eFotbal

Hádka v redakci Hattricku: Je Cuccitini nejlepším hráčem světa? A je Messi autista s Aspergerovým syndromem?

Hádka v redakci Hattricku: Je Cuccitini nejlepším hráčem světa? A je Messi autista s Aspergerovým syndromem?
Hádka v redakci Hattricku: Je Cuccitini nejlepším hráčem světa? A je Messi autista s Aspergerovým syndromem?Flashscore
Když netypické mistrovství světa, tak i netypická přestřelka na redakční půdě HATTRICKU. Krátce před vánočními svátky v ní padala jména jako Isaac Newton, Albert Einstein, Charles Darwin, Elon Musk či Mark Zuckerberg. Naše debata se točila o výjimečných lidech, z nichž jeden takový vyčníval nade vše na katarském šampionátu. I když výškově by spíše zapadl na první stupeň základní školy, na fotbalovém nebi se jeho hvězda rozzářila naplno. Ano, řeč je o panu Cuccitinim. Neznáte? Ale jo, to je jen druhé příjmení Lionela Messiho. Pokud nejste zrovna jeho příznivci, nezoufejte. V naší tradiční debatě přišla řeč i na jeho velkého konkurenta Cristiana Ronalda.
Reklama
Reklama

Pavel Procházka:

Vykopávám. Když jsme u toho MS 2022 v Kataru. víte, kdo to je Cuccitini? A nekoukejte se do Googlu!

Jan Hrabálek:

Nevím.

Tomáš Benda:

Leo.

Pavel Procházka:

Bingo, Tome! Negoogloval jsi, doufám. Lionel Andrés Messi Cuccitini. celým jménem. Píšeš o něm v tomto čísle HATTRICKU jako o nejlepším fotbalistovi světa. Myslíš to absolutně, nebo jen na současnost? A co Honza?

Jan Hrabálek:

Nejsem příznivcem srovnávání generací, tento „problém“ stejně nikdy nikdo nerozluští. Pelé? Maradona? Ronaldo? Messi? Je ale fakt, že toto mistrovství posunulo malého Argentince ještě výš, než dosud byl. Jeho fanoušci si jistě řeknou: ano, Cuccitini je nejlepším hráčem všech dob. Ale já jsem byl v posledních patnácti letech spíš „Ronaldovec“, tak při vší úctě a respektu k LM 10 tento status nepodpořím. Jako kluk jsem ještě viděl Pelého a ten je pro mě králem fotbalu,  v nezměřitelných dimenzích, to zdůrazňuji.

Tomáš Benda:

Včera jsem s ním strávil celý den, takže jsem googlovat nemusel. Titulky jsou vždycky trochu v nadsázce a Pelého s Maradonou jsem nezažil, takže nemůžu úplně posoudit dobový kontext, ale čistě fotbalově - bez příběhů za nimi - z toho, co jsem viděl v různých sestřizích, mám za to, že je Messi zkrátka král. A s tím, jak je fotbal neustále rychlejší, náročnější a kvalitnější, tak si dokonce myslím, že kdyby dnes všichni nastoupili v jednom týmu, možná nám ani nebudou připadat ze stejné kategorie…

Pavel Procházka:

Máš pravdu, Honzo, těžko srovnávat různé generace. Ale děláme to rádi. Pokud by šlo o absolutně nejlepšího fotbalistu, tak já to mám takhle: 1. Pelé, 2. Maradona, 3. Bican. Až pak za nimi jsou Messi s Cristianem Ronaldem. Pelého a Maradonu jsem viděl hrát na vlastní oči, v případě Bicana věřím tatínkovi a historikům. A že byla jiná doba a fotbal byl mnohem pomalejší? Ano, byl, ale zrovna Pelé a Maradona by se a uplatnili i v současném atletickém fotbale. A Bican běhal stovku po jedenáct vteřin.

Jan Hrabálek:

No jo, ale Bicanovi by nějakej brousek zlomil nohu po pěti metrech a Pepi by mohl klidně být rychlý jako Usain Bolt. Ani jeden z bývalých hvězd, o nichž mluvíme,  v dnešním fotbale neodehrál ani minutu, proto se zdráhám těch srovnání.

