eFotbal

Kteří hráči se nevešli do nominace na Zlatý míč? Kromě Ronalda i dvojice ze City

Kteří hráči se nevešli do nominace na Zlatý míč? Kromě Ronalda i dvojice ze City
Kteří hráči se nevešli do nominace na Zlatý míč? Kromě Ronalda i dvojice ze CityFlashscore
Do užší nominace na zisk Zlatého míče se logicky nemůžou vejít všichni. Někdo musí z kola ven. Obvykle se najdou překvapení, ale letos jich bylo hned několik. Kromě Cristiana Ronalda chybí i dvojice z Manchesteru City či hvězdný Neymar.
Reklama
Reklama
ANGLIČANÉ ZE CITY

Mezi třicítkou vyvolených nenajdeme Jacka Grealishe, jenž se díky bujarým oslavám stal také hvězdou sociálních sítí.

První sezona na Etihad sice nebyla z nejlepších, nicméně v té druhé, tedy minulé, patřil Grealish k základním stavebním kamenům nejlepšího týmu Evropy. Během triumfálního vítězného tažení City se přímo podílel na 16 gólech.

Dalším pozoruhodným opomenutím je anglický reprezentant John Stones, který sehrál klíčovou roli v týmu Pepa Guardioly, jenž si zajistil treble. Stones se bezpochyby řadí mezi pět nejvýznamnějších hráčů týmu.

Dokonce by se dalo polemizovat o tom, zda by Man City dosáhli svého úspěchu, kdyby Guardiola neučinil odvážné rozhodnutí nasadit anglického středního obránce v sezoně do středu pole.

MARCUS RASHFORD

Pod vedením Erika ten Haga pozvedl útočník Manchesteru United své výkony na nebývalou úroveň, když v minulém ročníku nasázel celkem úctyhodných 30 gólů a přispěl devíti asistencemi. 

Jeho vynikající výkony se navíc promítly i na mezinárodní scéně, když na mistrovství světa podával za Anglii velmi dobré výkony a během turnaje třikrát skóroval.

Statistiky společnosti Opta odhalují, že pouze šest hráčů se v minulé sezóně přímo podílelo na více gólech ve všech soutěžích než Rashford. Pozoruhodné je, že všichni tito hráči byli zařazeni do užšího výběru pro Zlatý míč.

 foto: Manchester United FC

HVĚZDY Z ARÁBIE

V jednu chvíli byl Neymar převzít žezlo pro nejlepšího fotbalistu planety. Přesto se vydal jiným směrem, když přestoupil do Paris Saint-Germain, a v současnosti patří mezi elitní fotbalisty, kteří pokračují v kariéře v Saúdské Arábii.

Jeho sezona 2022/23 se odvíjela jako žalostný příběh, poznamenaný zraněními na hřišti i komplikacemi mimo něj. V důsledku toho se ho PSG rychle rozhodlo zbavit a během letního okna dokončilo jeho přestup do Al-Hilalu. Vzhledem k těmto okolnostem je jeho vynechání na seznamu nominovaných nepřekvapivé.

Nejvýraznějším opomenutím na seznamu není bezpochyby nikdo jiný než pětinásobný držitel Zlatého míče Cristiano Ronaldo.

Po bouřlivém začátku sezony 2022/23 Ronaldo uzavřel svou evropskou fotbalovou pouť a v prosinci odešel z Manchesteru United, aby se pustil do nové kapitoly v saúdskoarabském klubu Al-Nassr.

Navzdory působivé bilanci 26 gólů ve 33 vystoupeních za Al-Nassr byl osmatřicetiletý hráč překvapivě vyřazen z užšího výběru kandidátů.

Vzhledem k tomu, že se jedná o první případ, kdy byl ze seznamu vynechán od roku 2003, lze říci, že tato zpráva byla pro mnoho fanoušků šokem, někteří to dokonce považovali za urážku jeho odkazu.

foto: Al-Nassr