eFotbal

Koho sledovat v sobotním programu 17. kola? Gninga, Doskiho, Zajíce, Chorého Koubka, Chytila i Kuchtu

Koho sledovat v sobotním programu 17. kola? Gninga, Doskiho, Zajíce, Chorého Koubka, Chytila i Kuchtu
Koho sledovat v sobotním programu 17. kola? Gninga, Doskiho, Zajíce, Chorého Koubka, Chytila i KuchtuFlashscore
Sedmnácté kolo FORTUNA:LIGY bude rozprostřeno do obou víkendových dnů rovnoměrně. V sobotu se bude bojovat to body v Praze, Uherském Hradišti, Plzni i Olomouci a do akce půjdou hned čtyři kluby z první pětky.
Reklama
Reklama
Bohemians - Teplice

Stejně jako před rokem nabídne první jarní kolo FORTUNA:LIGY zápas mezi Bohemians 1905 a Teplicemi. Potvrdí svěřenci trenéra Jaroslava Veselého pozici favorita a vylepší nepříznivou domácí bilanci?

Bohemka nezvládla závěr podzimu, na kontě má tři porážky z uplynulých čtyř ligových klání (1-0-3) a při každé z nich inkasovala přesně čtyřikrát, navzdory tomu se drží na hraně skupiny o titul. "Klokani" sice doma v lize naposledy vyhráli, do té doby tam však pokaždé ztratili a se ziskem šesti bodů jsou před vlastními fanoušky druhým nejhorším týmem soutěže (po Českých Budějovicích).

Teplice zaznamenaly dvě výhry z předchozích tří ligových duelů, čímž se vzdálily dnu tabulky, nadále sice zůstávají ve skupině o udržení, zároveň ale ztrácí jenom tři body na nejlepší šestici. Severočeský celek má co zlepšovat venku – jedinkrát tam zvítězil a ze hřišť soupeřů si přivezl pouze 21,05 % (4) z celkových 19 bodů.

Bohemians v lize prohráli jediný z posledních sedmi vzájemných zápasů a z toho čtyřikrát Teplice porazili, ve třech případech navíc s čistým kontem. Teplické mužstvo z předešlých tří venkovních střetnutí s Bohemkou nezískalo ani bod a vždy alespoň jednou inkasovalo v obou poločasech.

Koho sledovat: Antonín Křapka je po odchodu Romana Květa se čtyřmi góly nejlepším ligovým střelcem Bohemians – pokaždé skóroval hlavou a pomohl svému týmu k bodům (3-1-0) – rozhodl podzimní vzájemný duel Na Stínadlech. Abdallah Gning byl na podzim klíčovým hráčem Teplic, což potvrzuje, že se podílel na 39,13 % (9) z celkových 23 branek svého celku (šest gólů, tři asistence).

Zajímavost: V posledních sedmi a celkem ve dvanácti z 16 kol Bohemians se prosadily oba týmy.

Slovácko - České Budějovice

Jeden ze sobotních odpoledních zápasů se odehraje v Uherském Hradišti, Slovácko tady přivítá České Budějovice. Oba týmy vstupují do jara se stejným cílem – chtějí se posunout na vyšší příčky.

[p]Slovácko zakončilo podzimní část, během níž se poprvé představilo ve skupinové fázi Evropské konferenční ligy, třemi výhrami z posledních čtyř ligových utkání (3-0-1), čímž se přiblížilo na dosah skupiny o titul. Uherskohradišťský klub prodloužil smlouvu s trenérem Martinem Svědíkem, jenž bude chtít vylepšit domácí bilanci, Slovácko totiž před vlastními fanoušky získalo méně bodů (10) než venku (12).

České Budějovice vstoupí do druhé poloviny soutěže pod vedením nových trenérů Marka Nikla a Tomáše Zápotočného, kteří na jih Čech zamířili z Příbrami. Bývalí obránci mají na čem pracovat, Dynamo ve třech z předchozích čtyř zápasů v lize nebodovalo a neskórovalo (1-0-3), přesto má ve vyrovnané tabulce na dohled prostřední skupinu. Českobudějovický celek poslední dvě soutěžní vítězství zaznamenal doma, lépe si ale vede na hřištích soupeřů, odkud si přivezl 72,22 % (13) z celkových 18 bodů.

Slovácko prohrálo jediný z uplynulých pěti vzájemných ligových duelů a z toho dvakrát České Budějovice porazilo. Dynamo si však z předešlých tří návštěv v Uherském Hradišti odvezlo čtyři body (1-1-1).

