále snaží objevovat nové trhy. Kromě Afriky, nebo v poslední době hojně využívané skandinávské cesty se sešívaní začínají koukat i směrem do Jižní Ameriky.  

“Je to další možnost, o které jsme se bavili. Jsou tam zajímavé typy hráčů, ale dřív to pro nás byla spíš nedostupná destinace,” prozradil Kovář. Nápomocný pro Slavii může být i model Ludogorce, jenž byl a stále je vstupní branou do Evropy pro mnoho Brazilských fotbalistů.

“Vedoucím Ludogorce je už asi sedm let Nikolaj Kirčev, který stejnou pozici vykonával v Černo More Varna, když jsem tam byl. Jsme v kontaktu, potkáme se a budu vyzvídat, jak tu skauting funguje,” přiznal bývalý ligový gólman, který ve Varně strávil půl roku před tím než zamířil do Slavie. 

“Budu rád, když se teď dozvím víc. Třeba za kolik hráče přivádí, s jakou kvalitou a podobně. Nedávno jsme cílili třeba do Skandinávie, ale tam teď už jezdí všichni. Jižní Amerika je trochu neprozkoumaná, zajímá nás,” dodal Kovář.

V létě pro něj ve Slavii vytvořili úplně novou pozici s cílem vybudovat tým lidí, kteří se budou starat o přestupy a uvolní tak ruce trenérům. 

“Hráčů, kteří procházejí naším sítem, je hrozně moc. Trenéři tráví spoustu hodin sledováním videa, soupeřů, vymyšlením taktiky. Zápasy jdou rychle po sobě. Chtěli jsme celý proces zjednodušit a zefektivnit, proto jsme vytvořili tým na výběr posil, který mám na starosti,” prozradil trojnásobný mistr ligy.

Kovář prozradil i způsob jakým celý proces funguje. “Naši skauti mají vytvořenou speciální platformu hráčů, kteří následně přes šéfa skautů putují k nám, a my všichni se v nově vzniklém týmu bavíme o vhodnosti každého hráče a o detailech tak, abychom trenérům ukázali opravdu na hráče, do kterého se od začátku zamilují,” řekl Kovář