eFotbal

Kolik fanoušků Celtiku může dorazit na oslavy do Ostravy? Nedivil bych se, kdyby to šlo do tisícovek, tvrdí Moravčík

Kolik fanoušků Celtiku může dorazit na oslavy do Ostravy? Nedivil bych se, kdyby to šlo do tisícovek, tvrdí Moravčík
Kolik fanoušků Celtiku může dorazit na oslavy do Ostravy? Nedivil bych se, kdyby to šlo do tisícovek, tvrdí MoravčíkFlashscore
Není žádné tajemství, že Baník si v rámci výročního zápasu zahraje v červenci v Ostravě proti slavnému Celtiku Glasgow. Na co se mohou těšit slezští příznivci podle bývalé hvězdy skotského giganta Lubomíra Moravčíka?
Reklama
Reklama

"Na velký světový fotbalový klub. Řeknu to to takto. Liverpool nebo Manchester jsou dnes asi fotbalově dál a jsou ve světě známější, ale pokud jde o věhlas nebo popularitu na Ostrovech, myslím, že Celtic se nejen těmto klubům může směle rovnat. Celtic je zázrak. Kdysi dávno, v roce 1887, ho založili irští přistěhovalci, dnes je to obrovský skotský klub s fanoušky, kteří s ním po tisícovkách jezdí po celé Evropě a jejich život se odvíjí podle toho, kde a kdy Celtic zrovna hraje. Myslím, že Baník si pro svůj výroční zápas vybral skvělého soupeře," uvedl v interview pro web fcb.cz člen Síně Slávy dvaapadesátinásobného šampiona Premiership.

Jak moc se podle něj Celtic změnil za poslední dvě dekády? "Změnil se tak, jak se od té doby změnil fotbal všude na světě. Hodně se zlepšila infrastruktura. Když jsem tam působil já, jezdili jsme na trénink kilometr autem. To dnes absolutně nepřichází v úvahu. Změnili se také lidé v klubu. Z těch, kteří tam působí dnes, už skoro nikoho neznám. Ale nezměnil se stadion a nezměnilo se ani to, že těch 65 tisíc míst na něm je neustále vyprodaných. Skotští fanoušci obecně fotbal milují. Vždyť Glasgow je město, kde jsou tři fotbalové stadiony s kapacitou minimálně 50 tisíc diváků. To mluví za všechno," zaznělo z úst šestapadesátiletého rodáka z Nitry.

Kolik ostrovních fanoušků by mohlo do Ostravy dorazit? "Nedivil bych se, kdyby to šlo do tisícovek. Třeba aspoň dva tisíce. Když hraje Celtic evropské poháry a hraje venku, obvykle jich za mužstvem přiletí kolem deseti tisíc. Ale i kdyby na přátelský zápas do Ostravy přicestovalo jen dva tisíce fanoušků, radím, nenechte si to ujít. I když vím, že v Ostravě se fotbalu taky hodně fandí, ta atmosféra, kterou umí vytvořit ostrovní fanoušci, to je něco nenapodobitelného," chválil stránkami fcb.cz citovaný někdejší záložník, který hrával v Celtic Parku v letech 1998 - 2002.

Pakliže vše klapne, na zápas se přijede podívat i sám bývalý středopolař Saint-Étienne, Bastie nebo Duisburgu. "Moc rád. Protože si myslím, že to bude jeden velký zážitek. Moc si toho pozvání od Baníku vážím," uzavřel na fcb.cz hráč, jenž ukončil kariéru v Číně přesně před dvaceti lety a na kontě má 79 mezinárodních vystoupení.

V JAKÉM KLUBU DOHRÁVÁ KARIÉRU EXTEPLICKÝ MAHMUTOVIČ? PŘÍŠTÍ ROK SE PRÝ BUDE SLAVIT POSTUP DO NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽE

Zdroj: fcb.cz