eFotbal

Komety ligy? Obrozený střelec Slavie, brněnský Messi i dánský stoper Sparty

Komety ligy? Obrozený střelec Slavie, brněnský Messi i dánský stoper Sparty
Komety ligy? Obrozený střelec Slavie, brněnský Messi i dánský stoper SpartyFlashscore
Z české nejvyšší soutěže uplynulo devět kol, tudíž nastal čas pro první malou rekapitulaci. A začít by se mělo samozřejmě pozitivně. Kteří fotbalisté vyskočili v úvodu ligy nejvíce do popředí? Zde jsme pro vás vybrali pět komet, se kterými se ještě v létě asi moc nepočítalo.
Reklama
Reklama

1, Stanislav Tecl (SK Slavia Praha) Může být kometou ligy hráč, jemuž prvního září bylo 32 let a českou nejvyšší soutěž kope už patnáctou sezonu? Vypadá to možná trochu divně, ale co je u Stanislava Tecla koneckonců normální? I z té nejvyloženější šance občas netrefí bránu, pak se zase umí trefit z ničeho. Především je to ale hráč, který po třicítce zažívá svou velkou fotbalovou renesanci. Shodou několika okolností se zas a znovu stal jedničkou sešívané ofenzivy a za úvodních devět ligových kol dokázal vstřelit hned osm gólů, navrch přidal dvě asistence. I kdyby už žádný další bod nepřidal, i tak to pro něj bude statisticky nejlepší sezona od ročníku 2015/16, kdy ještě oblékal dres Jablonce. Ke svému střeleckému maximu mu navíc chybí už jen čtyři přesné trefy, které by tímto tempem mohl nastřádat ještě do konce podzimu. Když zůstane ve formě, trenér Jindřich Trpišovský na něm bude stavět dál.

Zdroj: SK Slavia Praha

2, Michal Ševčík (FC Zbrojovka Brno) Do ligy vtrhnul silou hurikánu, navíc se na jeho fotbal tuze hezky dívá. Řeč je o brněnském špílmachrovi Michalu Ševčíkovi, který českou elitu oslnil na první dobrou. V dresu Zbrojovky ční nade všemi ostatními, navíc je i zatraceně produktivní. Od začátku ligy naskočil do osmi duelů, v nichž pět branek vstřelil a dvě připravil. Jeho kvalit si už samozřejmě všimla i obě pražská “S“, která kolem něj v zimě obtočí svá chapadla. Jenže tak snadné to mít nebudou. Sám Ševčík totiž nedávno potvrdil, že jaro hodlá strávit ještě ve Zbrojovce.

Foto: FC Zbrojovka Brno

3, Abdallah Gning (FK Teplice) Ve skvělém rozpoložení našel úvod sezony i teplického snajpra Abdallaha Gninga. Na startu se sice rozjížděl pomaleji, pak ale sešlápl plyn a nakonec převálcoval i další teplický objev Jakuba Urbance. Díky své dravosti i skvělému výběru místa zaznamenal už šest hráčských bodů (4 + 2) a míří ještě mnohem výš. Zajímavé je, že v Teplicích skončil tak trochu náhodou. Klub si ho totiž vyhlédl až během květnové barážové odvety (2:2) na hřišti Vlašimi a jeho příchod zpečetil až několik týdnů před startem první ligy.

Foto: Profimedia.cz

4, Mick van Buren (FC Slovan Liberec) Stejně jako Tecl měl i bludný Holanďan Mick van Buren dlouho pověst muže, který šance spíš spaluje, než aby je uklízel na místo určení. Do Slavie přišel v létě 2016 z dánského Esbjergu, v Edenu se ale příliš nechytil. Haproval mezi žolíkem a hráčem na tribuně, obcházel hostování. Zatím žádné mu však nešlo k duhu způsobem, jakým se zatím jeví jeho aktuální štace v Liberce. Ve Slovanu našel klid i přemýšlivého kouče Luboše Kozla, který mu neváhal svěřit roli prvního útočníka. Van Buren se mu za to odměnil už šesti góly a v tabulce střelců je tak druhý právě za Teclem, který má na kontě o tři přesné zásahy víc.

Foto: FC Slovan Liberec

5, Asger Sörensen (AC Sparta Praha) Byť jsou fotbalisté Sparty právem pod palbou, některých z nich by se kritika týkat až tak neměla. Zejména to platí o dánském stoperovi Asgeru Sörensenovi, který do Sparty dorazil v červenci z Norimberku. Přišel potichu a bez fanfár. Jako jakási záplata za dlouhodobého maroda Ondřeje Čelůstku, možná i coby pojistka, kdyby z klubu pláchl Dávid Hancko, což se následně i stalo. A byť se s ním počítalo spíše na lavičku, trenér Brian Priske ho takřka okamžitě implantoval do základní sestavy, kde odolný zadák už zůstal. Po čistě defenzivní stránce patří k nejlepším obráncům Letenských, navíc dělá jen minimum chyb. Zkrátka je na něj spolehnutí, což se o drtivé většině ostatních posil říci bohužel nedá. Na druhou stranu, v rozehrávce má značné limity. Může je však odbourat, ostatně ve 26 letech má nejlepší léta kariéry jednoznačně před sebou.

Foto: AC Sparta Praha