eFotbal

Historická katastrofa v Itálii, Mancini bere všechnu vinu na sebe

Historická katastrofa v Itálii, Mancini bere všechnu vinu na sebe
Historická katastrofa v Itálii, Mancini bere všechnu vinu na sebeFlashscore
Italové se jako čtvrtý tým v dějinách nedokázal po triumfu na mistrovství Evropy kvalifikovat na následující mistrovství světa. Po krachu v baráži, kdy jim v zápase na jednu branku zasadil smrtelný úder v 92. minutě Aleksandar Trajkovski, je pod Apeninami považován za národní tragédii.
Reklama
Reklama

Itálie 0, Severní Makedonie 1. Tento výsledek spustil neuvěřitelnou vlnu kritiky v Itálii, zatímco v postjugoslávské republice celý národ sní o historické účasti na Mundialu. Strůjce italského úspěchu na Euru, trenér Roberto Mancini, pak s potížemi vyhodnocoval, co se stalo. "Mohu říci, že v létě jsem zažil největší sportovní radost a nyní největší zklamání. Je pro mě těžké mluvit a je pro mě těžké mluvit o jiných věcech. V příštích dnech to bude obtížné. Ale mám je rád víc než loni. V posledních třech letech hráli velmi dobře, zaslouženě vyhráli mistrovství Evropy," tvrdil Mancini.

Jeho tým se ve čtvrtek pokusil o střelu čtyřicetkrát, nicméně jen šest střel prošlo na makendoského brankáře, když neuvěřitelných šestnáct jich zablokovali obránci severomakedonské reprezentace. “Muselo to tak dopadnout a ani nevíte proč. Každopádně tento neúspěch nemá nic společného s nikým jiným než se mnou. Jedná se o silné hráče, kteří budou pro italský fotbal přínosem. Jestli je někdo viníkem, tak jsem to já, ne oni nebo dokonce federace. Jsem trenér, a když se ve fotbale nedaří, je trenér první, kdo nese odpovědnost. Hodně tím trpím. Něco je špatně, ale ani nevím proč. A ani nevím, proč jsme hráli play-off a nepostoupili přímo," přijal Mancini plnou zodpovědnost v prohlášení citovaném webem calciomercato.com. V Itálii je neúspěch v baráži už první den po zápase považován doslova za národní katastrofu.

Naproti tomu za Jadranem odstartovaly po trefě Trajkovskího obří oslavy. A Severní Makedonci se v úterý 29. března představí ve finále baráže na půdě Portugalska při své premiérové účasti na mistrovství světa. I tam budou masivními outsidery. Nicméně už po triumfu v semifinále proti Itálii  fanoušci zaplavili náměstí v hlavním městě Skopje a slavili dlouho do noci. A Makedonie dál sní svůj sen.

zdroj: sportky.sk