eFotbal

Red Bull chce expandovat i do Francie, chce koupit druholigový FC Paříž

Stadion FC Paříž
Stadion FC PařížFC Paříž
Společnost Red Bull se dlouhodobě angažuje ve sportovním prostředí a do její sbírky by už brzy mohl přibýt další fotbalový klub. Rakouská firma se tentokráte zaměřila na Francii, má zálusk na podíl v druholigovém Paris FC.
Reklama
Reklama

Klub z hlavního města je na prvním městě tabulky Ligue 2 a v jeho vedení se chystají velké změny. Majoritní akcionář a prezident Perre Ferracci podle informací deníku L’Équipe plánuje prodej části akcií a pětapadesátiprocentní podíl by měla koupit rodina Arnaultů, která vlastní módního giganta LVMH.

Sám Ferracci se z klubu nestáhne zcela a do roku 2027 si hodlá ponechat třicet procent akcií, zbylých patnáct procent pak má ukořistit právě Red Bull, pod jehož křídla patří už RB Lipsko, rakouský Salcburk, americký New York Red Bulls, anglický Leeds, brazilský Red Bull Bragantino a japonský Omiya Ardija.

Výše zmíněné subjekty podle médií už začínají spřádat plány a dávají si nemalé cíle. Tím prvním je okamžitý postup do francouzské nejvyšší soutěže, v níž se z pařížských klubů dlouhodobě angažuje jenom PSG, městské derby o hlavní město v rámci Ligue 1 si fanoušci naposledy užili před dlouhými 35 lety.

Velké plány budou podle očekávání podpořeny finanční injekcí a nebude se jednat o zanedbatelnou sumu, noví vlastníci totiž mají v plánu navýšit rozpočet o 100 až 200 milionů eur.

Na projekt bude dohlížet i Jürgen Klopp, německý kouč je s Red Bullem domluven na podmínkách spolupráce a od 1. ledna se ujme funkce Head of Global Soccer, zodpovědný bude za celosvětové fotbalové aktivity Red Bullu, s představiteli týmů bude konzultovat tréninky, taktiku na zápasy nebo rozvoj herní filosofie a slovo bude mít rovněž při hledání posil a případně i nových trenérů.