eFotbal

Ligoví benjamínci? Letošní nákladná posila Baníku i čerstvá akvizice Benešova. Vládne borec, který už skončil

Ligoví benjamínci? Letošní nákladná posila Baníku i čerstvá akvizice Benešova. Vládne borec, který už skončil
Ligoví benjamínci? Letošní nákladná posila Baníku i čerstvá akvizice Benešova. Vládne borec, který už skončilFlashscore
Mnoho týmů v nejvyšší soutěži preferuje obvyklý mix. Tedy zkušení borci s mladými dravci. Pod pojmem mladý si ale představíme třeba osmnáctiletého či dvacetiletého borce, který do ligy nakukuje. V historickém hledisku české ligy však najdeme i mnohem mladší hráče.
Reklama
Reklama
FILIP KUBALA

Útočník prošel akademií Slovácka a v jeho dresu si připsal první start v roce 2015 proti Spartě. Kubala prohře 0:4 nezabránil, odehrál posledních pět minut. Dlouho to pak vypadalo, že šlo jen o první vlaštovku. Část kariéry totiž strávil na hostování v Karviné, kde také příliš neprorazil, předtím hostoval v druholigovém Třinci a Viktorii Žižkov.

Nakonec přestoupil do Hradce Králové, kde působil, jako by byl politý živou vodou. Zaujal natolik, že se kolem něj motala i pražská Slavia. Velký přestup nakonec přišel, ale na druhou stranu republiky. Letos v létě ho za velké peníze získal Baník Ostrava.

Věk při debutu: 16 let, 1 měsíc, 2 dny

Foto: FC Baník Ostrava

TOMÁŠ PILÍK

Na ligový pažit nastoupil poprvé v roce 2004 v dresu Příbrami v 77. minutě, prohře 2:3 od Blšan nezabránil. Zkoušel se prosadit i v zahraničí, ale půlroční angažmá v Maďarsku mu nevyšlo. V české lize hrál také za Baník, Brno a Jablonec.

Větší kariéru zakončil před rokem, kdy ještě v Příbrami stihl osm branek. Pak přešel do nižší rakouské ligy, kde ale vydržel také jen rok. Letos v létě ho zlákala nabídka Benešova, kde bude působit například s Martinem Nešporem.

Věk při debutu: 15 let, 11 měsíců, 8 dní

Foto: FK Příbram

PATRIK SVOBODA

V dresu Kladna v roce 2010 poprvé nastoupil v nejvyšší soutěži zhruba na 20 minut a byl u porážky 1:3 od Plzně. Jeho kariéra se však zdaleka nenaplnila, jak se očekávalo. 

Následující sezonu 2010/11 hrál za Kladno a Duklu Praha druhou ligu, naskočil jen do čtyř utkání. Za reprezentaci do 17 let odehrál 6 zápasů. Posléze byl přeřazen do Dukly B, odkud šel do Benešova a Nového Strašecí, kde hraje doteď.

Věk při debutu: 15 let, 11 měsíců, 7 dní

PAVEL MEZLÍK

V patnácti debutoval v dresu Boby Brno proti Karviné (4:2). Mezlík rekord držel dlouhých 12 let. Rodák z Třebíče nastupoval za mládežnické reprezentace, Jihlavu, České Budějovice či Blansko. Když se za sebou ohlédne, uvidí ligovou bilanci 178 zápasů a třinácti branek.

Naposledy působil ve Velkém Meziříčí.

Věk při debutu: 15 let, 10 měsíců, 29 dní

DOMINIK MAŠEK

S fotbalem začal v Příbrami, kde se prvoligového startu dočkal v zápase s Baníkem v květnu 2011 a stal se nejmladším hráčem v historii české nejvyšší soutěže. U nás hrál také za Bohemians 1905, Zlín či Mladou Boleslav.

Ještě v dresu Příbrami se o něj ale praly slavné evropské týmy. Jeho talent nešel přehlédnout. Nakonec zvolil německý Hamburg, kde se ale neprosadil. Stejně jako v nizozemském Cambuuru. Jeho kariéra skončila tam, kde začala. V Příbrami. Bohužel musel skončit velmi brzo, jeho zdravotní problémy mu nedovolily pokračovat.

Věk při debutu: 15 let, 10 měsíců, 8 dní

Foto: FK Příbram