eFotbal

Kam na fotbal během dovolené v Chorvatsku? Tři kluby s nejlepší atmosférou

Kam na fotbal během dovolené v Chorvatsku? Tři kluby s nejlepší atmosférou
Kam na fotbal během dovolené v Chorvatsku? Tři kluby s nejlepší atmosférouFlashscore
I když možná běžně nedáte dopustit na technickou vyspělost španělské Primera División, taktickou sílu italské Serie A či rychlost anglické Premier League, za atmosférou vyrazte do Chorvatska. Kam konkrétně? Poradíme, kde zažijete pravý Balkán.
Reklama
Reklama

Je před vámi dovolená v Chorvatsku? Nemusí se nést jen ve znamení moře, zmrzliny a Karlovačka (ať je to všechno sebelepší). Zajděte si na fotbal. Živelnější atmosféru budete jen horko těžko hledat. Ostatně –⁠ fotbal (chorvatsky nogomet) je v této balkánské republice tím nejoblíbenějším sportem vůbec. Jména jako Luka Modrić či Mario Mandžukić tu znají už malí kluci. Vybrali jsme týmy, na jejichž zápasech zažijete, o čem je fotbal a co znamená skutečně milovat svůj klub.

Hajduk Split

Pomyslný vrchol toho, co jako fanoušek můžete v Chorvatsku zažít. Hajduk Split je nejen největším sportovním klubem ve Splitu, ale také jedním z největších v celé zemi. Jejich domácí stadion stojí za návštěvu už proto, že je národní kulturní památkou. Přes den se sem můžete vydat na organizovanou prohlídku, doporučujeme vám ale nezůstat jen u toho a koupit si vstupenky přímo na zápas.

O atmosféru se tu stará skupina skalních fanoušků Torcida Split. Ta se zformovala již v roce 1950 a je tak nejstarším fanklubem na světě. Ultras prosluli zejména svým zuřivým fanděním, které se neobejde bez dýmovnic a extra hlasitých chorálů. Ti, kteří už někdy měli tu čest utkání Hajduk Split navštívit, tvrdí, že jde o zážitek na celý život.

Dinamo Záhřeb

23 mistrovských titulů a nejpočetnější tábor fanoušků –⁠ to je klub Dinamo Záhřeb. Největším rivalem je už zmíněný Hajduk Split, o vstupenky na tzv. vječni derbi je pokaždé enormní zájem. Dinamo Záhřeb svá domácí utkání hraje na stadionu Maksimir s kapacitou 38 tisíc osob. Na stejném místě se mimochodem odehrávají i zápasy chorvatského nároďáku.

Ultras Dinamo Záhřeb si říkají Bad Blue Boys. Proč? Modrá je barva klubu a Bad Boys název kultovního filmu z roku 1983. I když je kvůli několika incidentům doprovází všelijaká pověst, jsou neodmyslitelným dvanáctým hráčem svého týmu. Když na Maksimiru pějí hymnu „Dinamo Ja Volim“, slzy do očí vstoupí snad i těm největším cynikům.

HNK Rijeka 

Naším třetím tipem je třetí nejúspěšnější fotbalový klub Chorvatska. Než zakotvil u svého současného názvu, prošel si poměrně turbulentním obdobím plným změn. Domovským stadionem je Rujevica, který dočasně nahradil stadion Kantrida procházející rekonstrukcí. 

Skalní fanoušci Rijeky jsou známí jako Armada. Jejich znakem je žralok, heslem „Krepat, ma ne molat“ (Zemři, ale nevzdávej se). Velká rivalita panuje mezi ultras Rijeky a Hajduku Split. Výjimečné nejsou ani střety s Bad Blue Boys, tedy s kotelníky Dinama Záhřeb. Každopádně platí – zápas HNK Rijeka a neskutečnou fanouškovskou podporu prostě chcete zažít.

Litujete teď, že už jste na letošní rok naplánovali dovolenou v Bulharsku? Nemusíte. Tamější fotbal sice není tak vyhlášený, i zde si ale příznivci na tribunách rádi zafandí z plných plic. My doporučujeme především tradiční derby mezi CSKA Sofia a Levski Sofia.