eFotbal

Slavia po statečném výkonu padla v Bilbau, oslabená Plzeň v infarktovém závěru přišla o výhru

Livesport, ČTK
Plzeň v Evropské lize znovu remizovala.
Plzeň v Evropské lize znovu remizovala.SAKIS MITROLIDIS / AFP
Fotbalisté Plzně ve třetím kole Evropské ligy v Soluni ztratili proti PAOK v oslabení náskok 2:0 a po dvou inkasovaných brankách v závěru remizovali 2:2. Viktoria po prvním poločase vedla díky gólům Milana Havla a Matěje Vydry, v 70. minutě byl ale vyloučen Sampson Dweh a řecký mistr zásluhou střídajících hráčů vyrovnal. V 84. minutě snížil Tárik Tissúdalí a ve třetí minutě nastavení zařídil dělbu bodů Abdul Rahman Baba. Slavia pak prohrála na půdě španělského Bilbaa 0:1.
Reklama
Reklama

Velká očekávání, jak se Plzeň popere s řeckou atmosférou, byla rozmetána hned na začátku. Ve třetí minutě se k dorážce po ráně Pavla Šulce dostal Prince Kwabena Adu, nicméně jeho gól nakonec odvolal kvůli ofsajdu videorozhodčí. PAOKu toto varování nestačilo a v sedmé minutě se opět mohlo měnit skóre ve prospěch Viktorie, nicméně Matěj Vydra ve velké šanci z úhlu vysoko překopl bránu.

Potřetí už se ale plzeňští radovali, a to po půlhodině hry. Centr Cadua přizvedl hlavou Adu a Milan Havel příkladně zavíral zadní tyč, když zakončil střelou o břevno a přitom vypadal, jako by ani nevěděl, jak se mu to podařilo. Plzeňští se navíc ve 39. minutě radovali podruhé.  Adu potáhl po levém křídle míč až do vápna, kde vystřelil po zemi ke vzdálenější tyči. Jeho pokus gólman Dominik Kotarski jen vyrazil před sebe, kde hlídkoval Vydra, jenž neměl problém trefit odkrytou bránu.

Domácí se ve druhém poločase dostali více do hry, nicméně žádnou větší šanci si svou převahou v úvodu nevytěžili. Výjimkou byl kontr a zakončení Taisona, v tomto případě se poprvé musel pořádně předvést brankář Martin Jedlička. V 70. minutě se však Plzni hodně přitížilo, po druhé žluté kartě byl totiž vyloučen obránce Sampson Dweh. Od té doby se iniciativy naplno ujal PAOK, ale pozorná obrana Viktorie odolávala. V poslední desetiminutovce se mohl z protiútoku prosadit Erik Jirka, jeho zakončení mezi Kotarskiho nohy se ale neujalo.

A tak mohli z protiútoku slavit domácí, Tarik Tissoudali zužitkoval hlavičkou přesný centr ze strany a nalil krev do žil fanouškům i spoluhráčům. A to tak moc, že v nastavení nakonec přišlo vyrovnání. PAOK opět slavil po přesné hlavičce, tentokrát mířil přesně Abdul Rahman Baba poté, co přetažený centr vrátil do ohně Mady Camara.

Parta trenéra Miroslava Koubka tak ztratila nadějné vedení a z řecké půdy veze jen bod. Soluň, jehož český brankář Jiří Pavlenka sledoval zápas jen z tribuny, ve skupinové fázi poprvé bodovala, Plzeň zapsala už třetí remízu.

Slavia se statečně prala s favoritem

Pražská Slavia vstupovala do zápasu na půdě Bilbaa ve fantastickém rozpoložení. V domácí soutěži držela šňůru 10 výher v řadě a z úvodních dvou duelů Evropské ligy si sešívání odnesli čtyři body. Baskové ale rovněž nezačali ročník zle, v La Lize se nachází na průběžném pátém místě, přičemž v posledním zápase porazili 4:1 Espanyol.

