eFotbal

Když střílí branky gólmani aneb Provedel z Lazia není jediným brankářem, který skóroval v Lize mistrů

Když střílí branky gólmani aneb Provedel z Lazia není jediným brankářem, který skóroval v Lize mistrů
Když střílí branky gólmani aneb Provedel z Lazia není jediným brankářem, který skóroval v Lize mistrůFlashscore
Ital Ivan Provedel z Lazia Řím navázal na Hanse Jörg Buta či Simona Bolata a stal se teprve šestým gólmanem fotbalové historie, jemuž se podařilo skórovat na půdě Ligy mistrů. Jeho přesná hlavička do sítě renomovaného Jana Oblaka z Atletika Madrid zaslouženě obletěla celý svět.
Reklama
Reklama

Perfektní náběh do trajektorie centru a pak precizní trknutí hlavou. Provedel v úterý názorně ukázal všem útočníkům, jak se orientovat před bránou a dávat góly. Čas zápasu mezi Laziem Řím a Atlétikem Madrid sice už vypršel, rozhodčí ale ještě nechal dohrát poslední akci. Mimochodem, téměř identický gól dal Provedel už před čtyřmi lety, když ještě hájil barvy týmu Juve Stabia a v posledním momentu zachraňoval remízu s Ascoli v Serii B – na časomíře tehdy svítilo 94:29. Trefy to ale zjevně nejsou náhodné, Provedel totiž v mládí hrával v útoku a góly dávat uměl.

V úterý večer se stal hrdinou. Také ale nechal vzpomenout na brankáře, kteří rádi a často chodili před bránu soupeře a končili v radostném objetí svých spoluhráčů.

Enyeama skóroval i na Stínadlech

Před Provedelem skóroval jako poslední brankář v Lize mistrů Vincent Enyeama. Hapoel Tel Aviv ho pravidelně posílal na penalty a jeho trefa z 11 metrů pomohla izraelskému týmu k vítězství 1:0 na hřišti rakouského FC Salcburk.

Mimochodem, na Enyeamu si možná pamatují i fanoušci Teplic, neboť z penalty skóroval i proti severočeskému týmu v září roku 2009 v kvalifikaci o Evropskou ligu na stadionu Na Stínadlech. Nigerijský gólman v průběhu své kariéry startoval na třech mistrovstvích světa a zapsal na nich osm zápasů.

Hattrick Hanse Jörga Butta

Trochu jiný příběh napsal německý gólman Hans Jörg Butt. Ten platil za specialistu na penalty, v Bundeslize čelil celkem 32 pokusům a hned devět jich chytil. A chodil je i kopat, proměnil 26 z 31 pokutových kopů.

A když se dostal do pohárové Evropy, měl vždy radost, když byl soupeřem Juventus Turín. Proti italskému gigantovi skóroval hned třikrát a pokaždé v jiném dresu.

Nejdříve jako brankář Hamburgeru SV pokořil v září 2000 Edwina Van der Sara, následně o rok později už skóroval za Leverkusen proti Gianluigimu Buffonovi a nakonec jako opora Bayernu Mnichov v roce 2009 opět stanul proti Buffonovi, aby přispěl k vítězství v Turíně v poměru 4:1.

Bolat byl první

Daleko větší frajeřinou jsou ale samozřejmě góly brankářů ze hry, a ty padly v historii Ligy mistrů jen dva. Před Ivanem Provedelem skóroval už jen Sinan Bolat ze Standardu Lutych, který se v prosinci 2009 už nemohl dívat na zoufalou snahu svých spoluhráčů dobýt branku Alkmaaru a v poslední minutě vyrazil podpořit ofenzivu před branku soupeře.

Centrovaný míč od Benjamina Nicaiseho nakonec právě on usměrnil hlavou za záda Sergia Romera a stanovil konečné skóre 1:1. "Tohle je moment, který se zapíše do klubových dějin,"hlásil trenér Standardu László Bölöni.

Pokud pomineme brankářské góly z penalt, které pomohly ke slávě zejména jihoamerickým ikonám, jakými byli Rogerio Ceni (nastřílel celkem 131 branek), Luis Chilavert (67), Jorge Campos (46) nebo René Higuita (43), padaly slavné góly i díky jiným brankářům právě v posledních minutách při normální hře. 

Další památné góly

Jimmy Glass, 1999

V historii klubu Carlisle United budou navěky vzpomínat na branku Jimmyho Glasse, který skóroval v poslední minutě posledního kola tehdejší Third Division (čtvrté nejvyšší anglické ligy) a uchránil svůj tým od sestupu mimo profesionální soutěže. Glassův gól znamenal vítězství 2:1 nad Plymouthem, díky kterému tým na poslední chvíli opustil poslední příčku tabulky.

Jedná se nepochybně o jeden z nejvýznamnějších gólů brankářů v historii a také obrázky, kdy stovky fanoušků následně poté vnikly na hřiště, ukazují důležitost této trefy.

Alberto Brignoli, 2017

V sezoně 2017/18 hrálo Benevento vůbec poprvé v historii italskou Serii A, pro nováčka to ale byla drsná škola. Prvních 14 zápasů klub prohrál a vytvořil tím smutný rekord napříč všemi evropskými ligami (překonali 87 let dlouhé prvenství Manchesteru United).

Historicky prvního bodu se dočkalo Benevento až v prosinci v duelu se slavným AC Milán. Gól na 2:2 v poslední minutě zápasu zařídil brilantním skokem a hlavičkou Alberto Brignoli.

Tim Howard, 2012

Tato trefa není sice z poslední minuty, ale stojí za připomenutí. Když dostal Tim Howard z Evertonu zpětnou nahrávku do vlastního vápna, nerozpakoval se a poslal dlouhý odkop na polovinu soupeře. Jenže tehdy foukal v Goodison Parku slušný vítr a míč dostal takovou razanci, že překvapil i Adama Bogdana v brance Boltonu.

Od té doby také Premier League uvádí rekord v podobě branky, která padla z největší vzdálenosti. Howard stál 101 yardů (92 metrů) od branky soupeře.

Oscarine Masuluke, 2016

Záběry z jihoafrické Premiership k vidění v Evropě příliš nejsou, gól brankáře týmu Baroka FC z duelu s Orlando Pirates ale obletěl celý svět. Masuluke šel pomoci svým spoluhráčům při posledním rohovém kopu zápasu před bránu a když už se zdálo, že hosté odpravili míč do bezpečí, vystřihl báječné nůžky.

Trefa znamenala nejen vyrovnání na 1:1, ale i nominaci na Puskásovu cenu na gól roku, kterou bohužel pro Masulukeho nakonec získal Olivier Giroud.

Martin Poom, 2003

Šest dlouhých sezon chytal Estonec Martin Poom ze Derby County, ale pak se stal nepotřebným a odešel na hostování do Sunderlandu. Na Stadium of Light se mu ale zalíbilo, a tak se rozhodl přestoupit a když poprvé stanul proti svému bývalému klubu, okořenil zápas fantastickým gólem.

V poslední minutě zápasu si naběhl na rohový kop a neskutečnou ranou hlavu skoro protrhl síť. Pokud má Derby County ve znaku berana a týmu se přezdívá "Rams", pak to byla od Pooma symbolická tečka za jeho působením v klubu.