eFotbal

Habanec, Tobiáš či Machálek? Kdo by se měl stát nástupcem Horvátha v Příbrami?

Habanec, Tobiáš či Machálek? Kdo by se měl stát nástupcem Horvátha v Příbrami?
Habanec, Tobiáš či Machálek? Kdo by se měl stát nástupcem Horvátha v Příbrami?Flashscore
Král je mrtev, ať žije (nový) král! Tato proslulá fráze se teď hodí pro Příbram, kde téměř přesně po roce skončil trenér Pavel Horváth. Vaz mu srazila série dvanácti ligových utkání bez vítězství, během které získali Středočeši jen tři body. Vrchol zmaru nastal minulý týden, v němž Příbram padla nejprve 0:4 na Spartě a pak 0:5 na hřišti Baníku. V tabulce je tak poslední se ztrátou sedmi bodů na záchranu. Kdo by se měl nyní pokusit vykřesat jiskru naděje? Vybrali jsme pro vás pět nejvážnějších kandidátů na uvolněné místo.
Reklama
Reklama

Svatopluk Habanec (51 let) Už po výprasku na Letné se mluvilo o tom, že Příbram jedná se Svatoplukem Habancem. A vzbudilo to údiv. Jeho poslední dvě trenérská angažmá totiž dopadla dost neslavně.  Sice produkoval zajímavý fotbal se Slováckem, jenže jeho následná mise v rodném Brně skončila krachem. Majitel klubu Václav Bartoněk v něm viděl muže, který vtiskne mužstvu atraktivní herní styl a dovede ho až k branám Evropy, ovšem realita byla zcela odlišná. Za rok u kormidla Habanec tým nikam neposunul a místo cesty do pohárů se připodepsal pod sestup. Šanci na restart mu v červnu 2019 dal Třinec, ani zde však dlouho nevydržel. Na startu této sezony prohrál úvodní čtyři kola FN ligy a po debaklu 0:5 s Jihlavou ho ve funkci nahradil Franz Straka. Dostane teď od Jaroslava Starky další šanci na reparát?

Pavel Tobiáš (66 let) Pokud by Příbram chtěla sáhnout po osvědčeném jménu, které v minulosti už dokázalo několikrát pomoci, nabízel by se comeback Pavla Tobiáše. Tedy muže, jenž u Litavky působil v mnoha rolích a na jaře roku 2015 málem dovedl Příbram až k evropským pohárům. Nakonec z toho bylo páté místo, tedy druhé nejlepší v historii klubu. V následující sezoně už jeho kouzlo ale vyprchalo a v květnu 2016 ho po sérii špatných výsledků Starka odvolal z funkce. Od té doby Tobiáš vrcholově nikde netrénoval. Je proto otázkou, zda by se mu do příbramského kolotoče chtěla zase naskočit. Jeho vztahy se Starkou však zůstaly přátelské. A spolu s ním by se navíc jistě vrátily i nápadité scénáře standardek, kterými byl pověstný.

Luboš Kozel (49 let) Je všeobecně známo, že má Starka tuze rád velká trenérská jména. I proto loni lákal k týmu Karla Jarolíma, jenž však s díky odmítl. Nyní by nároky klubového šéfa mohl splňovat třeba Luboš Kozel. Ten má sice čerstvě za sebou neúspěšnou štaci na lavičce Baníku, chuť do fotbalu však mít jistě nepřestal. V Příbrami by na něj nebyl takový tlak jako právě v Ostravě, navíc by mu sedla práce s mladými. A těch má Starka v kádru víc než dost. Otázkou však je, zda by se mu do Příbrami vůbec chtělo a zda by ho klub dokázal uspokojit finančně.

Jozef Weber (50 let) Zajímavou možností by byl pro Příbram i Jozef Weber. Charismatický lodivod, který zažil úspěchy v Karviné i Mladé Boleslavi. Z ligového blázince vyskočil v prosinci loňského roku a od té doby si užívá zasloužené volno a svou malou vnučku. Českou nejvyšší soutěž však samozřejmě dál sleduje a v létě by zase rád nastoupil do služby. V té době už ale Příbram bude asi druholigová, což případnou dohodu dost komplikuje. Weber je však znám svou přístupnou povahou a třeba by chtěl být tím, kdo by Příbram dokázal do nejvyšších pater zase vrátit. Tedy s tou podmínkou, že právě okamžitý návrat mezi elitu by byl jednoznačným cílem celého klubu.

Miloslav Machálek (59 let) Pokud bude Starka vybírat nového kouče hlavně s výhledem na to, že jeho tým nejspíš čeká pád do FNL, na seznamu potenciálních kandidátů by neměl chybět ani Miloslav Machálek. Distingovaný muž, jenž v minulém ročníku odvládl druhou ligu se Zbrojovkou. Brněnský postup o soutěž výš byla hlavně jeho zásluha. A nic na to nemůže změnit ani fakt, že ve společenství Slavie či Sparty se už jeho mužstvo příliš nechytlo. I proto byl Machálek na podzim odvolán a na jeho pozici povýšil asistent Richard Dostálek. Bylo by dost pikantní, kdyby se oba muži utkali v příštím ročníku o to, kdo z nich dokáže vrátit mužstvo zpátky do ligy. Tedy samozřejmě v případě, že Příbrami i Brnu zůstane v květnu Černý Petr v ruce.