eFotbal

Francii bude fandit 68 milionů lidí a já budu mezi nimi, hlásí Macron, který má Messiho radši v Paříži...

Francii bude fandit 68 milionů lidí a já budu mezi nimi, hlásí Macron, který má Messiho radši v Paříži...
Francii bude fandit 68 milionů lidí a já budu mezi nimi, hlásí Macron, který má Messiho radši v Paříži...Flashscore
Mistrovství světa ve čtvrtek zastínilo některá témata summitu Evropské unie, když při příchodu na vrcholnou schůzku předstoupil před novináře francouzský prezident Emmanuel Macron. Ten mimo jiné obhajoval středeční cestu do Kataru na semifinálové utkání své země s Marokem, po němž se Francie může těšit na finále s Argentinou. Jejího kapitána Lionela Messiho má prý Macron radši, když hraje v dresu pařížského klubu PSG.
Reklama
Reklama

Středeční Macronova cesta vyvolala na šampionát vyvolala jistou kritiku, vzhledem k mnoha kontroverzím spojeným s hostitelskou zemí a pozadím mistrovství. Katar je navíc v posledních dnech spojován s korupční aférou, která nyní otřásá Evropským parlamentem.

"Beru to stoprocentně na sebe... Před čtyřmi lety jsem stál za týmem Francie v Rusku, stojím za nimi i v Kataru," řekl Macron, když byl na věc tázán před summitem v Bruselu. Podle agentury AFP se šéf Elysejského paláce v neděli chystá do Kataru znovu, aby sledoval na místě vyvrcholení šampionátu.

Při příchodu na summit francouzskému týmu pogratuloval také německý kancléř Olaf Scholz a popřál fotbalistům úspěch i ve finále. Zápas s Marokem byl podle něj dobrý důvod, aby kvůli Macronově cestě do Kataru francouzského prezidenta zastoupil na středečním summitu zemí EU s asijskými státy sdruženými v organisaci ASEAN.

Ve finále se Francie střetne s Argentinou v čele s Messim, kterého Macron označil za skvělého hráče. "Ale mám ho radši v Paříži, než s jeho národním týmem," usmíval se francouzský prezident.

Do zápasu s Argentinou jde podle Macrona Francie s velkým respektem, na své straně má ovšem "neuvěřitelný" mix mladých a zkušených hráčů. "Bude jim fandit 68 milionů lidí a já budu mezi nimi," dodal Macron, zřejmě v odkaze na přibližný počet obyvatel své země.

Šampionát v datech: Aktivní Maroko i platný Griezmann. Francii k postupu stačily dvě střely na bránu