eFotbal

Hovorku čeká rozvíjení v rámci akademie a pak snad i áčka. Je pouze potřeba, aby si dodělal nějaké kurzy...

Hovorku čeká rozvíjení v rámci akademie a pak snad i áčka. Je pouze potřeba, aby si dodělal nějaké kurzy...
Hovorku čeká rozvíjení v rámci akademie a pak snad i áčka. Je pouze potřeba, aby si dodělal nějaké kurzy...Flashscore
O tom, že se rozhodl uznávaný slávistický stoper David Hovorka kvůli neutichajícím zdravotním potížím definitivně ukončit svou hráčskou kariéru už v devětadvaceti letech, věděl jeho trenérský šéf Jindřich Trpišovský zhruba tři týdny.
Reklama
Reklama

Střední obránce, jenž měl podle expertů na to, aby si zahrál v TOP 5 evropských ligách, tak bude mít ve svém životopisu uvedených šest klubových adres. Kromě Slavie také Spartu, Hradec Králové, Viktorii Žižkov, Slovan Liberec a Jablonec.

"Bylo to dlouhodobější rozhodnutí. Pro mě je to smutné, já ho znám osm nebo devět let, a on nebyl nikdy zraněný s ničím jiným. Nikdy nebyl nemocný, neměl svalový problém, problém s kotníkem ani nic podobného. Vždy to byl problém s jednou a tou samou věcí. O to je to smutnější. Už v prvním angažmá v Liberci, kam jsme si ho brali a kde odehrál dvě Evropské ligy, byli z něj všichni nadšení. Ptali se mě na něj trenéři Fiorentiny i PAOKu, byl hodně dynamický stoper, hrál na krátké hřiště. Když před deseti lety začínal, prototypy stoperů byly úplně jiné. Proto jsme ho měli ve Viktorce, Liberci a teď i ve Slavii. Zranění ho hrozně zabrzdila, byl to hráč pro velkou soutěž. Když jsem se bavil například s Milanem Kerbrem, říkal mi, že ho považoval za hráče pro anglickou ligu," citoval web slavia.cz slova Trpišovského.

K zahraniční misi ho však zranění nepustilo. "Proto jsem rád, že si zahrál Ligu mistrů, evropské poháry, má trofej a nakoukl i do reprezentace. Vzhledem k jeho umu, píli i talentu je mi to líto. Už když se s ním na Fiorentině utrhl kus trávy a přivodil si to první zranění, říkal jsem, že to je neuvěřitelné, že se to stane hráči, který pro sebe dělá nejvíce ze všech. Ještě před tím zraněním odcházel poslední z tréninku, věnoval se pilates, regeneraci, životosprávě, genetika v jeho případě ale byla proti. Je to škoda, na hřišti byl živel, emoční hráč, kterého měli všichni rádi. Všichni spoluhráči ho milovali a soupeři neměli rádi, hrál srdcem. Už asi nechtěl znovu postupovat tu samou věc, ví, kam chce směřovat a jít, my ho v tom budeme podporovat. Je to skvělý hráč i kluk, sportu dal celý život a snad se mu to bude vracet," dodal na adresu kladenského rodáka dlouholetý kouč sešívaných barev.

Bude spojené se Slavii i jeho další kariérní směřování, nebo ne? Hlavní trenér aktuálního lídra FORTUNA:LIGY v to pevně doufá. "Takový je plán. Nechci za něj mluvit, bavili jsme se o tom. Už tu cestu začal, chce se v ní rozvíjet a chceme, aby to tady v rámci akademie a pak třeba u A-týmu rozvíjel. Hodí se na to, vedení klubu se s ním už bavilo, je potřeba, aby si dodělal nějaké kurzy. On ví, kam chce, a my mu tu příležitost chceme dát," potvrdil.

Hráč kola české ligy: Famózní Staněk dorovnal Nguyena, Chramosta si vylepšil střelecké maximum