eFotbal

Jiný trenér, úplně jiná sestava. Podívejte se na proměnu finálové jedenáctky Sparty

Jiný trenér, úplně jiná sestava. Podívejte se na proměnu finálové jedenáctky Sparty
Jiný trenér, úplně jiná sestava. Podívejte se na proměnu finálové jedenáctky SpartyFlashscore
V roce 2022 ve finále MOL Cupu na Slovácku z toho bylo zklamání. Sparta sice na jih Moravy nezajížděla v ideálním rozpoložení, nicméně mírným favoritem byla. Domácí Slovácko však díky výhře 3:1 slavilo historický zisk trofeje. Jak se za necelý rok proměnila sestava Sparty?
Reklama
Reklama
TRENÉR

Jedna z největších změn vůbec. Minulé jaro se na Spartě neslo v poměrně velkém chaosu. Jednu dobu měl být Pavel Vrba vyhozený, pak zas ne. Nakonec to odnesl těsně před finále poháru, do kterého nakonec tým vedl trenér béčka Michal Horňák. Úspěch to nepřineslo.

BRANKÁŘ

Kromě šachování s trenérem probíhalo na Spartě také šachování s gólmany. Někdy to vypadalo, že trenérský štáb ani nevěděl, koho nasadit. Jednou to byl Dominik Holec, jednou Milan Heča. A právě na odchovance Slovácka padla volba v tomto zápase. Inkasoval sice tři branky, nicméně ani za jednu v podstatě nemohl. Nyní hájí sparťanskou branku Matěj Kovář. 

Foto: 1. FC Slovácko

OBRANA

Pořádný průvan oproti současné sestavě. Jistě, Sparta teď hraje v jiném systému, nicméně i tak je personální složení v podstatě úplně jiné. Letenští tehdy hráli na čtyři obránce. Napravo hrál Martin Suchomel, který hned po deseti minutách způsobil penaltu. Teď je na hostování v Mladé Boleslavi. Jeho místo nyní okupuje Tomáš Wiesner.

Na stoperu hrál Martin Vitík, jeden z mála hráčů, který patří do základní sestavy Sparty doteď. Po jeho boku ale stál Dávid Hancko. Ten vstřelil jedinou branku Sparty a v létě se stěhoval do nizozemského Feyenoordu, se kterým bojuje o ligový titul.

Pozici levého beka zastával Casper Hojer. Nebýt táhlého zranění, asi by hrál po celou sezonu, jelikož podzim mu vyšel náramně, a to hlavně z hlediska produktivity. Teď se ale po zranění dostává do hry, naposledy odehrál proti Liberci poprvé od konce října devadesát minut.

Foto: AC Sparta Praha

ZÁLOHA

Defenzivní povinnosti si tehdy plnila dvojice Filip Souček a Ladislav Krejčí. Zatímco prvně jmenovaný je na hostování v Brně, v jehož dresu byl naposledy mimochodem vyloučen na shodou okolností na Slovácku, druhý je kapitánem Sparty a naprosto stěžejním hráčem sestavy. 

Součkova kariéra po finále vlastně nabrala velmi zajímavý spád. Vypadalo to, že se přes konkurenci ve Spartě neprodere, a tak se řešilo, co dál. Dle tehdejších informací se řešilo hostování například s Inter Miami Davida Beckhama. Nakonec zvítězila česká cesta. Nebýt zranění, byl by Souček jedním z nejlepších hráčů Zbrojovky v sezoně.

Co se ofenzivy týče, i tam přišel pořádný průvan. Na jednom křídle zlobil obránce Slovácka Jakub Pešek. Ten sice ve Spartě pořád je, ale sezonu mu zničilo těžké zranění kolena. Odehrál jen pár soutěžních zápasů na počátku sezony.

Na opačné straně stál Adam Hložek. Už tehdy bylo jasné, že v létě přijde odchod do zahraničí. A taky, že ano. V létě se hlásil v Leverkusenu, kam přestoupil za velké peníze. Na podhrotu dostal šanci Adam Karabec, jenž byl jakýmsi následovníkem Bořka Dočkala. Zápas mu tehdy moc nevyšel, dolů šel už o poločase.

Karabec sice stále v klubu je, nicméně tuto sezonu si asi maloval trochu jinak. Lépe. Hodí se však dodat, že v posledních dvou zápasech ze tří byl v základu. Pokud bude pokračovat tento trend, může se stát, že jako jeden z mála Sparťanů začne v základní sestavě v tomto i minulém finále.

Foto: AC Sparta Praha

ÚTOK

Sparta nasadila pouze jednoho útočníka, což je oproti té současné chabý odvar. Na hrotu tehdy působil osamocený Tomáš Čvančara, který toho moc nepředvedl. Oproti současné Spartě jde o velkou změnu. Letka s Čvančarou, Haraslínem a Kuchtou je mnohem nebezpečnější.

Zatímco například Karabec s Krejčím mají šanci, že se podívají do obou finále, Čvančara bude držet palce spoluhráčům v civilu. Ve šlágru proti Plzni se zranil a vypadá to, že by klidně mohl mít po sezoně. 

Foto: AC Sparta Praha