eFotbal

Jedna z nejlepších akademií v zemi. Baník se má čím chlubit!

Jedna z nejlepších akademií v zemi. Baník se má čím chlubit!
Jedna z nejlepších akademií v zemi. Baník se má čím chlubit!Flashscore
Ostravský Baník patří mezi kluby, které dokázaly českému fotbalu vyprodukovat velké množství kvalitních fotbalistů. V minulosti i v nedávné minulosti. Kterých pět borců v poslední době prokázalo, jak kvalitní akademii slezská značka má?
Reklama
Reklama
MILAN BAROŠ

Nejslavnější odchovanec Baníku Ostrava. Rozený střelec. Rodák z Vigantic přišel do Baníku z Rožnova pod Radhoštěm v roce 1993. V sezóně 1998/1999 se stal nejlepším dorostencem v anketě Hvězdička sezóny. V první lize debutoval v 17 letech, o rok později oblékl poprvé reprezentační dres jedenadvacítky.

V naší lize na přelomu tisíciletí zářil a zaujal nejen v Česku, ale také v Evropě, a tak začal svoji zahraniční kariéru pěkně zhurta. Nepotřeboval žádný mezistupeň, jelikož z Baníku zamířil rovnou do dresu Liverpoolu, kde nastřílel 19 branek. 

Následoval přesun do Aston Villy. Poté se Baroš uchýlil do Francie, kde hrál za Lyon. Následoval Portsmouth, Galatasaray a Antalyaspor. Nejvíce se mu dařilo v Galatasarayi, kde dal 48 ligových branek. V národním dresu se trefil celkem 41x. 

Baník měl ale vždy v srdci, takže když se ze zahraničí vracel, byla Ostrava jasnou volbou. Neváhal ani v momentě, kdy jeho klub potřeboval finančně pomoct. 

Foto: ČTK / Pryček Vladimír

MAREK JANKULOVSKI

V Baníku byl už od útlého věku. Zpočátku klasický útočník se postupem času přešel na pozici klasického krajního obránce, který byl znám vynikající kopací technikou. Jeho levačka byla vyhlášená.

Jeho um zaujal italský klub z Neapole, kam také přestoupil z Baníku v roce 2000, po dvou letech měnil působiště, ale v Itálii zůstal, jelikož šel do Udinese. 

Od roku 2005 byl členem kádru hvězdného AC Milán, se kterým v roce 2007 triumfoval v Lize mistrů. V říjnu roku 2010 se Jankulovski vrátil do Baníku, ale hned v prvním utkání proti Hradci Králové si vážně poranil koleno a posléze ukončil fotbalovou kariéru. Do Baníku se vrátil v létě 2018 už jako funkcionář v roli sportovního ředitele klubu.

Obří stopu zanechal i v národním dresu. Má stříbro z EURA jednadvacítek a bronz z dospělé obdoby soutěže. Český dres navlékl dohromady v 78 utkáních, v nichž vstřelil dvanáct branek.

Foto: Profimedia

TOMÁŠ GALÁSEK

Rodák z Frýdku-Místku, který je velkým ostravským patriotem. Za Baník hrál do roku 1997, kdy odešel do nizozemského klubu Willem II. Tilburg. Po třech letech zamířil do Ajaxu Amsterdam, kde se stal kapitánem. Od léta 2006 oblékal dres bundesligového 1. FC Norimberk, se kterým v roce 2007 triumfoval v Německém poháru. Po sestupu týmu z bundesligy přišel v létě 2008 do Baníku, ovšem po půlročním pobytu se vrátil do Německa, kde kývnul na nabídku Borussie Mönchengladbach.

Po skončení sezóny navíc splnil svůj záměr, ukončil profesionální kariéru a hrál pro radost v nižší regionální německé soutěži. 

Do Baníku se v nedávné době vrátil. V Ostravě působil mezi lety 2021-2022. Větší část působil jako spolupracovník trenéra Ondřeje Smetany, po jeho odchodu ho nahradil. Po konci sezony ale Baník opustil.

Foto: FC Baník Ostrava

VÁCLAV SVĚRKOŠ

Mladý útočník s velkou perspektivou odešel do Německa už v roce 2003. Válel za mládežnické reprezentace a v áčku Baníku nepotřeboval moc času na to, aby se ukázal. Jeho přestupu ven se teda nedalo moc divit.

Po přestupu do Mönchengladbachu bojoval o místo v základní sestavě, na jaře 2006 hostoval v Herthě Berlín a v další sezóně pomáhal v rakouské lize Austrii Vídeň, se kterou vyhrál tamní pohár.

Po sezóně se ale vrátil do Baníku, kde si vystřílel korunu Krále střelců a Baníku pomohl do Poháru UEFA. Ještě další půlrok prožil v klubu, aby se v lednu 2009 vydal za dalším zahraničním angažmá do francouzského FC Souchaux, odkud pak hostoval do řeckého klubu Panionios Atény. V průběhu ligové sezony 2011/2012 se vrátil do Baníku, kde se po komplikovaném zranění, které jej potkalo na podzim 2012, objevil znovu na ligovém trávníku až na jaře 2014.

Po startu sezóny 2014/2015 bohužel musel jakožto kapitán týmu podstoupit další, celkově v kariéře už třetí, operaci kolene. Následoval konec aktivní kariéry.

Foto: FC Baník Ostrava

LIBOR SIONKO

Příjmení Sionko na Bazalech znali. Liborův otec totiž získal s Baníkem v 70. letech titul. On na něj navázal a zahrál si za áčko poté, co prošel kompletním vývojem v ostravské akademii.

Ofenzivní univerzál na sebe rychle upoutal pozornost a v roce 1999 přestoupil do Sparty, kde strávil čtyři roky. Krátce hrál poté v rakouském Grazer AK, od roku 2004 byl v Austrii Vídeň a v létě 2006 přestoupil do slavného Glasgow Rangers. Následně hájil barvy FC Kodaň, odkud v lednu 2010 přestoupil do Sparty. V srpnu 2012 oznámil konec profesionální kariéry, kterou ozdobil třeba 41 starty v reprezentaci. 

Doma má také spoustu medailí. Čtyři ligová zlata z Česka, dvě z Rakouska či jedno z Dánska. K tomu další triumfy v národních pohárech.

Foto: Profimedia