eFotbal

El Clásico? Šlágr sledují tři miliardy lidí. Jako finále mistrovství světa, míní expert

Livesport
El Clásico je největší fotbalový zápas na světě.
El Clásico je největší fotbalový zápas na světě.SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia
V sobotu večer čeká španělskou ligu vrchol podzimu v podobě El Clásika, souboje mezi domácím Realem Madrid a Barcelonou. Katalánci do utkání půjdou z prvního místa a v dobré náladě po výprasku, který v Lize mistrů uštědřili Bayernu (4:1). Real ale potřebuje vyhrát, aby mu největší rival neodskočil v čele tabulky už na šestibodový rozdíl. O El Clásiku ale i o dalších derby, která nás o nadcházejícím víkendu čekají, si v dnešním díle podcastu Livesport Daily popovídáme s Miroslavem Šiftou, spolupracovníkem Livesportu a autorem už dvou knih o slavných derby, přičemž ta druhá se věnuje právě Španělsku.
Reklama
Reklama

"Nebál bych se říct, že je to nejvýznamnější utkání na celém světě. Jeho sledovanost se dá srovnávat s finále mistrovství světa, historicky je to taky extrémně důležitý zápas. Pokud se na to díváme z hlediska peněz a zájmu, tak opravdu žádný jiný klubový zápas na světě není víc," tvrdí v dnešní epizodě Šifta a dodává: "Ta rivalita jde dál než jen k hranicím sportu, rivalita obou týmu je spojená se složitou politickou minulostí Španělska, narážím především na diktátorský Francův režim. Katalánci ho nenáviděli, a protože Franco se v určité chvíli rozhodl podporovat Real Madrid, nenávidí Katalánci i tenhle tým."

Zápas začíná v sobotu v devět večer, což je výhodný čas i pro fanoušky obou týmů na jiných kontinentech: "Je to nejsledovanější zápas na světě z hlediska počtu přenosů a počtu stanic, které ho vysílají. Dosah El Clásika je až 3 miliardy diváků ve 200 zemích světa. Často se čas zápasu posouvá tak, aby to vyhovovalo divákům v Asii a Latinské Americe," dodává Šifta.

Ten upozorňuje na to, že nás čeká speciální víkend, během něhož se v Evropě odehraje velké množství dalších vyhrocených derby zápasů: "Bude jich asi třináct, samá zajímavá utkání. Zmínit můžeme souboj Olympique Marseille s PSG nebo Juventusu s Interem. Krom toho bych doporučil i dvě skotská derby mezi Aberdeenem a Dundee United a taky mezi Hearts a Hibernian, což je pravděpodobně nejstarší derby na světě," láká Miroslav Šifta.

Livesport Daily #375: El Clásico je největší fotbalový zápas na světě, osloví až 3 miliardy lidí, tvrdí ŠiftaLivesport

V páteční epizodě Livesport Daily jsme také řešili:

Jak bude El Clásico vypadat po sportovní stránce?

Co kdysi donutilo Luise Figa přestoupit z Barcelony do Realu?

Jak složité je vydat si v Česku vlastní fotbalovou knihu?

Všechny díly Livesport Daily najdete také na oblíbených podcastových platformách – Spotify a Apple Podcasts.