eFotbal

Glosa Honzy Rajnocha: Stoperská dvojice Hubník - Beneš mi typově připomíná italské duo Bonucci - Chiellini

Glosa Honzy Rajnocha: Stoperská dvojice Hubník - Beneš mi typově připomíná italské duo Bonucci - Chiellini
Glosa Honzy Rajnocha: Stoperská dvojice Hubník - Beneš mi typově připomíná italské duo Bonucci - ChielliniFlashscore
Itálie si užívá euforie, Anglie se topí ve smutku a slzách. Ve finále EURO se utkaly dva nejlepší týmy a ve výsledku zápas asi dopadl tak, jak měl. Kdyby nevyhráli Italové, byla by to za mě nespravedlnost. Italové pod trenérem Mancinim šlapali jako tým, to u nich nebývá zrovna obvyklé. Úspěch je o to větší, že se tým neprobojoval na poslední mistrovství světa v roce 2018 a startoval, dá se říct, po katastrofě. Tým se proměnil ve vítěznou mašinu, což krátce před mistrovstvím poznali i Češi.
Reklama
Reklama

Itálie sice vyhrála až po penaltovém rozstřelu, ale na prvním místě bych ocenil proměnu jejího stylu hry. Z tradičního catenaccia, tedy neprostupné skálopevné defenzivy, se hra Italů proměnila v líbivý ofenzivní fotbal. K tomu přidejte, že tým makal pro zraněného Spinazolu. Italský celek působil naprosto kompaktně. Skvěle fungující obranu a nebezpečný útok pojila fantastická záloha, jejímž motorem byl Verratti. Rozhodla i síla lavičky. Ať trenéra Mancini poslal do hry kohokoliv, hráč, který naskočil, zapadl do sestavy a nebyl znát žádný rozdíl.

To Anglii viditelně táhl Kane, byl na to ale sám. Možná mu sekundoval Sterling, to však bylo málo. Kane dával góly, rozjížděl akce a mnohdy je i dohrával. Tým je mladý, je v něm ohromný potenciál. Po finále si to asi schytá trenér Southgate i kvůli volbě hráčů na rozhodující penaltový rozstřel, on se toho prokletí v rozstřelech prostě asi jen tak nezbaví. Fotbalový svět je ale s výjimkou Angličanů spokojený s tím, jak to dopadlo. Všichni fandili proti Anglii. Pro ni byl tenhle šampionát ušitý na míru, aby uspěla, když skoro vůbec necestovala a mohla hrát doma.

Finále výtečně odpískal Holanďan Kuipers a jen podtrhl to, že se rozhodčím šampionát povedl. Až na penaltu nařízenou v semifinále ve prospěch Anglie, to bylo vůbec ze strany sudích výborné. A Kuipers přispěl k atraktivitě zápasu, rozhodčí vážně chválím. To se týká i samotné hry ve vyřazovací fázi, fakt až na výjimky byly k vidění nejlepší fotbaly a moc jsem se na ta utkání těšil. Play off EURO hodně zatraktivnilo, k vidění bylo skvělá individuální technika, kondiční a rychlostní vyspělost. Mezi nejkrásnějšími momenty šampionátu je i česká stopa a gól Patrika Schicka proti Skotsku skoro z půlky. Navíc dal Schick pět gólů, stejně jako Cristiano Ronaldo. To je nádherný počin, navíc Schck je mladý, ukázal odvahu, provedl to celé perfektně.

K formátu EURO už jsem se vyjadřoval minule a jsem rád, že se vrátí k osvědčenému scénáři. Objevila se ale informace, že by ME mělo hrát v budoucnu 32 týmů. To by ale přece úplně ztratila kouzlo kvalifikace. Je mi jasné, že to chtějí udělat kvůli financím, ale za mě by bylo tohle řešení nešťastné. 32 týmů je moc, za mě je ideální počet účastníků šestnáct a lépe by to sedlo do pavouka než současných 24 celků. Věřím, že do budoucna vyhraje zdravý rozum.

Co se týče českého fotbalu, jsem hodně zvědavý na Olomouc. Pustila gólmana Mandouse, ale mám pocit, že pod trenérem Jílkem půjde nahoru. Je to kvalitní kouč, který nebude doma na Hané pod takovým tlakem, jako byl ve Spartě. To mu bude vyhovovat. Navíc Sigma angažovala mladé, zajímavé hráče Růska i Vaněčka. Stoperská dvojic Roman Hubník - Beneš mi typově připomíná italské duo Bonucci, - Chiellini. Tam vidím zkušenost, na kterou se bude nabalovat mládí.

Spartu čeká za týden vstup do předkola Ligy mistrů s Rapidem Vídeň. Někteří fanoušci jsou celkem kritičtí, ale já Letenským věřím. Trenér Pavel Vrba je spokojený a už při angažmá v Plzni dokázal, že tahle předkola umí. Věřím, že to dokáže dobře načasovat a Sparta to zvládne.

Slavistické posily Plavšić se Schranzem už se teší na novou sezónu a chvalí trenéry i atmosféru v kabině