eFotbal

Ligu mistrů vyhrálo 71 italských hráčů, prvenství ovšem patří jiné národnosti. Ušatý pohár získali naopak zatím pouze čtyři Češi

Ligu mistrů vyhrálo 71 italských hráčů, prvenství ovšem patří jiné národnosti. Ušatý pohár získali naopak zatím pouze čtyři Češi
Ligu mistrů vyhrálo 71 italských hráčů, prvenství ovšem patří jiné národnosti. Ušatý pohár získali naopak zatím pouze čtyři ČešiFlashscore
Liga mistrů, respektive její předchůdce PMEZ, zažila za svou dobu existence několik vítězů. Kraluje jí zejména Real Madrid, Liverpool, AC Milán, Bayern Mnichov či Barcelona. Nikoho tak nepřekvapí, že ušatý pohár zvedlo nad hlavu nejvíce Španělů, popřípadě Italů, Angličanů či Němců.
Reklama
Reklama

Titulem "vítěz Ligy mistrů" se může celkově pyšnit 74 hráčů španělské národnosti. K něm se letos někdo přidá za každou cenu, neboť oba finalisté mají hráče La Roji v kádru, ať už je to Kepa Arrizabalaga, Marcos Alonso a Kepa Arrizabalaga nebo Fernan Torres či Rodri. K nejúspěšnějším Španělům v historii soutěže patří samozřejmě hráči jako Ramos, Iniesta, Casillas či Xavi, ale i Alfredo di Stefano (byť reprezentoval Argentinu i Kolumbii).

Druhé místo patří Italům, kteří mají mezi sebou 71 vítězů. Není mezi nimi například Gianluigi Buffon, Paulo Maldini ale soutěž vyhrál pětkrát. Champions League pak vyhrálo 62 Angličanů a 60 Němců. Německý tým s několika reprezentanty se radoval loni a letos zvedne nad hlavu po dvou letech anglický tým, reprezentanty Albionu má ve svém kádru Manchester City i Chelsea.

Francie má naopak vítězů pouze třicet, je to ale také kvůli tomu, že francouzským týmům se v soutěži tolik nedaří. I proto vyhrálo soutěž méně Francouzů než třeba Nizozemců, Portugalců či Brazilců. Česko má šampiony čtyři - v roce 2005 se radovali Vladimír Šmicer a Milan Baroš z Liverpoolu, o dva roky později Marek Jankulovski z AC Milán a v roce 2012 Petr Čech a jeho Chelsea.

Ligu mistrů ale ovládli i hráči z velmi exotických zemí. Například Dwight Yorke, někdejší reprezentant Trinidadu a Tobago, zvedl nad hlavu ušatý pohár během svého angažmá v Manchesteru United v roce 1999. Svého šampiona má ale například i Zimbabwe. Pouze jeden hráč vyhrál Ligu mistrů ale i z Egypta (Mohamed Salah), Kostariky (Keylor Navas), Ukrajiny (Andrij Ševčenko), Maďarska (Ferenc Puskás) či Gruzie (Kacha Kaladze).

zdroj: UEFA