eFotbal

Kanonýr Necid vystřílel Žižkovu ve druhé lize tři body, Zlín vyhrál jedenáctý zápas v řadě

Kanonýr Tomáš Necid na ilustračním snímku oslavuje vstřelený gól. Proti Opavě se trefil hned dvakrát a Pražané vyhráli 4:1.
Kanonýr Tomáš Necid na ilustračním snímku oslavuje vstřelený gól. Proti Opavě se trefil hned dvakrát a Pražané vyhráli 4:1.FK Viktoria Žižkov
Fotbalisté Viktorie Žižkov vyhráli v sobotním duelu Chance Národní Ligy nad Opavou 4:1. O vítězství Pražanů rozhodl kanonýr Tomáš Necid, který dal dvě branky a připsal si i jednu asistenci. Žižkov tak přerušil sérii tří zápasů bez výhry a s třinácti body se posunul na průběžné šesté místo. Necid je momentálně nejlepším střelcem soutěže, na kontě má už osm gólů. Zlín potvrdil roli favorita, když porazil Spartu B 2:0 a připsal si jedenáctou výhru v řadě.
Reklama
Reklama

Opavští se v soutěžním utkání představili po téměř měsíční pauze zaviněné reprezentační přestávkou, poté povodněmi a jejími následky. Poslední tři vzájemné zápasy skončily remízou, a tak se čekal vyrovnaný zápas i tentokrát. Opak byl ale pravdou. V úvodní dvacetiminutovce byla sice Opava mírně aktivnější, jedinou příležitost si ale vypracovala v 11. minutě po střele Jakuba Rezka z ostrého úhlu, s níž si brankář Martin Melichar poradil. Pražané se naopak prosadili hned z první vážnější možnosti, Necid ve 23. minutě hlavou poslal balon do běhu Michaelu Hönigovi, jenž přehodil hostujícího brankáře Adama Richtera.

Ve 32. minutě udělal minelu v rozehrávce nigerijský stoper Slezského FC Solomon Omale. Míč se dostal k Milanu Jiráskovi, jehož sraženou střelu si našel Necid a levačkou rozvlnil síť. Uběhlo jen několik vteřin od rozehrání, Jirásek poslal míč do běhu Ekvádorci Augustu Batiojovi, ten přihrávkou z pravé strany na malé vápno vybídl opět ke skórování Necida a vysoký forvard zavěsil pod břevno. Závěr prvního dějství nabídl ještě obrovskou šanci domácího Václava Proška, tváří v tvář jej však vychytal Richter.

První vážnější akce druhé půle přišla v 64. minutě. Kapverdský křídelník SFC Papalelé si naskočil na centr Jakuba Rezka a hlavičkoval k pravé tyči, před brankovou čarou ale míč odklidil do bezpečí Daniel Fišl. O tři minuty později se sám na bránu Opavy hnal opět Hönig, čistě jej však zastavil dobíhající mauricijský bek Wilson Mootoo. Opavští se dočkali snížení v 71. minutě. Ondřej Lehoczki z pravé strany přihrál pod sebe na střídajícího Josefa Blatného, jehož tečovaná střela skončila za zády Melichara. Veškeré snahy na bodový zisk vzala Opavě 83. minuta, kdy byl za ostrý faul vyloučen bez předchozího varování Papalelé. V nastaveném čase se prosadil za žižkovské barvy ještě střídající Adam Toula, jehož sražená rána zamířila k levé tyči hostující branky.

Opava tak prohrála podruhé za sebou po čtyřech předchozích výhrách a v tabulce zůstává pátá. Žižkov se posunul na šesté místo a na svého soupeře ztrácí už jen bod. Vítězství Pražanů nad Slezany je první na den přesně po deseti letech.

Zlín doma nezaváhal

Kromě remízy s Líšní na úvod ligové soutěže zvítězili svěřenci Bronislava Červenky v každém dosavadním duelu, a to včetně dvou zápasů v MOL Cupu, rezerva Sparty naopak vyhrála v jediném z posledních šesti kol, a to v tom posledním doma s Vyškovem. Na zlínské Letné tak kouče Luboše Loučku čekal nelehký úkol.

