eFotbal

Plzeň závěr ve Frankfurtu nevypustila. Po skvělé stíhací jízdě v posledních minutách získala důležitý bod

Pavel Šulc potvrdil střeleckou formu také proti Frankfurtu
Pavel Šulc potvrdil střeleckou formu také proti FrankfurtuČTK / imago sportfotodienst / Eibner-Pressefoto/ Florian Wiegan
Plzeň vydřela v úvodním utkání hlavní fáze Evropské ligy cenný bod na půdě Eintrachtu Frankfurt, se kterým remizovala 3:3. Domácí si sice vybudovali dvougólové vedení, jenže v závěru nejprve udeřil Prince Kwabena Adu a po něm v nastaveném čase také Václav Jemelka.
Reklama
Reklama

Plzeň do hlavní fáze Evropské ligy vstoupila po náročném víkendovém zápasu v pražském Edenu, kde domácí Slavii podlehla 0:3. Trenér Miroslav Koubek v něm už o poločase střídal gólmana Mariána Tvrdoně, místo nějž do hry poslal Martina Jedličku. Na toho hned od úvodního výkopu vsadil také proti Frankfurtu. Jako první 26letého brankáře prověřil ve druhé minutě střelou přímo do náruče Igor Matanovič. Hráči Eintrachtu byli aktivnější i nadále, ale výrazné šance si vytvořit nedokázali.

Hosté poprvé zahrozili, když se zhruba po půlhodině hry dostal ke střele zpoza velkého vápna Pavel Šulc. Plzeňský záložník ovšem mířil příliš vysoko. Vedení se tak ujali Frankfurťané. Ve 38. minutě si Hugo Ekitiké narazil z prostoru na pravém křídle míč s Rasmusem Kristensenem, poté si ho přebral mezi dvojicí viktoriánských obránců a zakončil na vzdálenější tyč Jedličkovy brány. Domácí mohli přidat i druhý gól, ale Matanovič špatné domluvy hostující defenzivy nevyužil – opět zamířil jen na stojícího Jedličku. Skóre se naopak povedlo změnit Západočechům. Šulc se ještě před poločasovou přestávkou po střele Lukáše Kalvacha dostal k odraženému balonu a poslal ho přesně k tyči, kam Kaua Santos nedosáhl.

Viktoria do druhé půle vstoupila aktivně, jenže vedení se ujal Frankfurt. Ekitiké poslal v 62. minutě z hloubi pole křižný pas na střídajícího Juniora Dinu Ebimbeho, který stejně jako při prvním gólu německého celku zamířil na vzdálenější tyč a překonal Jedličku. Další direkt zasadil Plzni po nedůrazně odvráceném rohu Kristensen, jenž zvýšil na 3:1. Náskok Orlů se nejprve povedlo snížit Kwabenuovi Aduovi, jenž se prosadil v 87. minutě, a vyrovnávací gól dal po dlouhém autu Sampsona Dweha v nastaveném čase obránce Jemelka.

Plzeň se o zisk dalších bodů pokusí ve čtvrtek 3. října, kdy ve Štruncových sadech přivítá Ludogorec Razgrad, který na úvod soutěže prohrál se Slavií 0:2. Eintracht ve stejný den odehraje zápas na hřišti Besiktase.

Eintracht Frankfurt - Viktoria Plzeň 3:3 (1:1)

Branky: 38. Ekitiké, 62. Dina Ebimbe, 67. Kristensen - 41. Šulc, 86. Adu, 90.+3 Jemelka. Rozhodčí: Balakin - Berkut, Matyaš (všichni Ukr.) - Pairetto (video, It.). Bez karet. Diváci: 56.500.

Frankfurt: Santos - Kristensen (85. Collins), Tuta, Theate, Nkounkou - Knauff (60. Dina Ebimbe), Schirí, Dahúd (71. Larsson), Marmúš - Ekitiké (71. Bahoya), Matanovič (60. Šajbí). Trenér: Toppmöller.

Plzeň: Jedlička - Cadu (82. Jirka), Dweh, Markovič, Jemelka, Havel - Červ (76. Sojka), Kalvach (82. Panoš), Šulc - Adu, Vydra (71. Vašulín). Trenér: Koubek.

