eFotbal

Tuchel? Špatné spaní mít nebudu, ale Anglie by měla mít anglického manažera, tvrdí legenda

Patrik Sandev / tribalfootball.com, flashscore.com
Němec Thomas Tuchel je novým koučem anglické reprezentace,, legendy mají k volbě výhrady.
Němec Thomas Tuchel je novým koučem anglické reprezentace,, legendy mají k volbě výhrady.© RYAN PIERSE / GETTY IMAGES EUROPE / Getty Images via AFP
Thomas Tuchel se od nového roku stane novým koučem anglické reprezentace. Bude vůbec prvním Němcem v historii, který The Three Lions povede, a v pořadí třetím zahraničním koučem po Svenu-Göranu Erikssonovi a Fabiu Capellovi. Ještě se ani neujal trenérské vlády a už se objevují kritické komentáře k jeho volbě. Zklamaní z verdiktu vsadit na německého kouče byli třeba bývalí reprezentanti Gary Neville a Jamie Carragher.
Reklama
Reklama

Eddie Howe, současný stratég Newcastlu, nebo Graham Potter, bývalý lodivod Chelsea, byli podle dostupných informací mezi třemi kandidáty na volné místo kouče anglické reprezentace. Fotbalová asociace (FA) ale nakonec vybrala jako nástupce Garetha Southgata právě Němce Tuchela. "Nejsem si jistý, že splňuje naše, anglická kritéria,” uvedl Neville v rozhovoru pro televizní stanici Sky Sport.

Bývalému obránci Manchesteru United, který má na kontě 85 reprezentačních startů, vadilo, že nový kouč není z Ostrovů. "V tuhle chvíli Anglie získala asi nejlepšího možného dostupného trenéra. V tomhle ohledu je vše v pořádku. Všichni mu tad budou přát jen to nejlepší. A budeme doufat, že získáme trofej,” pokračoval v optimističtějším tónu. Brzy z něj ale přeladil. "Myslím si však, že existuje spousta závažných otázek, na které by si asociace měla odpovědět. Poškozujeme se tím, když uznáváme, že Tuchel je lepší než kterýkoli jiný Angličan," dodal.

Tuchel se chystá nastoupit do nového angažmá od 1. ledna, prvním úkolem pro něj bude postup na světový šampionát v roce 2026, který se bude konat v Kanadě, USA a Mexiku. "Teď v létě jsme byli blízko vítězství na velkém turnaji. Odvedla se spousta dobré práce. Proto mi prostě teď nepřipadá správné vsadit na zahraničního kouče,” souhlasil s Nevillem Carragher. "Nejde jen o Anglii. Nemyslím si, že Itálie by měla být v podobné pozici, to samé Německo nebo Francie. Portugalsko má například španělského trenéra Roberta Martíneze, což mi také přijde divné.”

Šestačtyřicetiletý rodák z Liverpoolu uznává, stejně jako Neville, že Tuchel dosáhl řady úspěchů. Nicméně také on si představoval jako nového trenéra národního týmu Anglie spíše někoho z Ostrovů. "To je můj názor. Špatné spaní kvůli tomu mít nebudu, ale myslím si, že Anglie by měla mít anglického manažera,” konstatoval. "Klubový fotbal je jiný. Milujeme ho, protože v Premier League nebo v Lize mistrů jsou různé národnosti, různí trenéři. Tam je to skutečný mix. Ovšem to, co odlišuje mezinárodní fotbal od klubové scény, je právě to, že tam jsou lidé z vaší země."