eFotbal

Má Plzeň šanci v Lize mistrů bodovat? Kurzy sázek na fotbal dávají Viktorce mizivé šance

Má Plzeň šanci v Lize mistrů bodovat? Kurzy sázek na fotbal dávají Viktorce mizivé šance
Má Plzeň šanci v Lize mistrů bodovat? Kurzy sázek na fotbal dávají Viktorce mizivé šanceFlashscore
Viktorii Plzeň se povedl husarský kousek již ke konci sezóny, když v nástavbové části české ligy vyfoukla titul Slavii. To jí posunulo do předkolových bitev o Ligu mistrů, přičemž touto šancí nepohrdla. Nicméně los skupiny k ní byl velmi krutý a přihrál jí do party Bayern Mnichov, Barcelonu a Inter Milán.
Reklama
Reklama

Viktorce nyní sázky přisuzují astronomický kurz 1:100 na vítězství ve skupině C. Největším favoritem je pak bavorský velkoklub s kurzem 1.62, následují Katalánci s kurzem 3.00 a milánský Inter se pravděpodobně smiřuje s tím, že vybojuje třetí místo a účast v jarní části Evropské ligy, bookmakeři mu přisuzují kurz 7.0 na ovládnutí prvního místa.

Plzeň jako chudý příbuzný

Viktorka se srdnatými výkony v předkolech postupně popasovala s Helsinkami,Tiraspolem a Karabachem, což ji “odměnilo” účastí ve skupině C, která byla okamžitě překřtěna na skupinu smrti. Západočeši se totiž utkají s Bayernem Mnichov, Barcelonou a Interem Milán, což je staví do jednoznačné pozice největšího outsidera. Už jen celková hodnota hráčského kádru podle webu Transfermarkt staví Plzeň do nelichového světla.Bayern by své A mužstvo dokázal rozprodat za 860 a půl milionu euro, hodnota hráčů FC Barcelony je jen o chlup nižší: 793 milionů eur a trojlístek gigantů ze skupiny C uzavírá Inter Milán, který má hodnotu “jen” 610 a půl milionu euro. Součet tržní hodnoty hráčů plzeňské Viktorky pak činí 24,15 milionu euro, což přesně ilustruje situaci, v jaké se plzeňští ocitli. Není bez zajímavosti, že hráčem s nejvyšší tržní hodnotou je gólman Jindřich Staněk, kterého by se klub dokázal zbavit za 3 miliony eur. Nicméně ve stávající famózní formě je jeho odchod nepředstavitelný.

Ukáže trenér Bílek, že se kurzy sázek na fotbal pletou?

Sázkové kurzy a finanční informace vypadají hrozivě, ale přesto existuje několik faktorů. Prvním z nich je osoba trenéra Michala Bílka, který praktikuje urputný, možná na pohled nudný až otravný styl hry, ten je ale maximálně účelný a přináší výsledky v podobě získaných bodů a vítězných zápasů. Viktorka prošla šesti předkolovými zápasy s lichotivým skóre 13:4 a nepřipsala si ani jednu porážku. Plzeň nemá v kádru kreativní hvězdy a musí si proto pomáhat týmovým výkonem na pracovitým herním projevem s vysokou úrovní organizace hry.

Michal Bílek je přitom velezkušený kouč, svou trenérskou kariéru započal poněkud netradičně na Kostarice, zahraniční klubové angažmá si odbyl také v gruzínském Tbilisi nebo kazašské Astaně, evropské poháry si zkusil v sezóně 2007/2008 s pražskou Spartou, když nejprve v předkole Ligy mistrů nestačil na londýnský Arsenal (0:2 a 0:3), ale pak se podařil reparát v předkole poháru UEFA, předchůdce Evropské ligy, kdy po dvou bezbrankových remízách přešel na penalty přes dánské Odense. Ve skupinové fázi ale Sparta fanouškům moc radosti neudělala, zvítězila pouze doma s Toulouse a po podzimní části se z pohárů poroučela. Také stojí za zmínku, že Michal Bílek vedl Českou a Kazašskou reprezentaci, s českým národním týmem se mu povedlo dostat se do čtvrtfinále mistrovství Evropy, což je patrně, spolu s letošní úspěšnou kvalifikací do Ligy mistrů, jeho největší trenérský úspěch. Na něm ale lpí velká kaňka kvůli neatraktivnímu a někdy až příliš opatrnému hernímu projevu.

Viktorka má na své straně zkušenosti

Právě onen otravný herní styl by nicméně  mohl hráčům “jižanských” klubů v podobě Barcelony a Interu MIlán  hru pořádně znechutit a pomoci alespoň k nějakým bodům. Jak již bylo řečeno, trenér Bílek je skutečně zkušený a k ruce má asistenta Horvátha, který proslul vysokou herní inteligencí, někdy až mazaností a velmi pravděpodobně s Plzeňáky vypiluje několik variant standardních situací, které jsou po odchodu Jeana-Davida Beauguela do saúdskéhoho klubu Al Wehda patrně jednou z největších útočných zbraní. K pragmatickému hernímu stylu přidejme také zkušené hráče, jichž má Plzeň hned několik: patří mezi ně navrátilec Václav Pilař, čahoun Tomáš Chorý, obránce Lukáš Hejda a Radim Řezník nebo nenápadný, ale pracovitý Milan Havel.