 

Fotbalisté Rangers na úvod hlavní fáze Evropské ligy vyhráli 2:0 v Malmö. Český reprezentant Václav Černý odehrál za skotský celek 69 minut. Nejbližší soupeř pražské Slavie Ajax Amsterodam porazil doma 4:0 Besiktas. Obránce RFS Riga Petr Mareš se při porážce 1:4 na hřišti rumunského FSCB do hry nedostal. Z lavičky sledoval velký obrat Bragy na 2:1 proti Maccabi Tel Aviv i brankář portugalského klubu Lukáš Horníček.

Rangers se v Malmö ujali vedení už v první minutě, kdy Dessers po chybě v domácí rozehrávce trefil tyč a Bajrami měl z dorážky snadnou práci. Krátce před poločasovou pauzou běžel Černý sám na gólmana, bránu ale netrefil a nepřipsal si druhý zásah po letním příchodu na hostování z Wolfsburgu.

Reprezentačního křídelníka vystřídal ve druhé půli McCausland, jenž sedm minut po příchodu na hřiště střelou o tyč přidal pojistku. Rangers zdolali dnešního soupeře na pátý pokus poprvé .

Besiktas v dosavadních osmi soutěžních zápasech v sezoně neprohrál, Ajax mu ale dnes nedal šanci. Skóre otevřel po půlhodině z dorážky Fitz-Jim a na začátku druhé půle přidali další trefy křižnými střelami Godts s Taylorem. Godts stvrdil dominantní výkon svého týmu v 73. minutě druhou brankou. Za týden v Edenu se tak utkají dva tříbodové týmy, protože Slavia ve středu vyhrála 2:0 v Razgradu nad Ludogorcem.

Braga prohrávala ještě v 88. minutě, z penalty se trefil Davida. Chvíli před koncem základní hrací doby srovnal Bruma a stejný hráč v páté minutě nastavení z pokutového kopu rozhodl. Maccabi závěr nezvládlo a nastavení dohrávalo bez dvou vyloučených hráčů.

AS Řím proti Bilbau dlouho směřoval k vítězství i ve druhém duelu pod novým koučem Juričem, nakonec ale na nedělní ligovou výhru nad Udine nenavázal. V 32. minutě poslal "Vlky" do vedení Dovbyk, jenž skóroval ve třetím soutěžním utkání v řadě. Pět minut před koncem zařídil Baskům bod Paredes.

Lyon je ve francouzské lize až na 14. místě, dnes si ale částečně spravil chuť vítězstvím 2:0 nad posledním vítězem Konferenční ligy Olympiakosem Pireus. Olympique uspěl díky "slepeným" gólům Cherkiho a Benrahmy z 65. a 71. minuty.

V dalších dnešních zápasech úvodního kola si Fenerbahce doma poradilo 2:1 s Unionem Saint-Gilloise a Plzeň hrála 3:3 ve Frankfurtu.

 

Další výsledky 1. kola Evropské ligy: 

 

Fenerbahce Istanbul - Saint-Gilloise 2:1 (1:0)

Branky: 27. Söyüncü, 82. vlastní Burgess - 90.+4 Sykes. ČK: 90. Osayi-Samuel - 74. Mac Allister.

Malmö - Glasgow Rangers 0:2 (0:1)

Branky: 1. Bajrami, 76. McCausland.

Ajax Amsterodam - Besiktas Istanbul 4:0 (1:0)

Branky: 51. a 73. Godts, 31. Fitz-Jim, 55. Taylor.

AS Řím - Bilbao 1:1 (1:0)

Branky: 32. Dovbyk - 85. Paredes.

Braga - Maccabi Tel Aviv 2:1 (0:1)

Branky: 88. a 90.+5 z pen. Bruma - 30. Davida z pen. ČK: 90.+8 Kanichowsky, 90.+9 Asante (oba Maccabi).

FCSB - RFS Riga 4:1 (2:1)

Branky: 58. a 70. Olaru, 8. Birligea, 32. Stefanescu - 23. Lipušček.

Lyon - Olympiakos Pireus 2:0 (0:0)

Branky: 65. Cherki, 71. Benrahma.