Koho sledovat: Merchas Doski má za sebou vydařený podzim a se třemi góly v lize se dělí o pozici nejlepšího střelce Slovácka – pokaždé otevřel skóre utkání. Tomáš Zajíc zůstává v Českých Budějovicích za očekáváním, prosadil se jenom v poháru. Dočká se konečně také na ligové scéně?

Zajímavost: V devíti z 16 zápasů Českých Budějovic v lize skóroval pouze jeden tým.

Plzeň - Hradec Králové

 Viktoria Plzeň zahájí druhou polovinu FORTUNA:LIGY proti Hradci Králové. Zatímco obhájce titulu se chce udržet na čele tabulky, svěřenci trenéra Miroslava Koubka usilují o setrvání v nejlepší šestce.

[p]Západočeskému týmu konec podzimu nevyšel podle představ, ze tří posledních ligových utkání bral jenom čtyři body, takže na Slavii má již pouze dvoubodový náskok. Plzeň se po náročném programu potýkala s řadou absencí, i proto angažovala hned několik posil (Květ, Vydra nebo Durosinmi). Viktoria kromě zaváhání se Spartou zůstává doma v lize stoprocentní a pět ze šesti vítězství tam zaznamenala s rozdílem více než 1,5 gólu. Naplní svěřenci kouče Michala Bílka pozici favorita?

Hradec Králové po prohraném východočeském derby s Pardubicemi nebodoval ani ve zbývajících dvou kolech (Liberec a Slovácko), navzdory tomu se přes zimní přestávku udržel ve skupině o titul. Vzhledem k vyrovnané tabulce je však prioritním cílem "Votroků" uhájení prvoligové příslušnosti. Hradec k tomu bude potřebovat i body z venku, kde už zapsal stejně výher jako v minulé sezoně (3).

Plzeň v lize nebodovala v jediném z předchozích 14 vzájemných zápasů a ve 13 z nich královehradecký celek porazila – devětkrát s čistým kontem. Hradec na západě Čech od února 1999 prohrál šest po sobě jdoucích ligových střetnutí.

Koho sledovat: Tomáš Chorý otevřel skóre v prvním vzájemném zápase a s devíti brankami v lize je nejlepším střelcem Plzně, jenom třikrát se ale prosadil v Doosan Areně. Matěj Koubek by měl po zranění spoluhráčů a vydařené přípravě začít v základu Hradce, na podzim v devíti ligových startech vsítil jeden gól.

Zajímavost: Plzeň průměrně inkasovala 0,63 branky na utkání a disponuje nejlepší defenzivou soutěže (10).

Olomouc - Sparta

Sobotní ligový program se zakončí na Andrově stadionu, Olomouc se pokusí zaskočit Spartu. Letenský klub cestuje do neoblíbeného prostředí, na hanácké půdě prohrál čtyři z posledních pěti vystoupení.

[p]Olomouc se po nepřesvědčivém vstupu do sezony rozjela a z uplynulých osmi zápasů v lize pouze jednou vyšla naprázdno (5-2-1), čímž si zajistila posun do skupiny o titul. Mužstvo trenéra Václava Jílka doma třikrát za sebou neztratilo, předtím tam však naplno nebodovalo (3-1-3), i z tohoto důvodu si před vlastními fanoušky připsalo méně bodů (10) než na hřištích soupeřů (14).

Sparta po prohraném pražském derby na Slavii třikrát v řadě zvítězila s čistým kontem a upevnila si třetí příčku, z níž po podzimu ztrácela sedm bodů na vedoucí Plzeň. Sparťané se přesto nevzdávají, ostatně byli jedním z nejaktivnějších týmů na přestupovém trhu (Kamenović, Kairinen, Laçi a Mabil). Předchozích šest ligových duelů Sparty opanoval celek, jenž otevřel skóre, první gól proto může být rozhodující.

Olomouc vyhrála jediné z posledních pěti vzájemných utkání a ve zbývajících čtyřech se Spartou nebodovala. Sigma předešlé čtyři domácí výhry nad letenským týmem zaznamenala bez obdržené branky (třikrát 1:0).

Koho sledovat: Mojmír Chytil je s šesti góly nejlepším střelcem Olomouce v lize a navzdory jednání se Slavií by měl nastoupit – premiérovou branku mezi elitou vsítil doma proti Spartě! Jan Kuchta se po příchodu do Sparty prosadil čtyřikrát a vždy pomohl k vítězství svého celku (3-0-0).

Zajímavost: Sparta může poprvé od června 2020 neinkasovat ve čtyřech po sobě jdoucích ligových zápasech (aktuálně 315 minut).

Vitík by si chtěl v budoucnu zahrát v jedné top lig, Čvančara by rád svými góly posunul Spartu k titulu