eFotbal

Krize Zbrojovky se prohlubuje, dno je na dohled. Za rezervu Slavie pálil šestnáctiletý mladík

Zbrojovce k výhře nepomohl ani Roman Potočný.
Zbrojovce k výhře nepomohl ani Roman Potočný.FC Zbrojovka Brno
Přestože brněnská Zbrojovka ohlásila nedávno nového majitele, v krizi se topí dál. V 11. kole Chance Národní Ligy prohrála na Andrově stadionu 1:4 s béčkem Sigmy Olomouc, v posledních pěti duelech tak získala jen dva body a vyhrála jediný z posledních devíti ligových zápasů. Zbrojovka je tak v tabulce až na 14. místě, jen dva body před duem Jihlava, Ostrava B.
Reklama
Reklama

Rezervě Sigmy patřila před nedělním utkáním devátá pozice, přičemž na svém stadionu ještě ani jednou neprohrála a v posledním domácím zápase rozstřílela béčko Baníku Ostrava 5:0. Zbrojovce se na hřištích soupeřů na rozdíl od domácích zápasů dařilo, když získala hned sedm bodů a v tabulce venkovních zápasů se nacházela na pátém místě.

Úvod nedělního souboje si však hosté určitě představovali jinak. Hned ve třetí minutě se totiž k balonu na levé straně dostal Dele Israel, který z hranice vápna parádním obstřelem na zadní tyč poslal domácí do vedení. Sigma mohla před přestávkou přidat ještě druhou branku, Mikeše Cahela ale v obrovské šanci dokázal vychytat brankář Filip Mucha.

Ve druhé půli převzali iniciativu hosté a krátce po hodině hry byli za svou aktivitu gólově odměněni. Z pravé strany se do vápna dostal střídající Tomáš Smejkal, nechytatelnou střelou na přední tyč prostřelil Jana Koutného a vyrovnal na 1:1. Radost svěřenců Jaroslava Hynka však netrvala dlouho. Už o dvě minuty později se totiž pokutovým územím prohnal Filip Slavíček, svůj slalom završil přesnou přihrávkou na Denise Kramáře, a ten už neměl problém uklidit míč do odkryté branky.

Slavíček ke své asistenci navíc čtvrthodinu před koncem přidal i gólovou trefu, když přízemní střelou na přední tyč nachytal gólmana Muchu, a navýšil tak náskok domácích. Tečku za nedělním utkáním udělal v první minutě nastavení svou druhou brankou zápasu Kramář a upravil na konečných 4:1.

Už ve středu čeká oba týmy dohrávka devátého kola. Olomoucké béčko se opět představí na Andrově stadionu, kde bude hostit Opavu, naopak Zbrojovka v dalším venkovní utkání vyzve Prostějov.

Za Slavii pálil mladík

Béčko pražské Slavie vyhrálo v 11. kole Chance Národní Ligy 2:0 nad Jihlavou. Úvodní branku zápasu vstřelil teprve 16letý Karel Belžík, pro nějž to byla gólová premiéra ve druhé nejvyšší soutěži. Jihlava tak poprvé prohrála pod novým koučem Markem Jarolímem, který ještě loni trénoval právě rezervu Slavie.

První větší šanci měli v šesté minutě domácí, když Daniela Toulu výborným zákrokem vychytal jihlavský brankář Adam Jágrik. Sešívaní se však přece jen dočkali o šest minut později. Míč si na hranici pokutového území převzal Belžík, nikým neatakován se s ním otočil a přesnou střelou k tyči poslal domácí do vedení.

Převaha slávistů pokračovala i nadále, v 18. minutě se ve vápně dostal míč k Elmedinu Ramovi, jeho střelecký pokus ale mířil těsně vedle branky. Ve 31. minutě poprvé pořádně zahrozila i Jihlava, střílený centr z pravé strany však Jakub Selnar poslal těsně vedle levé tyče branky Ondřeje Koláře. O čtyři minuty později se ale opět radovala Slavia. Míč se v pokutovém území šťastně odrazil od Touly k volnému Ramovi, a ten zblízka překonal jihlavského gólmana.

Ve druhém poločase přišel první náznak šance až v 60. minutě, když nebezpečný Rama ve vápně našel Štěpána Berana, ten však z nadějné střelecké pozice zamířil vedle. Hned o minutu později se na druhé straně řítil sám na branku Selnar, Kolář ale jeho ránu vyrazil. V 64. minutě nebezpečně střílel i jihlavský Jan Chytrý, slávistický brankář si ale připsal další výborný zákrok. V 73. minutě se po rychlém protiútoku dostal k míči nejlepší hráč hostů Selnar, jeho pokus mířící do šibenice však opět bravurně vytáhl Kolář.

Ve zbývajícím průběhu utkání se již ani jeden z týmů gólově neprosadil, a domácí si tak připsali zasloužené vítězství. Potvrdilo se tak, že se rezervě Slavie na “domácím” hřišti v Radotíně daří, v šesti duelech tam nasbírala už 11 bodů. Naopak tým z Vysočiny ve všech čtyřech venkovních utkáních vyšel bodově naprázdno.

Slavia se tak posunula v tabulce se 14 body na páté místo, Jihlava je se sedmi body jen díky lepšímu skóre před poslední rezervou Ostravy. Slávisty čeká již ve středu dohrávka devátého kola na půdě Vlašimi. Jihlava se pokusí zlomit venkovní prokletí v neděli právě na hřišti rezervy Baníku.