eFotbal

Marná snaha! Rozhodčí byli při zápase Slavie bezchybní

Marná snaha! Rozhodčí byli při zápase Slavie bezchybní
Marná snaha! Rozhodčí byli při zápase Slavie bezchybníFlashscore
Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR se shodla, že sudí Dalibor Černý neudělal v klíčových verdiktech nedělního utkání mezi Jabloncem a Slavií  chybu. Za ruku podle pravidel nařídil v první půli pokutový kop pro červenobílé, při následné dorážce správně usoudil, že nešlo o faul na hostujícího Václava Jurečku a v závěru správně neuznal pro ofsajd branku Pražanů.
Reklama
Reklama

Nedělní zápas 6. ligového kola nabídl několik sporných momentů. Za bezbrankového stavu Jurečka opakovanou střelou po přímém kopu zblízka lehce trefil do ruky domácího Vachtanga Čanturišviliho a Černý po dlouhé konzultaci s videorozhodčím a přezkoumání situace nařídil penaltu.

Podle komise šlo o správný verdikt. "Hráč domácího družstva zahrál ve vlastním pokutovém území míč rukou, kterou měl nad úrovní ramene v nepřirozené pozici," vysvětlila v komuniké komise.

Jablonecký brankář Jan Hanuš střelu z penalty zlikvidoval, dobíhající Jurečka chtěl dorážet, po souboji s Nemanjou Tekijaškim ale upadl. O faul podle komise nešlo. "Ve snaze zahrát míč se bránící hráč dostal před útočícího hráče a tím mu znemožnil zakončit útočnou akci. Jednalo se o dovolený způsob hry ze strany bránícího hráče," podotkla komise.

V 87. minutě za stavu 1:1 Jurečka po rohu zblízka dotlačil míč do sítě, gól ale neplatil kvůli tomu, že v ofsajdu stojící Jan Bořil ovlivnil jabloneckého brankáře. "Hráč hostujícího družstva stál v ofsajdovém postavení v blízkosti gólmana domácího družstva. Svým postavením bránil brankáři ve výhledu, čímž ho ovlivnil," uvedla komise.

Rozhodčí neuznali pro ofsajd Slavii ani gól v nastavení prvního poločasu. K tomuto momentu se ale komise nevyjádřila, neboť podle manuálu veřejně hodnotí od nové sezony vždy jen čtyři situace z jednoho kola, které vyberou média.

Sudí správně nařídil penaltu za ruku i v zápase Olomouce s Libercem. V 53. minutě zahrál podle hlavního arbitra Petra Hocka nedovoleně ve vápně Ivan Varfolomejev a z následného pokutového kopu dal Lukáš Juliš vítězný gól při výhře 2:0. "Rozhodčí správně nařídil pokutový kop. Ruka obránce byla nad úrovní ramene v nepřirozené poloze vzhledem k pohybu jeho těla," uvedla komise.

Chybu podle ní neudělali ani sudí na Letné, když v 57. minutě hlavní Jan Machálek po zásahu videorozhodčího Dominika Starého a přezkoumání situace u monitoru vyloučil sparťana Adama Karabce za úder loktem.

"Domácí hráč se proti soupeři ohnal paží a udeřil ho předloktím do hlavy mimo souboj o míč. Jednalo se o hrubé nesportovní chování," prohlásila komise po utkání, v němž Sparta navzdory oslabení porazila Karvinou 3:1.