eFotbal

Kde je jim konec? Díl šestý: „superstřelec“ Paixao, Konaté a Chipciu

Kde je jim konec? Díl šestý: „superstřelec“ Paixao, Konaté a Chipciu
Kde je jim konec? Díl šestý: „superstřelec“ Paixao, Konaté a ChipciuFlashscore
V dalším dílu našeho seriálu se podíváme na trojici Spaťanů. Tři cizinci, před kterými stála velká očekávání. Ale jak to tak bývá, nesetkala se s účinkem. Své o tom ví útočník Paixao či krajní obránce Alexandru Chipciu.
Reklama
Reklama
ALEXANDRU CHIPCIU

Domácí elita v Rumunsku chodí do Steauy Bukurešť (FCSB), nejinak tomu bylo i u Chipciua.

Ten se v Bukurešti brzo dostal do základní sestavy, vyčnívá hlavně sezona 2012/13, kdy v 27 ligových zápasech vstřelil 6 branek a přidal 10 asistencí. V produktivitě pokračoval i nadále.

Toho si pochopitelně všimly i kluby v Evropě, a tak v létě roku 2016 zamířil do belgického Anderlechtu. První sezonu hrál pravidelně, měl i dobrá čísla, nastupoval v kvalifikaci Ligy mistrů či Evropské lize. Sezona následující pro něj již tak pozitivní nebyla, další zájem o něj v Bruselu neměli.

Zde příchází na scénu Sparta, která se s Belgičany domluvila na ročním hostování s opcí. Sparta s ním počítala na post pravého beka, tehdy měla pouze věčně kritizovaného Ondřeje Zahustela.

Chipciu dotvářel rumunskou kolonii, když doplnil Nicolae Stancia, Florina Nitu a Bogdana Vatajela. Ve Spartě hrál pravidelně, za sezonu 2018/19 odehrál celkem 23 zápasů, přestal nastupovat zejména v závěru.

To jen dostřídával, a tak se zdálo jasné, že v Praze pokračovat nebude. Stalo se a vrátil se do Bruselu. Tam strávil podzim, ale nehrál, a tak v lednu zamířil do Kluže.

A tam je vlastně doteď. Tři sezony hrál za CFR, poslední dva ročníky strávil v Universitatea.

Foto: AC Sparta Praha

TIEMOKO KONATÉ

Tiémoko Konaté přišel do Sparty v létě roku 2012, šance nicméně dostával spíše v rezervním týmu. Postupně dostával šance v áčku a získával zkušenosti a až sezoně 2014/15 byl stabilním členem základní sestavy. Drzé kličky a rychlost, to bylo jeho.

Konaté patřil mezi nejlepší hráče Sparty, nicméně podruhé v dnešním díle se dostáváme k FCSB. Právě s tímto soupeřem hrála Sparta kvalifikaci na Ligu mistrů a majitel Gigi Becali o něj projevil zájem. To neměl dělat, jelikož se Konatému dokonale dostal do hlavy.

Sparta o tom nechtěla ani slyšet, naopak hráč sám si chtěl přestup vydupat. Dokonce se neobjevil na tréninku. Tím to pro něj haslo. Šel do juniorky. Tam strávil celý podzim. Na jaře dostal šanci, ale fanoušci to nesli velmi nelibě. Konaté v týmu v podstatě skončil, i když v něm figuroval až do zimy sezony 2018.

To odešel do Mladé Boleslavi, kde sice rok pravidelně nastupoval, extra čísla ale nikdy neměl. Po konci smlouvy zamířil do Dánska.

V (dnes již) druholigovém Vendsyssel působí dodnes. Třiatřicetiletý Konaté hrával poměrně pravidelně, v předminulé sezoně dal dokonce deset branek, ale kariéru si maloval asi trochu jinak.

Foto: AC Sparta Praha

PAIXAO

Prvotřídní fotbalový cestovatel. Mimo rodné Portugalsko si zahrál ve Španělsku, Skotsku, Íránu, Kypru, Česku, Polsku či Turecku.

Díru do světa ale nikdy neudělal. Pro české fanoušky se ale stal nezapomenutelným, přesněji v roce 2015, kdy přišel zadarmo do Sparty

Sebevědomí měl pořádně velké. Když přicházel, pro klubový web směle prohodil, že by rád dosáhnul na třicet branek.

Z Prahy se pakoval po půl roce, během něhož nevstřelil branku a odehrál 134 minut. To je všeříkající bilance.

Ale pozor. Jak se ukazuje, věřil si oprávněně. Po Spartě šel do polského týmu Lechia Gdaňsk, kde dával spousty branek.

Následně zadarmo posílil druholigový turecký Altay. A tam dělá divy. V první sezoně 29 gólů, následně 22 a 25. Přišel postup mezi tureckou elitu, odtud ale Altay zahučel ihned zpět. Paixao ale v týmu působí dál a v poslední sezoně dal v 34 zápasech 21 branek, to vše v osmatřiceti letech.

Foto: AC Sparta Praha