eFotbal

Kadeřábek asistencí pomohl Hoffeneimu k remíze, Hranáč neodletěl s týmem do Dánska

Pavel Kadeřábek připravil branku pro Maxe Moerstedta.
Pavel Kadeřábek připravil branku pro Maxe Moerstedta.TSG Hoffenheim
Fotbalisté bruselského Anderlechtu vstoupili do ligové fáze Evropské ligy výhrou 2:1 nad Ferencvárosem Budapešť. Jiný soupeř pražské Slavie i Plzně PAOK Soluň podlehl na hřišti Galatasaraye Istanbul 1:3. V dnešním programu se představili i další tři protivníci Viktorie. Manchester United doma remizoval s Twente Enschede 1:1, San Sebastian uhrál stejný výsledek v Nice a Dynamo Kyjev podlehlo římskému Laziu 0:3. Midtjylland v souboji tří českých hráčů remizoval s Hoffenheimem 1:1. Na bodu pro hosty se přihrávkou podílel střídající Pavel Kadeřábek.
Reklama
Reklama

V belgické metropoli se diváci dočkali branek až po změně stran. Anderlecht rozhodl o výhře v rozmezí 60. až 66. minuty, kdy se trefili Verschaeren a Dolberg z penalty. Domácí poté v 81. minutě oslabil vyloučením Angulo, čehož Traoré využil ke snížení, na vyrovnání však Ferencváros nedosáhl. Bruselský celek odehraje oba duely s českými celky venku, nejprve se představí v Edenu a poté ve Štruncových sadech.

Naopak PAOK vyzvou Slavia i Plzeň na jeho stadionu. Také v souboji mezi řeckým celkem a Galatasarayem padaly góly v druhém poločase. Turecký tým poslal do vedení vlastní brankou Rahman, za hosty srovnal Konstantelias. Zápas dvou mužstev, která neuspěla v kvalifikaci Ligy mistrů, rozhodl v 76. minutě Akgün, pojistku přidal v nastavení Icardi.

Manchester United vedl po zásahu Eriksena, Twente zareagovalo po přestávce díky Lammersovi. Svěřenci trenéra Ten Haga, kteří se v prosinci představí na západě Čech, nevyhráli čtvrtý z posledních šesti soutěžních duelů.

V utkání Nice - San Sebastian padly obě branky v úvodním dějství. Hosté skórovali jako první, na trefu Barrenetxee odpověděl v nastavení Rosario. Plzeň se utká se španělským celkem doma, naopak Dynamo Kyjev ji čeká venku. Ukrajinské mužstvo kvůli vojenské agresi Ruska odehraje všechna domácí utkání Evropské ligy v Hamburku. Tam dnes podlehlo Laziu, které dalo všechny góly v prvním poločase. Oba celky dohrávaly v deseti.

Plzeň se ještě v novém formátu soutěže utká s Frankfurtem, na jehož stadionu začne ligovou fázi ve čtvrtek, Ludogorcem Razgrad, který dnes doma podlehl Slavii 0:2, a Bilbaem, na nějž narazí i Pražané. České týmy mají pět společných soupeřů, vršovické mužstvo na rozdíl od Viktorie čeká Ajax Amsterodam, Fenerbahce Istanbul a Malmö, jež v závěrečném předkole Ligy mistrů podlehlo dvakrát pražké Spartě.

Midtjylland vedl nad Hoffenheimem od 42. minuty. Dánský tým sahal po výhře, jenže v 90. minutě po akci dvou střídajících hráčů dosáhli hosté alespoň na bod, když Kadeřábek nahrál před branku na zakončujícího Moerstedta. Za domácí od 63. minuty nastoupil útočník Jan Kuchta, v dresu bundesligového celku odehrál celý duel útočník Adam Hložek. Jeho spoluhráč Robin Hranáč nebyl ani na lavičce.

Bodö/Glimt zdolalo Porto 3:2, Alkmaar stejným poměrem doma přehrál Elfsborg. Druhá polovina úvodních zápasů ligové fáze soutěže se odehraje ve čtvrtek. O týden později je na programu druhé kolo.

Po změně formátu pohárů v hlavní fázi všech 36 týmů vytvoří jednu společnou tabulku. Na všechny celky Evropské ligy čeká osm zápasů s různými soupeři, prvních osm mužstev postoupí přímo do osmifinále, kluby na devátém až 24. místě čeká úvodní kolo vyřazovací fáze.