eFotbal

Jeden ze západočeských kamenů úrazu? Viktorii nepomáhají zimní posily

Jeden ze západočeských kamenů úrazu? Viktorii nepomáhají zimní posily
Jeden ze západočeských kamenů úrazu? Viktorii nepomáhají zimní posilyFlashscore
Není důvod se schovávat za fráze či výmluvy. Plzeň na jaře prostě působí špatně, odráží se to na výkonech, výsledcích i atmosféře, která kolem klubu teď panuje. Problémů je ve Viktorii více, jedním z nich je ale rozhodně zimní přestupové období.
Reklama
Reklama

Ne, že by Plzeň nebyla aktivní. Naopak. Přivedla tři borce, kteří měli okamžitě pomoct. Nicméně zatímco zimní posily jejich rivalů okamžitě zapadly do kádru a hrají výraznou roli, v Plzni se to nestalo.

Když dáme stranou obránce Libora Holíka, který své několikaměsíční působení přetavil z hostování v přestup, zbydou nám tři jména. Žádaný Roman Květ z Bohemians, nadějný Nigerijec Rafiu Durosinmi z Karviné a zadarmo přicházející Matěj Vydra.

Jak se jim zatím (ne)daří?

RAFIU DUROSINMI

Vlastně takové deja vu z minulé sezony. V minulé zimě přicházel na hostování z Karviné stoper Eduardo Santos. V zisku titulu sehrál zásadní roli. Ihned se zařadil do sestavy a stal se nedílnou součástí týmu. Slezský celek si mnul ruce, jelikož Slavia za něj v létě vysázela desítky milionů.

Není pochyb o tom, že dobré vztahy mezi Plzní a Karvinou se ukázaly i v příchodu útočníka Durosinmiho.

V lednu mu bylo teprve dvacet let, vše má ještě před sebou. Do Plzně přišel na půlroční hostování s opcí. U ní se všeobecně čeká, že ji Plzeň využije a získá Nigerijce do svých služeb.

Zatím to však není vůbec ono. Durosinmi se zatím nedokázal vypořádat se skokem z druhé do první ligy. Minuty sbírá spíše sporadicky – patnáct minut proti Hradci, sedmatřicet na Slovácku a šest a sedm v utkáních s Olomoucí a Slavií. Zbytek prosezený na lavičce.

Menším povzbuzením by mohl být tento víkend. Durosinmi se totiž v rámci reprezentační pauzy ukázal v B-týmu Viktorie. Ve třetí lize vstřelil Motorletu dvě branky.

Foto: FC Viktoria Plzeň

MATĚJ VYDRA

Dravý útočník, jehož největším nepřítelem je vlastní zdraví.

V Anglii zaujal a až jednou bude končit, dojde všem, jak velkou kariéru tam udělal. Asi navždy bude ale fanoušky trápit otázka, co by bylo, kdyby drželo zdraví. To se nikdy nedozvíme.

Víme však to, že to s ním risknula Plzeň. Dlouho se hovořilo o tom, že by Vydra mohl zamířit do české ligy. Mluvilo se výhradně o pražských gigantech, s Plzní se nepočítalo. Nakonec ale na západě Čech skončil. Možná proto, že se Spartě ani Slavii nelíbil jeho zdravotní stav a Viktoria to risknula, možná chtěl prostě do Plzně. To ví jen zasvěcení.

Do kádru mistra měl přinést klid a rozšířit možnosti v ofenzivě. I z jeho strany to ale bylo trápení.

Vynechaná utkání v přípravě, následně půlhodina proti Hradci, dvakrát lavička, padesát minut na Slovácku, lavička a dvě půlhodinové představení s Olomoucí a Slavií.

Nádech k lepším časům možná předznamenal v posledním utkání. Vydra odehrál hodinu a dokázal se konečně střelecky prosadit. Bylo vidět, jak moc velký balvan mu spadnul ze srdce. Očekávání totiž byla velká. A pořád jsou.

Foto: FC Viktoria Plzeň

ROMAN KVĚT

Jen málo hráčů bylo po podzimní části FORTUNA:LIGY podrobeno takové poptávce jako Roman Květ.

Tomu podzim v Bohemians vyšel náramně, bez nadsázky patřil mezi nejlepší hráče ligy. I díky tomu se kolem něj začala výrazněji motat česká špička. Dostihy nakonec vyhrála Plzeň.

A dá se říct, že ze zimních posil je Květ jasně nejlepší. Okamžitě se zařadil do kádru trenéra Michala Bílka a po „zkouškách“ v prvních dvou jarních utkáních se usadil v základní sestavě.

Sice není tak produktivní jako na podzim, nicméně to je problém celé Plzně. Vyčnívá tak zápas s Českými Budějovicemi, kdy Květ rozhodl o výhře dvěma góly.

Stále je mu teprve pětadvacet let, potenciál růstu je tedy značný, což je pozitivní zprávou i pro možné budoucí zhodnocení.

Foto: FC Viktoria Plzeň