eFotbal

Kapitán Německa Gündogan ukončil reprezentační kariéru, v národním týmu dochytal i Švýcar Sommer

Kapitán Německa Gündogan ukončil reprezentační kariéru, v národním týmu dochytal i Švýcar Sommer
Kapitán Německa Gündogan ukončil reprezentační kariéru, v národním týmu dochytal i Švýcar SommerFlashscore
Kapitán německé reprezentace Ilkay Gündogan ukončil ve 33 letech reprezentační kariéru. Za 13 let odehrál záložník Barcelony za národní tým 82 zápasů a v roce 2012 s ním získal bronz na mistrovství Evropy. Své rozhodnutí oznámil na sociálních sítích. V reprezentaci se rozhodla skončit také dlouholetá brankářská jednička švýcarského národního týmu Yann Sommer. Pětatřicetiletý gólman uvedl, že se chce soustředit na angažmá v Interu Milán. Uvedl to švýcarský svaz.
Reklama
Reklama

Poslední reprezentační utkání absolvoval Gündogan ve čtvrtfinále domácího Eura, v němž Němci na začátku července podlehl v prodloužení Španělům, kteří pak získali titul.

"Po několika týdnech přemýšlení jsem dospěl k rozhodnutí, že nastal čas ukončit reprezentační kariéru. Za 82 zápasy za svou rodnou zemi se ohlížím s velkou hrdostí. Takové číslo jsem si vůbec nedokázal představit, když jsem v roce 2011 debutoval," napsal Gündogan na instagramu. "Vrcholem pro mě bylo, že jsem mohl vést tým jako kapitán na domácím mistrovství Evropy. To byla obrovská čest," uvedl rodák z Gelsenkirchenu s tureckými kořeny.

V německé reprezentaci debutoval v roce 2011, kdy v utkání kvalifikace mistrovství Evropy v závěru nahradil tehdejšího kapitána Philippa Lahma. Za národní tým dal Gündogan 19 branek. Kvůli zranění přišel o světový šampionát v roce 2014, který Němci vyhráli. Kapitánskou pásku převzal loni po brankáři Manuelu Neuerovi.

Změna možná čeká Gündogana i v klubovém fotbale, neboť se spekuluje o tom, že Barcelonu po jedné sezoně opustí. Na Camp Nou přišel loni po sedmi letech v Manchesteru City, s kterým vyhrál pětkrát anglickou ligu a před rokem také Ligu mistrů. Předtím působil v Dortmundu, kde získal bundesligový titul a Německý pohár.

Švýcarská brankářská jednička Sommer také hlásí konec

Dlouholetá brankářská jednička švýcarské fotbalové reprezentace Yann Sommer ukončil reprezentační kariéru. Pětatřicetiletý gólman uvedl, že se chce soustředit na angažmá v Interu Milán. Uvedl to švýcarský svaz na svém webu.

Sommer v národním týmu debutoval v květnu 2012, startoval na třech světových i evropských šampionátech. Naposledy odchytal všech pět zápasů na letním Euru v Německu, kde Švýcaři vypadli po penaltovém rozstřelu ve čtvrtfinále s Anglií.

Celkem Sommer odehrál za reprezentaci 94 zápasů, což je národní brankářský rekord. Na klubové úrovni má bývalý hráč Basileje, Mönchengladbachu či Bayernu Mnichov na kontě tituly ze švýcarské, německé i italské ligy.

Kdepak konec! Chorvatsko slaví, kapitán zůstává na palubě: Modrič pokračuje v reprezentaci