Tomáš Benda:

Taky byla nesrovnatelně slabší konkurence. Ve spoustě zemích se fotbalu profesionálně nikdo nevěnoval. Některé sestřihy na mě působily tak, že Pelé kličkoval mezi chlapy, co byli poprvé na hřišti. Messi si už patnáct let dělá legraci z profíků, kteří jsou celý den v posilovně, na hřišti, v taktické místnosti…

Pavel Procházka:

Respektuji oba vaše názory, pánové. K Messimu chovám jako ke skvělému fotbalistovi velký respekt. Jak před časem napsaly brazilské noviny „Diario de Centro do Mundo: „Je to člověk, který musel překonat nemoc, aby vyhrál.“ Víte jakou?

Tomáš Benda:

Nedostatek růstového hormonu?

Jan Hrabálek:

Jj, Messi je nedorost z Rosaria.

Pavel Procházka:

A kromě nedostatku růstového hormonu mu byl v osmi letech diagnostikován Aspergerův syndrom, lehčí forma autismu. Od běžné formy autismu tento syndrom nezpůsobuje opožděný vývoj. Postižení touto nemocí, což byli třeba i Isaac Newton, Albert Einstein, Michelangelo Buonarroti či Charles Darwin, mají problémy se sociálními kontakty, stále opakují určité úkony a mají zvláštní zájmy. Podle brazilského deníku Messiho chování na hřišti potvrzuje tuto diagnózu. Dělá ty samé pohyby, padá vždy na pravou stranu, dribluje stejně, dává podobné góly. Prý jen napodobuje své naučené chování i chování brankářů. A radost projevuje tím typickým úsměvem autisty, který splnil úkol. Když byl dítětem, chodil ven pouze zahrát si fotbal. Co tomu říkáte? Mezi námi, já jsem si něco podobného o hře a chování Messiho také vždycky myslel. I když psali o tom Brazilci...

Jan Hrabálek:

Co na to říct? Výjimeční lidé se i výjimečně chovají a poutají na sebe pozornost i takovými detaily. A Messi měl štěstíčko v tom, že si ho všimli trenéři v Rosariu a později i v Barceloně, která mu zaplatila léčbu a vzala ho pod svá křídla. Kdoví, kolik takových podobných kluků v Jižní Americe, a nejen tam, běhá a nikdo si jich nevšimne.

Tomáš Benda:

Dneska každý, kdo nějak vyniká a je trnem v oku více lidí, tak se na něj hodí Asperger a „že je to hrozně vidět“. Greta, Elon Musk, Mark Zuckerberg... Nevím, kdybych uměl zakončovat tak, že mou střelu nikdo nechytne a driblovat tak, že mi nikdo nevezme míč, tak to taky dělám pořád stejně...I bez Aspergera. Je pravda, že v „sociálních“ interakcích je Messi trochu mimo, neumí komunikovat, svůj tým nikdy nevyhecuje, neseřve, takže se tahle diagnóza trochu nabízí, ale to nejdůležitější na závěr – je to úplně jedno.

Pavel Procházka:

Ano uznávám, Messi je současný Král fotbalu, největší osobnost MS 2022 v Kataru, všechna čest. I když se mu sudí bojí dát kartu a pískají na něj nesmyslné penalty - viz ta proti Polsku. Ale stejně jako třeba předseda FAČR Petr Fousek, který to řekl na Nově během MS ve studiu,  mám raději Ronalda. Proč? Protože se nechová jako autista. Ano, je to Jájínek, Šampon, někdy až moc sebestředný. Ale taky umí anglicky, má alespoň středoškolské vzdělání, třikrát vyhrál Premier League, dvakrát italskou Serii A, Ligu mistrů získal s Realem Madrid víckrát než Messi s Barcelonou. A v roce 2016 vyhrál EURO s velmi průměrným týmem Portugalska, který ve finále hnal do boje, i když se zranil. Dal gól na pěti MS, ani to se Messimu nepovede. Srovnávat nyní Cristiana se Leem není fér. Je o dva a půl roku starší. Sedmatřicet a pětatřicet je rozdíl. 

Tento trialog redaktorů HATTRICKU byl veden po semifinále MS, ve čtvrtek 15. prosince 2022. Jeho úplné znění si můžete přičíst v magazínu HATTRICK  KRONIKA MS 2022, který vyšel o týden později, tedy 22. prosince 2022.