Už v 10. minutě se ve vápně nechal předskočit stoper Sparty Nelson Okeke, který se dostal pozdě do souboje s Davidem Tkáčem. Sudí Daniel Vokoun nařídil pokutový kop, který s přehledem proměnil Vukadinovič. Srbský forvard mohl následně zvýšit po rychlém brejku, sám před gólmanem Jakubem Surovčíkem ale bránu minul. V 35. minutě už se však Ševci radovali podruhé. Vukadinovič ze standardní situace našel ve vápně nikým nebráněného Tomáše Poznara, který hlavičkou nedal Surovčíkovi šanci.

V 66. minutě viděl červenou kartu sparťanský Jakub Uhrinčať, který si za svými zády nevšiml nabíhajícího Tkáče. Slovenský stoper pozdě zatáhl za záchrannou brzdu, skluzem trefil domácího útočníka a po právu odešel předčasně do sprch. Ani jedno z mužstev si další vyloženou šanci nevytvořilo a 3 body tak zaslouženě zůstaly ve Zlíně.

Nejlepší střelec Chrudimi musel předčasně do sprch, i tak jeho tým vyhrál

Fotbalisté Líšně se po měsíci konečně představili na svém stadionu. Bilance na domácí půdě ale nebyla pro Moravany nikterak příznivá. Ze čtyř utkání dokázali naplno bodovat pouze proti Varnsdorfu. Zato Chrudim se díky kvalitní formě těšila průběžné druhé příčce, zisk tří bodů by ji pak přiblížil k vedoucímu Zlínu. Diváci se tak mohli těšit na atraktivní podívanou, kterou jim také oba celky od první minuty nabídly.

Do první větší příležitosti se po standardní situaci dostal domácí Dušan Jokovič, jeho pokus ale skončil pouze vedle branky Jáchyma Šeráka. Od tohoto okamžiku začali úřadovat hosté. Ve 12. minutě Jiří Hrubeš zatáhl balon středem hřiště, přesnou kolmicí poté našel Látala. Ten potvrdil roli nejlepšího střelce týmu a svou sedmou brankou v lize poslal Chrudim do vedení. Ve 34. minutě se skóre měnilo podruhé a znovu u toho byl Látal. Ten se po skvělém náběhu ocitl v totožné pozici, tentokrát však řešil situaci přihrávkou pod sebe, kde číhal připravený Kosek, který pohodlně uklízel do prázdné branky.

Do druhé půle vstoupily oba celky znovu s vysokým nasazením. Po úvodní čtvrthodině se domácí trenér Petr Maléř rozhodl oživit hru a na hřiště poslal chorvatského Antonia Mioniče, který nahradil velmi dobře pracujícího útočníka Jana Silného. Tempo hry ale postupně začalo uvadat. Nepříjemností pro hosty byla druhá žlutá karta Látala, který musel v 68. minutě opustit hrací plochu, čímž vykřesal domácím naději na zvrat utkání. I přes občasný tlak se ale Marvanům nepodařilo stav utkání změnit a to znamenalo, že si Chrudimští v poklidu dokráčeli pro zasloužené tři body.

Duel Táborska s Vyškovem neměl vítěze

 Účastník poslední baráže o nejvyšší soutěž Táborsko vstoupil do zápasu až ze 14. příčky. Svěřenci trenéra Romana Nádvorníka se doma potýkali s mizernou formou, poslední vítězství na svém stadionu zaznamenali v úvodním kole proti rezervě Slavie. Vyškov chtěl na jihu Čech potvrdit decentní formu, díky které se držel na čtvrtém místě.

Už v šesté minutě se z brejku řítil na domácí branku Patrik Schön, ale táborská obrana jeho finální střelu zablokovala na roh. Domácí si udržovali mírnou převahu, ale nedokázali ji přetavit ve výraznější šance. Ve 25. minutě mohl jít na branku domácí Jakub Nečas, sám se ale vytlačil do příliš velkého úhlu a jeho následný centr si v pohodě stáhl gólman Jihomoravanů Jiří Borek. O dvě minuty později měl nadějnou šanci táborský Daniel Hais, ale nemířil přesně. Ve 30. minutě zkusil střelu přes hlavu Daniel Mbonu, ale těsně přestřelil.

