eFotbal

Sparta podle dat klesla mimo postupové příčky, Češi za sebou drží Němce, Italy i Španěly

Jaroslav Šindelář
Sparťané smutní, fotbalisté Manchesteru City se radují
Sparťané smutní, fotbalisté Manchesteru City se radujíMI News/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
I když se dopředu očekávalo, že Sparta ve středu v Lize mistrů prohraje na hřišti Manchesteru City, ani ne tak prohra 0:5, ale především výsledky ostatních týmů vyřadily Letenské podle renomovaného datového účtu na síti X Football Meets Data z mužstev, které mají největší šanci na postup do play off soutěže.
Reklama
Reklama

Sparta se tak poprvé v základní fázi Ligy mistrů ocitla mimo TOP 24 týmů, což ovlivnily nečekané bodové zisky Lille, Stuttgartu, Feyenoordu Rotterdam, PSV Eindhoven a Celtiku Glasgow, a naopak nečekaná domácí prohra Atlétika Madrid 1:3 s Lille.

Sparta se tak ve zmíněné tabulce pravděpodobností propadla na první nepostupovou, tedy na 25. příčku, i když jí v reálné tabulce Ligy mistrů patří 21. pozice. Před Spartu se však z týmů, které jsou v reálné tabulce až za ní, protlačily vedle Atlétika ještě Bayern Mnichov, AC Milán a PSV Eindhoven. 

Před Spartu se navíc dostalo i zmíněné Lille, po výhře 1:0 na hřišti Juventusu i Stuttgart, po vítězství 3:1 na Benfice také Feyenoord a po bezbrankové remíze v Bergamu i Celtic. 

Číselně má nyní Sparta přesně 50procentní šanci na postup do vyřazovací fáze, týmy před ní jsou na tom takto: Atlético 64 %, Celtic 67 % a PSV Eindhoven 68 %. Další týmy už mají šanci na postup 78 procent a více. Co se změnilo oproti druhému kolu, klesly šance Sparty na postup o 12 procent.

Jestli něco naopak české zástupce v evropských pohárech může těšit, pak je to jejich uhraný koeficient v této sezoně. I když se místo Česka dostala na třetí příčku Francie za dvojici Anglie, Portugalsko, Češi si stále drží výbornou čtvrtou pozici, takže za sebou pořád drží evropské hegemongy z Německa, Itálie a Španělska.