eFotbal

Kde je jim konec? Díl druhý: Karavajev byl málem ve Slavii. Komličenko je doma, Mingazov v Hong Kongu

Kde je jim konec? Díl druhý: Karavajev byl málem ve Slavii. Komličenko je doma, Mingazov v Hong Kongu
Kde je jim konec? Díl druhý: Karavajev byl málem ve Slavii. Komličenko je doma, Mingazov v Hong KonguFlashscore
V české lize se v poslední době objevila spousta jmen. Někteří hráči přišli se zářivou minulostí, jiní s obří cenovkou. Postupem času si ale vybudovali status kultovních legend. Jelikož šlo většinou o fotbalové cestovatele, po chvíli z našich končin mizeli. V prvním díle jsme se podívali na Tala Ben Chaima a Gino van Kessela, dnes budou na řadě další tři borci.
Reklama
Reklama
NIKOLAJ KOMLIČENKO

Ruského útočníka vychoval slavný Krasnodar. Do Česka se poprvé dostal do Liberce. Za jednadvacet zápasů v jeho dresu vstřelil ruský útočník pod vedením Jindřicha Trpišovského sedm branek, z toho tři v Evropské lize. Ovšem po pouhém půlroce na severu Čech přišel návrat do Krasnodaru. Českému fanouškovi tak útočník zmizel z očí.

Ovšem už v létě 2017, tedy opět po půlroce, se do Česka vrátil. Tentokrát do Mladé Boleslavi, kde se z hostování stal přestup. V premiérové sezoně dal Komličenko čtyři branky, nicméně gólostroj nastal až v ročníku 2018/19. 29 gólů v 32 zápasech je všeříkající bilance.

V české lize vydržel ještě na podzim další sezony, kdy činila bilance 15 zápasů, 10 branek. Pak se ale mnohem silněji začalo ozývat Dynamo Moskva. Rus chtěl domů, a tak Boleslav ráda kývla na cca stomilionovou nabídku.

V hlavním městě Ruska strávil Komličenko dvě sezony, ale gólově se rozhodně neprosazoval jako v Boleslavi (tři a čtyři branky). Poslední dva ročníky odehrál za FK Rostov. Tato sezona byla velmi solidní, v 26 zápasech 11 branek a 5 asistencí.

VJAČESLAV KARAVAJEV

Odchovanec moskevského CSKA, jenž zanechal v Česku velkou stopu. Nejprve rok hostoval v Dukle, následně sezonu v Jablonci.

V české lize zaujal, a to natolik, že si ho před ročníkem 2016/17 pořídila Sparta. Dle webu transfermarkt.com nešlo o malou sumu, mělo jít o částku kolem jednoho milionu eur.

Na Letné začal skvěle, v ročníku 2016/17 dal tři branky, ke kterým přidal osm nahrávek, v další sezoně ho ale ze sestavy „vyndal” Andrea Stramaccioni. Několikrát se skloňoval návrat do Ruska, ve hře byla prý i Itálie. Agent Alexej Safonov dokonce přihodil jednu pikantnost: „Chtěli ho prodat do Slavie, ale nevyšlo to.“

Nakonec v lednu 2018 odešel do nizozemského Vitesse. Po roce a půl si ho ale vyhlédl velkoklub Zenit Petrohrad, kde hraje doteď. Stále je mu teprve osmadvacet let.

Foto: Instagram

RUSLAN MINGAZOV

Asi nejexotičtější vývoj kariéry z dnešního výčtu má Ruslan Mingazov. Ten začínal svou kariéru v rodném klubu FC Aşgabat. Odtud zamířil v roce 2009 do lotyšské ligy, do svých řad ho angažoval Skonto Riga. Za pět sezon si Mingazov připsal ve Skontu 96 ligových startů, ve kterých dokázal vstřelit pětadvacet branek a v posledním ligovém ročníku jeho působení byl vyhlášen nejlepším hráčem celé lotyšské ligy.

V Česku zaujal, jeho poctivé výkony společně s produktivitou a technikou byly pro zájemce velmi atraktivní. Nicméně jeho kariéra u nás vlastně předznamenala další kariérní působení – stal se z něj velký cestovatel. Po Jablonci Slavia, Mladá Boleslav a Příbram. To vše během tří let.

Po odchodu z České republiky vystřídal Mingazov několik klubů. Po Příbrami šel do kazašského Irtysh Pavlodar, kde mu dvakrát nevyšlo. Po roce se stěhoval do Shakhteru Karaganda, kde vydržel pouze půl roku. Následovala měsíční anabáze v Bahrajnu (celek Al-Muharraq).

Pak se vrátil do Kazachstánu, kde hájil barvy Kaspiy Aktau. V právě uplynulé sezoně dal sedmnáct branek v osmnácti zápasech. K tomu získal domácí pohár i ligu. Kde? V Kitchee, který hraje hongkongskou ligu.

Foto: Instagram