eFotbal

Jak by asi v Kataru dopadli Češi, když tam jejich kvalifikační přemožitelé Belgie a Wales tak vybouchli?

Jak by asi v Kataru dopadli Češi, když tam jejich kvalifikační přemožitelé Belgie a Wales tak vybouchli?
Jak by asi v Kataru dopadli Češi, když tam jejich kvalifikační přemožitelé Belgie a Wales tak vybouchli?Flashscore
Na MS 2022 v Kataru zaujaly především týmové rekordy – Messiho, Ronaldův, Neymarův, Mbappého, Llorisův, Kaneův atd. A také premiéry. Z českého pohledu pak výsledky jejich kvalifikačních přemožitelů – Belgie a Walesu – a ti dopadli katastrofálně, což není pro tuzemský fotbal před koncem roku ta nejlepší zpráva.
Reklama
Reklama

Poprvé v historii MS zasáhla do bojů o medaile africká a k potěše pořadatelů i arabská země. 

Poprvé do play off postoupili zástupci všech šesti světadílů – Evropa zaujala polovinu míst - osm (Francie, Chorvatsko, Nizozemsko, Portugalsko, Anglie, Španělsko, Švýcarsko a Polsko), Jižní Amerika (Argentina a Brazílie), Afrika (Maroko a Senegal) a Asie (Japonsko a Jižní Korea) po dvou a Severní Amerika (USA) a Austrálie po jednom. 

Poprvé v historii šampionátu s dvaatřiceti účastníky v základní skupině žádný z osmi vítězů skupin nedosáhl plného počtu bodů za tři výhry. To se sice stalo už při MS 1994 v USA, ovšem tam ještě hrálo jen čtyřiadvacet mužstev.

Minule, před čtyřmi lety po MS 2018 v Rusku, jsem tu psal o tom, že se play off přeměnilo v mistrovství Evropy a že by UEFA před rozšířeným světovým šampionátem v roce 2026 měla žádat o větší navýšení počtu účastníků, než je šestnáct místo třinácti, tedy celkem jen třetina z osmačtyřiceti. 

Teď v Kataru už to tak jasné nebylo, poměr Evropa-zbytek světa činil v osmifinále 8:8, ve čtvrtfinále 5:3 a v semifinále i finále už je stav vyrovnaný – 2:2, resp. 1:1. Kromě pořádajícího Kataru všechny týmy prokázaly, že fotbal umějí hrát na opravdu velmi vysoké úrovni   - ty nejlepší pak ve vysoké rychlostí s velkou technickou dovedností i taktickou vyspělostí a herní disciplinovaností.

Walesané? I s Baleem třetí nejhorší tým MS

A jak by asi v Kataru dopadli Češi? Chlácholit se tím, že loni v osmifinále ME vyřadili Nizozemce, kteří na MS 2022 ve čtvrtfinále vypadli s Messiho Argentinou až po penaltách, by bylo velkým sebeklamem. Kromě toho, že „Oranjes“ od té doby udělali s trenérem Louisem van Gaalem velký kus práce, šlo o momentální vzedmutí se díky ose Vaclík-Holeš-Schick. Výmluvněji hovoří výsledky českých kvalifikačních přemožitelů přímo na MS. 

Belgie? Propadák, rozhádaný tým skončil už ve skupině, když dal v Kataru jediný gól, celkově obsadil až 23. příčku. Wales? Poslední ve skupině, celkově 30. místo, třetí nejhorší celek šampionátu… A to tu hrál se Baleem, který v rozhodujícím utkání kvalifikace v Praze (2:2) chyběl. Švédové? Ti se do Kataru ani nedostali, prohráli totiž už v baráži s Polskem. Nejhorším týmem v play off, kam se herně špatní Poláci dostali jen díky skvělé formě brankáře Szczesného. 

Smutná bilance. Co udělat, aby si na světovém šampionátu v roce 2026 Češi po dlouhých dvaceti letech od MS 2006 v Německu zase zahráli?  Jedině zásadně a rychle změnit styl práce a řízení a neohlupovat se tím, že Česko snad z papírově lehké skupiny zase postoupí do Německa na ME 2024. Jak říká v interview pro prosincové číslo magazínu HATTRICK (vyjde za týden, ve čtvrtek 22. prosince jako Kronika MS 2022) účastník MS 1990 v Itálii Milan Luhový, to nic neznamená, tam se za daného systému v Evropě dostane skoro každý.

Příště zase svobodně a s pivem

Celkové vyznění katarského šampionátu? I po jeho skončení trvám na tom, že v téhle zemi se fotbalové MS konat nemělo. Už vzhledem ke známých problémům s lidskými právy a nevyjasněnými úmrtími zahraničních dělníků. Čistě po sportovní a organizační stránce to bylo ovšem dost vydařené mistrovství. 

Málo v čem s předsedou FIFA Giannim Infantinem souhlasím, ale jeho tvrzení, že jsme v Kataru byli svědky nejlepší skupinové fáze v historii, bych podepsal. A ani ten předvánoční termín nakonec nebyl – hlavně z hlediska fanoušků (viz vyšší televizní sledovanost) – tak marný.

Příště ovšem zase ve svobodné zemi, kde všichni mají stejná práva a kde se smí pít pivo.  

Slzy polidšťují, ale přestaňte už bulet, Neymare, Ronaldo a spol. Je to jen fotbal, ne masové hroby na Ukrajině