eFotbal

Jak zachránit Čechy mezi elitou Ligy národů? Může stačit bod ve Švýcarsku, jistotu dává výhra nad Švýcary

Jak zachránit Čechy mezi elitou Ligy národů? Může stačit bod ve Švýcarsku, jistotu dává výhra nad Švýcary
Jak zachránit Čechy mezi elitou Ligy národů? Může stačit bod ve Švýcarsku, jistotu dává výhra nad ŠvýcaryFlashscore
Po prosincovém losu jedné ze čtyř čtyřčlenných skupin elitní divize 3. ročníku Ligy národů (LN) zavládlo na Strahově nadšení jako při nedávném losu Ligy mistrů v Plzni. Samí slavní soupeři, Portugalci s Cristianem Ronaldem v roce 2019 coby tehdejší úřadující mistři Evropy dokonce první ročník LN vyhráli, Švýcaři si zahráli Final Four (byli čtvrtí). Španělé pak ve druhém ročníku v roce 2021 došli až do finále, kde podlehli úřadujícím mistrům světa Francouzům (1:2).
Reklama
Reklama
Bod ve Švýcarsku může, ale nemusí stačit

Pak ale nastal problém: Jak se v téhle skvělé společnosti zachránit, to znamená neskončit na posledním čtvrtém místě? Nejspíš přes Švýcarsko, což platí i před posledními dvěma zářijovými koly. Není to ale tak snadné, jak se po nečekaně vydařeném čtyřbodovém domácím úvodu (v Praze-Edenu 2:1 nad Švýcarskem a 2:2 se Španělskem) na začátku června zdálo.

Přišly totiž dvě očekávané prohry 0:2 v Portugalsku a ve Španělsku a situaci v neděli 12. června nepříjemně zamotali Švýcaři, kteří využili toho, že portugalští trenéři dali volno Cristianu Ronaldovi, a porazili doma oslabeného favorita 1:0. 

Takže: byť slyšíme často „jak to mají Češi skvělé rozjeté“, není už to tak docela pravda. Při očekávané sobotní pražské prohře Česka s Portugalskem a porážce Švýcarů ve Španělsku, musejí čtyřbodoví Šilhavého svěřenci uhrát v St. Gallenu s tříbodovým Švýcarskem alespoň remízu.  

Jinak absolutní jistotu jim bez ohledu na další výsledky dává závěrečná výhra na švýcarské půdě.  

Vzpomínka na vyrovnávací gól Španělů, který nešlo potvrdit

Při očekávaných sobotních prohrách Čechů s Portugalci a Švýcarů ve Španělsku by Česku mohla už nyní (při lepším celkovém skóre) teoreticky stačit i těsná jednogólová porážka ve Švýcarsku, to by ale nesměli v neděli 5. června v duelu se Španěly za stavu 2:1 přijít za sporných okolností v poslední minutě řádné hrací doby o své senzační vedení.  

Před více než čtvrt rokem se totiž psalo o tom, že české fotbalisty od senzace dělily pouhé minuty - a také hlavně centimetry. O vítězství nad obřím favoritem Čechy připravili francouzští rozhodčí. Vyrovnávací gól Španělska na 2:2 vzbudil velké vášně a křivdu. Ze žádných dostupných záběrů totiž nebylo průkazné, že míč přešel celým objemem brankovou čáru. 

Běžela 90. minuta, když si Iňigo Martínez naskočil na centr a hlavou prudce trefil balon. Míč po odrazu od břevna dopadl na zem a vyskočil ven z branky přímo do náruče brankáře Tomáše Vaclíka. Španělé slavili gól s rukama nahoře, Češi byli rádi, že unikli vyrovnání. Velmi sporný okamžik nakonec „vyřešil“ druhý asistent rozhodčího Rahmouni, jenž usoudil, že míč za brankovou čárou celým objemem byl.

Problém tkvěl ale v tom, že z opakovaných záběrů nebylo patrné, kam přesně balon dopadl. „Míč za čárou jsem neviděl. Ty záběry jsou takové neprůkazné," říkal na tiskové konferenci asistent trenéra Šilhavého Jiří Chytrý. „Ale nechci o tom spekulovat. Gól platil, bohužel pro nás rozhodly centimetry. Byli jsme velice blízko úžasnému výsledku,“ dodal Chytrý.

Na zápasech Ligy národů je sice přítomen VAR, který předtím potvrzoval úvodní gól Jakuba Peška, ale goal-line technology chybí. Hlavní sudí Letexier proto neměl na ruce hodinky, které by mu signalizovaly, zda míč přešel čáru, nebo ne, a musel se tak spolehnout na dobré oko asistenta na pomezí. 

„Nechápu, že na téhle úrovni není gólová technologie. Na takovém zápase by to měla být samozřejmost. Nerozumím tomu,“ divil se ve studiu ČT Sport expert České televize Erich Brabec. „Já míč celým objemem za lajnou nevidím,“ dodal Brabec. Tyhle ztracené dva body nakonec mohou Česku v závěrečném (ne)sestupovém účtování chybět.

Zopakujme si, že tabulka „české“ skupiny elitní divize Ligy národů má po čtyřech kolech následující podobu: 1. Španělsko (6:3) 8 bodů, 2. Portugalsko (7:2) 7, 3. Česko (4:7) 4, 4. Švýcarsko (2:7) 3. Ještě se hraje: v sobotu 24. září (ve 20.45): Česko-Portugalsko a Španělsko-Švýcarsko a v úterý 27. září (20.45): Švýcarsko-Česko a Portugalsko-Španělsko.

V případě bodové shody rozhoduje podle pravidel UEFA bilance ze vzájemných utkání, až pak celkové skóre. Všichni hrají naplno, protože Španělé s Portugalci bojují o první místo a o postup do červnového Final Four Ligy národů 2022/2023 (14. až 18. června 2023 v jedné ze čtyř účastnických zemí). Češi zase válčí se Švýcary o záchranu v elitní divizi pro čtvrtý ročník LN 2024/2025.  

Záchranářské varianty Česka  

1. Češi prohrají s Portugalskem, Švýcaři prohrají ve Španělsku a Češi remizují ve Švýcarsku.

2. Češi prohrají s Portugalskem, Švýcaři remizují ve Španělsku a Češi remizují ve Švýcarsku.

3. Češi prohrají s Portugalskem, Švýcaři vyhrají ve Španělsku a Češi vyhrají ve Švýcarsku.

4. Češi remizují s Portugalskem, Švýcaři remizují ve Španělsku a Češi remizují ve Švýcarsku.

5. Češi remizují s Portugalskem, Švýcaři remizují ve Španělsku a Češi vyhrají ve Švýcarsku.

6. Češi remizují s Portugalskem, Švýcaři prohrají ve Španělsku a Češi remizují ve Švýcarsku.

7. Češi vyhrají nad Portugalskem, Švýcaři vyhrají ve Španělsku a Češi vyhrají ve Švýcarsku.

8. Češi vyhrají nad Portugalskem, Švýcaři vyhrají ve Španělsku a Češi remizují ve Švýcarsku.

9. Češi vyhrají nad Portugalskem, Švýcaři remizují ve Španělsku a Češi prohrají ve Švýcarsku o gól.

10. Češi vyhrají nad Portugalskem a Švýcaři prohrají ve Španělsku.