eFotbal

Klíč k úspěchu Arsenalu? Přestupová politika

Klíč k úspěchu Arsenalu? Přestupová politika
Klíč k úspěchu Arsenalu? Přestupová politikaFlashscore
Letošní sezona zatím Arsenalu vychází nad očekávání. Minimálně tedy na scéně anglické Premier League, které po 27 kolech dominuje se ziskem 66 bodů (21-3-3) a pětibodovým náskokem na druhý Manchester City. Jak je možné, že se Gunners tolik zvedli a oproti předešlým ročníkům se mohou chlubit výrazně lepšími výkony? Odpověď na tuto otázku se pokusili najít redaktoři caughtoffside.com.
Reklama
Reklama

Důvod je podle nich prostý. Přestupová politika zaměřená na prověřené hráče anglickou nejvyšší soutěží. Pokud se totiž podíváme na současný kádr Arsenalu, najdeme v něm hned několik klíčových mužů, kteří do klubu přišli v poslední době právě z konkurenčních celků.

Jmenovitě jde o Bena Whita, Aarona Ramsdala, Gabriela Jesuse, Oleksandra Zinčenka, Jorginha nebo Leandra Trossarda.

Nákupy londýnského celku z týmů v Premier League v letech 2020-2023 činily 43 % všech příchodů, což je výrazně vyšší číslo než u dalších předních týmů. U obou klubů z Manchesteru je poměr příchodů hráčů z Premier League a těch z ciziny pouze 25 %, u Tottenhamu je to 23 % stejně jako u Chelsea a v případě Liverpoolu dokonce pouze 8 % (jeden ze 13).

Výhodou této politiky je především fakt, že nové posily nepotřebují tolik času na aklimatizaci na specifický styl hry za kanálem La Manche a mohly tak okamžitě pomoci. To je hlavně případ Jorginha s Trossardem.

Na druhou stranu v minulých letech slavily úspěchy na Etihad Stadium nebo Anfield Road s naprosto opačnou přestupní politikou, takže je otázkou, do jaké míry je toto určující. Tak či tak to ale letos Kanonýrům vychází.