eFotbal

Manchester City obhájil titul, zajistila mu ho prohra Arsenalu v Nottinghamu

Manchester City obhájil titul, zajistila mu ho prohra Arsenalu v Nottinghamu
Manchester City obhájil titul, zajistila mu ho prohra Arsenalu v NottinghamuFlashscore
Fotbalisté Manchesteru City obhájili titul v anglické lize. Zajistilo jim ho zaváhání Arsenalu, který prohrál 0:1 v Nottinghamu. Tým trenéra Pepa Guardioly má díky tomu v čele tabulky nedostižný náskok čtyř bodů.
Reklama
Reklama

O vítězství Nottinghamu rozhodl gólem z prvního poločasu Taiwo Awoniyi a zařídil nováčkovi udržení. Arsenal prohrál podruhé za sebou, když navázal na týden starou porážku s Brightonem, který bojuje o poháry.

City ovládlo Premier League potřetí za sebou a celkově podeváté. Další trofeje může navíc přidat ve finále Ligy mistrů a v Anglickém poháru. Arsenal, který ligu dlouho vedl, promarnil šanci ukončit čekání na první triumf od ročníku 2003/2004.

Výrazný krok k účasti v Lize mistrů díky výhře 1:0 v Bournemouthu udělal Manchester United, který bude ve finále Anglického poháru soupeřem City. O trofej v Lize mistrů se staronoví šampioni utkají s Interem Milán.

United proti Bournemouthu stačila na vítězství Casemirova branka z deváté minuty. Manchesterský celek má díky vítězství na čtvrtém místě, které jako poslední zaručuje Ligu mistrů, na kontě 69 bodů stejně jako třetí Newcastle.

Manchesterskému celku pomohla i ztráta Liverpoolu, který remizoval 1:1 s Aston Villou. Liverpool, jemuž na lavičce chyběl potrestaný trenér Klopp, prohrával po gólu Ramseyho z prvního poločasu. Pět minut před koncem vyrovnal Firmino, pro kterého to byla rozlučka s Anfieldem před letním odchodem z klubu.

Boj o poháry si zkomplikoval Tottenham, který doma prohrál 1:3 s Brentfordem. Tottenham, který naposledy v Evropě chyběl v sezoně 2009/2010, poslal do vedení druhý nejlepší střelec soutěže Kane, ale ani jeho 28. branka na výhru nestačila. Za Brentford se po přestávce dvakrát prosadil Mbeumo a dvě minuty před koncem vítězství zpečetil Wissa.

Spurs utrpěli pátou porážku z posledních sedmi kol a přišel o sedmou příčku, která jako poslední zajišťuje start v evropských pohárech, konkrétně v kvalifikaci Konferenční ligy. Díky bodu z Liverpoolu ho o ni připravila Aston Villa.

Spurs se ztrátou jednoho bodu klesli na osmé místo. Na deváté pozici je o další bod zpět Brentford, který usiluje o premiérový postup do evropských pohárů v 133 let dlouhé historii klubu.

West Ham porazil v předposledním kole anglické fotbalové ligy sestupem ohrožený Leeds 3:1. Čeští reprezentanti Tomáš Souček a Vladimír Coufal, jenž kvůli zranění chyběl téměř tři týdny, odehráli za vítěze celý zápas. Brighton porazil sestupující Southampton 3:1 a poprvé v historii si zajistil účast v evropských pohárech. Čerstvý mistr Manchester City oslavil třetí titul za sebou domácí výhrou 1:0 nad Chelsea.

Leeds se ujal vedení v 17. minutě, když McKennieho dlouhý aut usměrnil do sítě Rodrigo. Domácí odpověděli po půlhodině hry. Kapitán Rice, pro kterého to mohl být poslední domácí zápas za West Ham před očekávaným letním přestupem, na zadní tyči zužitkoval Bowenovu přihrávku.

Domácí na hřišti dominovali a zápas otočili 18 minut před koncem. Ings pohlednou průnikovou přihrávkou vybídl ke skórování Bowena. Pojistku přidal v nastavení po Paquetově individuální akci Lanzini.

West Ham si polepšil na 14. místo. Leeds zůstává v sestupovém pásmu dva body za sedmnáctým Evertonem, který za týden přivítá Bournemouth. Svěřence Sama Allardyce čeká domácí souboj s Tottenhamem.

Brighton se na šestém místě dostal z dosahu osmého Tottenhamu, který v sobotu vyšel naprázdno, a v příští sezoně bude hrát v Evropské lize, nebo v Evropské konferenční lize. V pohárech se představí poprvé ve 121 let dlouhé klubové historii.

Postaral se o to zejména osmnáctiletý útočník Ferguson, který v prvním poločase zařídil vedení 2:0. Irský reprezentant vylepšil svoji bilanci v sezoně na šest branek. Po změně stran snížil Elyounoussi. Pojistku na domácí vítězství přidal Gross.

O výhře Manchesteru City rozhodl po chybě obrany Cheslea v rozehrávce už ve 12. minutě svou devátou trefou v sezoně Julián Álvarez. Vítěze Premier League čekají ještě finále Anglického poháru - 3. června proti Manchesteru United - a finále Ligy mistrů proti Interu Milán 10. června. I proto nechal kouč Pep Guardiola opory včetně kanonýra Erlinga Haalanda po většinu zápasu na lavičce.

Premier League - 37. kolo:

Tottenham - Brentford 1:3 Branky: 8. Kane - 51. a 62. Mbeumo, 88. Wissa

Bournemouth - Manchester United 0:1 Branka: 9. Casemiro

Fulham - Crystal Palace 2:2 Branky: 45.+5 z pen. a 61. Mitrovič - 35. Edouard, 83. Ward

Liverpool - Aston Villa 1:1 Branky: 89. Firmino - 28. Ramsey

Wolverhampton - Everton 1:1 Branky: 34. Hwang Hi-čchan - 90.+10 Mina

Nottingham - Arsenal 1:0 Branka: 19. Awoniyi

West Ham United - Leeds 3:1 Branky: 31. Rice, 72. Bowen, 90.+4 Lanzini - 17. Rodrigo

Brighton - Southampton 3:1 Branky: 29. a 40. Ferguson, 69. Gross - 58. Elyonoussi

Manchester City - Chelsea 1:0 Branka: 12. Álvarez