eFotbal

Mané i De Bruyne zůstali těsně pod vrcholem. Zlatý míč za rok 2022 převzal z rukou legendárního Zidana někdo jiný...

Mané i De Bruyne zůstali těsně pod vrcholem. Zlatý míč za rok 2022 převzal z rukou legendárního Zidana někdo jiný...
Mané i De Bruyne zůstali těsně pod vrcholem. Zlatý míč za rok 2022 převzal z rukou legendárního Zidana někdo jiný...Flashscore
Zlatý míč za rok 2022 už má svého majitele, jímž se stal čtyřiatřicetiletý francouzský reprezentant v dlouholetých službách slovutného Realu Madrid Karim Benzema.
Reklama
Reklama

Cenu, kterou pořádá renomovaný francouzský magazín France Football, si převzal na slavnostním galavečeru v Paříži a to z rukou Zinedina Zidana.

Bývalý forvard Lyonu, jenž působí v madridské metropoli již třináctým rokem, zaznamenal v uplynulé sezoně v rámci šestačtyřiceti soutěžních startů hned 44 branek a svému klubu ze San Bernabéua pomohl jak k ovládnutí Ligy mistrů, v níž ovládl díky 15 trefám střeleckou tabulku, tak k triumfu v LaLize.

Benzema, jenž si i ve vyšším fotbalovém věku udržuje tržní cenu 30 milionů eur, za sebou nechal jak senegalského rychlíka Sadia Maného, který od léta patří Bayernu Mnichov, tak mozek Manchesteru City Kevina de Bruyneho.

Největší zastoupení měl v první desítce právě jeho Bílý balet. Thibaut Courtois byl sedmý, Vinicius Junior osmý a Luku Modričova patřila konečná devátá pozice.

Děláte fotbal neudržitelným, natřel kouč Liverpoolu Klopp ropné miliardáře z City, Newcastle a Paris Saint-Germain

"Když před sebou vidím tuhle trofej, naplňuje mě to velkou hrdostí. V pondělí se mi splnil dětský sen," rozplýval se ve své děkovné řeči svěřenec Carla Ancelottiho, jehož vyjádření publikovaly stránky realmadrid.com.

"Tvrdě jsem pracoval na tom, abych jednou Zlatý míč získal, byla to pro mě velká motivace. Měl jsem dva velké vzory - Zinedina Zidana a Ronalda. Chtěl bych poděkoval za podporu mým spoluhráčům v Realu i francouzském nároďáku, prezidentovi našeho klubu a celé mojí rodině," doplnila hvězda Los Blancos, kteří ho mají pod smlouvou do 30. června 2023.

Ve svých čtyřiatřiceti letech se mimochodem stal nejstarším vítězem prestižní ankety od roku 1956, kdy triumfoval Angličan Stanley Matthews. "Věk je jenom číslo. Fotbalisti dnes hrají dlouho a stále v nich hoří touha po úspěchu. Prožil jsem i těžké chvíle, ale nikdy jsem se nevzdal. Byla to cesta, na kterou jsem moc pyšný," uzavřel kanonýr, jemuž chybí do stovky mezinárodních startů už jen tři zápasy.

Zlatý míč 2022:

1. Karim Benzema (Francie/Real Madrid)2. Sadio Mane (Senegal/FC Liverpool)3. Kevin de Bruyne (Belgie/Manchester City)4. Robert Lewandowski (Polsko/FC Barcelona/Bayern Mnichov)5. Mohamed Salah (Egypt/FC Liverpool)6. Kylian Mbappe (Francie/Paríž St. Germain)7. Thibaut Courtois (Belgie/Real Madrid)8. Vinicius Junior (Brazílie/Real Madrid)9. Luka Modrič (Chorvatsko/Real Madrid)10. Erling Braut Haaland (Norsko/Manchester City/Borussia Dortmund)