eFotbal

Poborský: Hašek chtěl hrát fotbal, na který reprezentace nemá

Televizní expert Karel Poborský
Televizní expert Karel PoborskýMichal Beránek/CNC/Profimedia
Poklony a chvála pršely na českou reprezentaci po utkání s Albánií v Lize národů. Nešlo jen o výsledek 2:0, experti ocenili i slušnou hru. „Mužstvo dostává tvář. Na začátku možná Ivan Hašek chtěl hrát fotbal, na který to mužstvo prostě nemá. Musí se začít od poctivé práce, bojovnosti a pak se k tomu přidávají jednotlivé výkony,“ shrnul pro ČT Sport své dojmy bývalý reprezentant Karel Poborský.
Reklama
Reklama

Český tým navázal na vydřené vítězství nad Ukrajinou, tentokrát měl duel pod kontrolou od první minuty a Letná aplaudovala. „Kluci vyhráli zaslouženě. Moc jim to přeju. Po Euru, které jim úplně nevyšlo, i pár dalších rozpačitých zápasech, se dočkali téhle odměny,“ pravil vicemistr Evropy z roku 1996 a také bývalý hráč Manchesteru United, Benfiky Lisabon či Lazia Řím.

V podobném duchu navázal i další bývalý reprezentant Tomáš Ujfaluši. „Soupeře jsme pustili jen do jedné šance. Je vidět, že umíme hrát také dobrý fotbal,“ chválil někdejší pilíř defenzivní hry a další z bývalých reprezentantů Michal Kadlec souhlasně přikyvoval.

Z řady povedených individuálních výkonů vynikl ten v podání dvougólového střelce Tomáše Chorého. „Chladnokrevně zavěsil, do protipohybu, je vidět, že má formu,“ žasli experti u druhé trefy útočníka Slavie.

Moderátor ve studiu se pak bývalých obránců ptal, zda je možné vůbec Chorého v takové fazoně ubránit. „Dá se to, musíte ho navnímat a stát u něj, cítit ho. Kdybyste do něj v šanci drbl, tak by se nepískalo, a přitom ho rozhodíte. Ale tady na něj Albánci zapomněli,“ popsal Ujfaluši.

Chorý znamená obrovský přínos. Nejen kvůli gólům, ty se od útočníka tak nějak čekají. Ale vidět byla i jeho práce dozadu. Bojoval, pomáhal defenzivě, jednou předběhl i Šulce. Takhle by měl výkon vypadat,“ konstatoval Kadlec.

Shoda panovala na tom, že střelec Slavie je momentálně českým útočníkem číslo 1. „Když je v sestavě, musí se využívat centry. Choras je silnej, sklepne míč, natáhne na sebe o obránce víc,“ zhodnotili hru urostlého českého reprezentanta.

Parádně odehrála duel i záloha ve složení Provod, Červ, Souček, Coufal. „Provi má fantastickou formu, odvedl obrovské penzum práce. Všechno dělá v rychlosti a všechno valí dopředu. Navíc nekazí a dostává se do střel. Za mě je to tahoun,“ chválil Ujfaluši.

„Ale celkově v záloze všechno fungovalo,“ poznamenal Kadlec s tím, že se nejspíš tvoří zajímavá osa týmu. „V Gruzii asi přišla facka, co jsme potřebovali. Tým se semknul, důležitá byla výhra nad Ukrajinou. Teď se na to navázalo výhrou a skvělým fotbalem. Přilákali jsme snad i diváky a věřím, že jich příště přijde ještě víc,“ dodal.