eFotbal

Parádní vstup do Evropské ligy. Slavia vyhrála na půdě Ludogorce, trefili se Jurásek a Chytil

EVROPSKÁ LIGA ONLINE: Slavia hraje na půdě Ludogorce, ten neprohrál už osmkrát v řadě
EVROPSKÁ LIGA ONLINE: Slavia hraje na půdě Ludogorce, ten neprohrál už osmkrát v řadě ČTK / AP / Tony Uzuno
Fotbalisté Slavie vstoupili do ligové fáze Evropské ligy vítězstvím 2:0 na půdě bulharského Ludogorce Razgrad. Sešívané poslal už před přestávkou do vedení Jurásek, po pauze pojistil výhru svěřenců kouče Jindřicha Trpišovského druhou trefou útočník Chytil. Ve čtvrtek vstoupí do Evropské ligy také Viktoria Plzeň na hřišti německého Frankfurtu.
Reklama
Reklama

Slavia udělala oproti sobotnímu ligovému zápasu s Plzní tři změny. Zraněného Igoha Ogbua nahradil ve středu obrany David Zima, pravého beka Davida Douděru, který s týmem do Bulharska neodcestoval kvůli rodinným důvodům, nahradil Conrad Wallem, jenž nastoupil v základní sestavě Slavie poprvé v sezoně. Na pravém křídle se pak místa Chytila ujmul Jurásek.

Sešívaným se před prachbídnou návštěvou v Razgradu nedařilo v úvodu zápasu kombinovat tak, jak jsou zvyklí, a tak to byl Ludogorec, kdo se dostal v 19. minutě k prvnímu ohrožení brány. Zhruba z 25 metrů vypálil brazilský křídelník Rick a jen těsně minul pravou tyč Antonína Kinského.

Slavia zahrozila poprvé až ve 38. minutě a hned z toho byl gól. Nákop Malicka Dioufa za obranu posunul Tomáš Chorý na pravou stranu na Juráska, ten si míč sklepl na silnější levačku a střelou kolem hlavy překonal brankáře Sergia Padta.

Hned ve 47. minutě mohl zvýšit vedení Slavie kapitán Jan Bořil, který překonal Padta po Juráskově přihrávce, v té době však byl za obranou Ludogorce, a gól tak nebyl uznán kvůli ofsajdu.

V 64. minutě mohl skórovat také Diouf, jenž však tváří v tvář gólmanovi Razgradu trefil z 10 metrů jen jeho holeň. Z následného rohového kopu se ale už sešívaní radovali ze zvýšení skóre.

Lukáš Provod poslal míč na malé vápno, kde nastavil nohu střídající Chytil a nedal Padtovi šanci. Zanedlouho mohl zvýšit další střídající Ondřej Lingr, jeho pokus však Padt vykopl.

Zbytek zápasu se odehrál v režii Slavie, která se tak stala historicky prvním českým klubem, který na bulharské půdě vyhrál. V dosavadních osmi pohárových zápasech se to Čechům nepovedlo. Příští čtvrtek přivítají sešívaní Ajax Amsterdam, Ludogorec nastoupí ve stejný den na stadionu druhého českého účastníka soutěže z Plzně.

Evropská liga, hlavní fáze

Ludogorec - Slavia 0:2 (0:1)

Branky: 37. Jurásek, 65. Chytil. Rozhodčí: Brisard - Auger, Drouet - Wattellier (video, všichni Fr.). ŽK: Pedro Naressi, Caio Vidal - Chorý, Diouf, Bořil.

Razgrad: Padt - Witry, Verdon, Almeida, Son - Pedro Naressi (66. Čočev), Cruz, Piotrowski (74. Duarte) - Caio Vidal (74. Marcus), Duah (66. Camara), Rick (83. Rusev). Trenér: Sirakov.

Slavia: Kinský - Holeš, Zima, Bořil - Wallem, Oscar, Zafeiris (81. Prebsl), Diouf (74. Zmrzlý) - Jurásek (60. Lingr), Provod (81. Michez) - Chorý (60. Chytil). Trenér: Trpišovský.

Alkmaar - Elfsborg 3:2 (1:1)

Branky: 44. a 50. Van Bommel, 74. Parrott z pen. - 23. Ouma, 53. Hedlund. ČK: 86. Holmén (Elfsborg).

Bodö/Glimt - FC Porto 3:2 (2:1)

Branky: 39. a 63. Hauge, 15. Högh - 13. Omorodion, 90. Gül. ČK: 51. Isak (Bodö/Glimt).

Anderlecht - Ferencváros Budapešť 2:1 (0:0)

Branky: 60. Verschaeren, 66. Dolberg z pen. - 86. Traoré. ČK: 81. Angulo (Anderlecht).

Dynamo Kyjev - Lazio Řím 0:3 (0:3)

Branky: 5. a 35. Dia, 34. Dele-Bashiru. ČK: 72. Braharu - 82. Noslin.

Galatasaray Istanbul - PAOK Soluň 3:1 (0:0)

Branky: 48. vlastní Rahman, 76. Akgün, 90.+5 Icardi - 67. Konstantelias.

Manchester United - Twente Enschede 1:1 (1:0)

Branky: 35. Eriksen - 68. Lammers.

Midtjylland - Hoffenheim 1:1 (1:0)

Branky: 42. Osorio - 90. Moerstedt.

Nice - San Sebastian 1:1 (1:1)

Branky: 45. Rosario - 18. Barrenetxea.