V 50. minutě pálil Abdoulaye Sylla zpoza šestnáctky, avšak jeho střela letěla nad branku domácích. V 58. minutě kopal přímý kop táborský Aleš Nešický, z jehož centru hlavičkoval kapitán Pavel Novák zblízka do náruče brankáře Borka. Aktivita pak byla převážně na kopačkách Jihočechů, ale těm podrážela nohy nepřesnost v předfinální fázi. V 68. minutě dali o sobě vědět hosté, Schön poslal střílený centr do malého vápna a tísněný Mbonu těsně přestřelil branku. V 73. minutě se nechal hloupě vyloučit Condé, který dostal dvě žluté karty během jedné minuty. V 92. minutě měl ještě zajímavou střelu z dvaceti metrů jihočeský Novák, ta ale letěla nad břevno.

Varnsdorf utnul sérii porážek

Oba celky od sebe před sobotním zápasem dělily pouhé dva body. Domácí Prostějov vstupoval do utkání s bilancí dvou výher a čtyř remíz, přičemž dvakrát nezískal ani jeden bod. Varnsdorfští sice měli před zápasem na kontě stejný počet výher jako soupeř, ale remizovali pouze dvakrát a pětkrát prohráli.

První branku mohli fanoušci na prostějovském stadionu vidět už ve čtvrté minutě, jenže domácí Kaká v dobré příležitosti ve vápně nezamířil mezi tyče. Střelu domácího záložníka Roberta Bartolomea z 18. minuty pak zastavil Martin Kouřil až na brankové čáře. I po zbytek poločasu byl Prostějov lepším a aktivnějším týmem, nicméně kvůli srdnatému bránění hostů a nepřesnému zakončování se jim nepodařilo skórovat.

Domácí se v 64. minutě dočkali kýženého gólu. Po centru do vápna, jež vyslal Jakub Habusta, úspěšně hlavičkoval na zadní tyč Kaká. V 78. minutě se dostali do první velké šance i hosté, jenže Babatunde ve vápně absolutně selhal a netrefil branku. V 85. minutě ale Babatunde napravil předchozí zaváhání. Ve vápně zpracoval vysoký balon a zblízka propálil brankáře, čímž srovnal na konečných 1:1.

Chance Národní Liga - 11. kolo:

Žižkov - Opava 4:1 (3:0)

Branky: 31. a 33. Necid, 23. Hönig, 90.+4 Toula - 71. Blatný. Rozhodčí: Starý - Matoušek, Ježek. ŽK: Fišl, Hönig, Petrák, Gembický, Melichar - Čejka. ČK: 84. Papalelé (Opava). Diváci: 1070.

Zlín - Sparta Praha B 2:0 (2:0)

Branky: 11. Vukadinovič z pen., 35. Poznar. Rozhodčí: Vokoun - Lakomý, Bureš. ŽK: Didiba, Vukadinovič - Hodouš. ČK: 67. Uhrinčať (Sparta). Diváci: 2193.

Líšeň - Chrudim 0:2 (0:2)

Branky: 12. Látal, 35. Kosek. Rozhodčí: Radina - Pfeifer, Marek. ŽK: Polášek, Lutonský, Jukovič - Látal, Kosek. ČK: 68. Látal. Diváci: 623.

Táborsko - Vyškov 0:0

Rozhodčí: Volek - Dresler, Mikeska. ŽK: Soliu, Hais, Barac - Mbonu, Novák, Němeček, Condé. ČK: 73. Condé. Diváci: 612.

Prostějov - Varnsdorf 1:1 (0:0)

Branky: 64. Carneiro - 85. Adeleke. Rozhodčí: Orel - Mojžíš, Líkař. ŽK: Kubista, Porcal (trenér brankářů, oba Varnsdorf). Diváci: 520.

Tabulka Chance Národní Ligy:

1.    Zlín    10    9    1    0    15:3    28

2.    Chrudim    10    8    1    1    22:5    25

3.    Vyškov    10    4    4    2    9:6    16

4.    Vlašim    10    3    6    1    18:14    15

5.    Opava    9    4    2    3    14:15    14

6.    Žižkov    10    3    4    3    17:14    13

7.    Líšeň    10    3    4    3    11:12    13

8.    Slavia Praha B    9    3    2    4    16:12    11

9.    Olomouc B    9    3    2    4    12:15    11

10.    Prostějov    9    2    5    2    8:11    11

11.    Varnsdorf    10    2    3    5    15:16    9

12.    Táborsko    10    2    3    5    8:11    9

13.    Sparta Praha B    10    2    3    5    13:17    9

14.    Brno    9    2    3    4    7:12    9

15.    Jihlava    9    1    4    4    10:18    7

16.    Ostrava B    10    2    1    7    11:25    7