eFotbal

Na co se o víkendu těšit? TOP 5 evropských zápasů

Na co se o víkendu těšit? TOP 5 evropských zápasů
Na co se o víkendu těšit? TOP 5 evropských zápasůFlashscore
Česká FORTUNA:LIGA slibuje šlágry mezi Spartou a Baníkem Ostrava a také mezi Viktorií Plzeň a Slavii Praha. Rušno ovšem bude i na evropské scéně. Hrát se bude El Derbi Madrileño nebo také německé Revierderby. Co byste si tak o víkendu neměli nechat ujít?
Reklama
Reklama

Borussia Dortmund – Schalke O4 – objeví Dortmund střelce?

Slavné německé Revierderby se do Bundesligy vrací po téměř dvou letech. Naposledy se duel mezi Dortmundem a Schalke uskutečnilo v únoru roku 2021, hosté následně o návrat mezi elitu museli bojovat v druhé nejvyšší soutěži.

Domácí tým jde do utkání sice jako favorit, na rozdíl od Schalke ale nadále hledá svého kanonýra. Po odchodu Erlinga Haalanda nedokázalo správně zapracovat Anthonyho Modesteho, jenž naprázdno vyšel i ve šlágru středečního programu Ligy mistrů proti Manchesteru City.

Proti Schalke má ale Dortmund v posledních zápasech vynikající bilanci. Neinkasoval již čtyřikrát v řadě a se skóre 11:0 ovládl hned tři ze zmíněných duelů. Potíží ale může být fakt, že hned šest gólů vstřelili hráči, kteří již u Žlutočerných nepůsobí. Jednou se prosadili Manuel Akanji a Jadon Sancho, hned čtyřikrát udeřil Erling Haaland. V tomto ohledu to tak favorit jednoduché mít nebude.

Foto: Borussia Dortmund

Tottenham – Leicester – poslední duel pro Brendana Rodgerse?

Pohřeb Alžběty II. ovlivní i následující kolo Premier League, hrát se nebude například šlágr 8. kola mezi Chelsea a Liverpoolem. V sobotu ale ve hře bude Tottenham, který v domácím prostředí vyzve Leicester. A favorit je více než jasný.

Kohouti sice překvapivě nezvládli duel Champions League proti Sportingu Lisabon, po dvou kolech ale drží postupovou příčku a náladu by si rozhodně měli spravit proti dosud neškodným Liškám. Leicester předvádí naprosto mizerné výkony a spolu s Evertonem v lize nedokázal vyhrát jediné utkání.

Útok je sice po šesti kolech na úrovni Manchesteru United, obranu ale má horší pouze Bournemouth, který přitom inkasoval devět branek od Liverpoolu. Leicester přes léto přišel o Kaspera Schmeichela i Wesleyho Fofanu, defenziva je naprosto v troskách, a i proto je šokující, že se kormidla stále nevzdává Brendan Rodgers.

Jeho systém s jedním klasickým útočníkem, kapitánem Jonnym Evansem na stoperu a nezkušeným gólmanem Dannym Wardem přestal zcela fungovat a fanoušci už žádají změnu. Ta překvapivě nepřišla po pětigólovém debaklu od Brightonu, tento víkend by ale pro Lišky mohl být do jisté míry vysvobozením.

Foto: Tottenham Hotspur FC

Lyon – PSG – Zavzpomíná Lacazette na šest let staré vítězství?

Zatímco Lyon se po loňském nezdaru může soustředit pouze na Ligue 1, PSG bude kromě obhajoby titulu konečně usilovat i o triumf v Lize mistrů. V týdnu se Pařížanům vedlo dobře, po gólech hvězdného tria Messi – Neymar – Mbappé neměla nárok Maccabi Haifa.

Lyon na tom byl po pěti zápasech stejně jako PSG, následující dva zápasy nezvládl a tabulkou se propadl. Počtvrté v sezóně se přesto střelecky prosadil Alexandre Lacazette a kouč Peter Bosz věří, že někdejší útočník Arsenalu zavzpomíná na rok 2016, kdy na domácí půdě výrazně pomohl k vítězství Lyonu právě nad PSG.

V první půli šlágru přihrál na obě branky a Lyonu se poté vítězství podařilo udržet. Jedním dechem ale dodejme, že tehdejší ročník opanovalo PSG s neuvěřitelným náskokem jednatřiceti bodů právě na Lyon.

Foto: Paris-Saint Germain FC

AC Milán – Neapol – Další jednogólová záležitost?

I přes odchody několika hvězd Neapol znovu pomýšlí na Scudetto. Neapol v průběhu přestávky opustili Kalidou Koulibaly, Andrea Petagna, Lorenzo Insigne i Dries Mertens, vedení klubu ale sehnalo adekvátní posily a Neapol po šesti kolech vede ligu.

Rossoneri obhajují titul a po stejném počtu utkání ztrácí jen ve skóre – konkrétně tři branky. Oba celky hrály v týdnu Ligu mistrů a nevedly si vůbec zle. Tři góly a body pro AC za výhru nad Zábřehem a stejná bilance pro Neapol proti skotským Rangers.

Jenže ve vzájemných zápasech to taková útočně laděná podívaná není. V posledních třech duelech rozhodla vždy jen jediná branka a existuje tak jisté podezření, že neděle nám nenabídne nic lepšího. Snad se budeme mýlit.

Foto: AC Milan

Atlétiko Madrid – Real Madrid – Dostane konečně Griezmann více prostoru?

Velké El Derbi Madrileño na závěr víkendového programu. Real Madrid po zisku titulu a vítězství v Lize mistrů nadále exceluje. Po ovládnutí evropského Superpoháru vyhrál i sedm dalších soutěžních střetnutí a fanoušci pevně věří, že ani Atlétiko nebude dělat potíže.

Jistou potíží je však zranění Karima Benzemy, toho na hrotu útoku nahradil Eden Hazard a v základní sestavě se kromě Juniora Viniciuse nově objevuje také Rodrygo, jenž se do střelecké listiny zapsal v závěru utkání proti Mallorce.

Atlétiko po jasné výhře nad Celtou Vigo nezvládlo duel Ligy mistrů s Leverkusenem a znovu se hovořilo o vytíženosti francouzského útočníka Antoine Griezmanna. Jelikož Atlétiko nechce Barceloně platit výkupní klauzuli na 40 milionů eur, nechává hrát Griezmanna přesně 29 minut základní hrací doby.

I přesto už Francouz stihl tři soutěžní branky a je možné, že v derby odehraje minut více. Výkupní klauzule totiž hovoří jasně – Griezmann nesmí nastoupit na více než třicet minut v průměru všech utkání. To tedy znamená, že pokud by proti Realu odehrál celé střetnutí, další dva duely by musel vynechat. Kouč Diego Simeone by ovšem pro El Derbi Madrileño mohl něco takového podniknout.

Foto: Real Madrid CF