Do utkání ale vstoupila lépe Slavia. Po nejistém zákroku obrany Bilbaa se ke střele z hranice vápna odhodlal Simion Michez, jehož tečovaný projektil mířící do horní části branky musel likvidovat Agirrezabala. Ve 26. minutě se poprvé připomněli i ofenzivní hráči Bilbaa. Nico Williams se prodral do pokutového území, kde mu však v přesném zakončení zabránil skvělým obranným skluzem Zima. O pár chvil později fauloval ve vápně Jan Bořil a rozhodčí ukázal na penaltový puntík. Po zhlédnutí opakovaných záběrů ale penaltu pro předchozí faul na Oscara Dorleyho odvolal.

Krátce po odehrané půlhodině se už Baskové prosadili. Aktivní Nico Williams se krásně uvolnil na hranici šestnáctky a vyslal přízemní ránu na bránu, kterou nešťastnou tečí usměrnil za záda Antonína Kinského předchozí hrdina Zima. Těsně před koncem poločasu pak domácí dvakrát podržel Agirrezabala. Nejprve mladý gólman vyrazil pokus Lukáše Provoda z přímého kopu a poté ztlumil tvrdou ránu z otočky vyslanou Michezem.

Kamerunský křídelník se připomněl i po návratu ze šaten, jenže ani střelou z 55. minuty nepřeklopil osobní souboj s Agirrezabalou na svou stranu. Sešívaní předváděli pohledný fotbal i nadále, jedinou mouchou na jejich výkonu bylo špatné zakončení. To prokázal i Ondřej Zmrzlý, který si šikovně seběhl na zadní tyč, jenže svým následným pokusem rozvlnil pouze boční síť. Na poslední půlhodinu hrací doby přišel na hřiště Tomáš Chorý. Ten se také dostal po centru Christose Zafeirise do zakončení z dobré pozice, nicméně i jeho hlavičku dokázal pomocí nohou zneškodnit Agirrezabala.

Slavia tak po porážce v předkole Ligy mistrů s Lille prohrála teprve podruhé v sezoně a potvrdila, že se jí ve Španělsku příliš nedaří. Nezvítězila ani v osmém pohárovém zápase na Pyrenejském poloostrově, na výhru ve Španělsku navíc české týmy čekají už 22 zápasů. Naposledy zde zvítězily v roce 2001, ze 43 duelů tam celkově vyhrály jen dvakrát.

Evropská liga, hlavní fáze

PAOK - Plzeň 2:2 ONLINE ZE ZÁPASU ZDE

Branky: 84. Tissúdalí, 90.+3 Baba - 32. Havel, 39. Vydra. Rozhodčí: Schnyder - M. Zürcher, B. Zürcher - Tschudi (video, všichni Švýc.). ŽK: Tissúdalí - Dweh, Markovič, Adu, Jedlička, Koubek (trenér). ČK: 70. Dweh, 90.+4 Koubek.

PAOK: Kotarski - Sastre (66. Baba), Kedziora, Colley, Jonny Otto (76. Čalov) - Camara, Bakayoko (59. Schwab) - Živkovič, Konstantelias, Taison (65. Despodov) - Thomas (66. Tissúdalí). Trenér: Lucescu.

Plzeň: Jedlička - Dweh, Markovič, Jemelka - Havel, Kalvach, Sojka (77. Červ), Cadu - Šulc - Vydra (60. Jirka), Adu (73. Hejda). Trenér: Koubek.

Bilbao - Slavia 1:0  ONLINE ZE ZÁPASU ZDE

Branka: 33. N. Williams. Rozhodčí: Krogh - Rasmussen, Bramsen (všichni Dán.) - Martins (video, Portug.). ŽK: Vivian, De Marcos - Zafeiris, Bořil. Diváci: 47.776.

Bilbao: Agirrezabala - De Marcos, Vivian, Paredes, Berchiche - Ruiz de Galarreta (77. Jauregizar), Prados (86. Herrera) - I. Williams, Berenguer (62. Gómez), N. Williams (77. Sancet) - Guruzeta (62. Djaló). Trenér: Valverde.

Slavia: Kinský - Bořil, Zima (88. Chaloupek), Zmrzlý (63. Jurásek) - Douděra, Zafeiris (88. Pech), Oscar, Diouf - Michez (72. Lingr), Provod - Chytil (63. Chorý). Trenér: Trpišovský.