eFotbal

Na koho Kušej navazuje? TOP 4 přestupy z Česka přímo do Nizozemska

Na koho Kušej navazuje? TOP 4 přestupy z Česka přímo do Nizozemska
Na koho Kušej navazuje? TOP 4 přestupy z Česka přímo do NizozemskaFlashscore
Po Tomášovi Čvančarovi a Davidu Juráskovi jde letos v létě o třetí nejžhavější přestup z české ligy do zahraničí. Transfer Vasila Kušeje z Mladé Boleslavi do Utrechtu je údajně na spadnutí. Rychlý záložník bude mít na koho navazovat, vybrali jsme TOP čtyři přestupy Čechů přímo do Nizozemska.
Reklama
Reklama
MICHAL SADÍLEK (Slovácko -> PSV Eindhoven)

Odchovanec Slovácka Michal Sadílek byl v Česku zjevením. V dobrém slova smyslu, jelikož na dorosteneckých úrovních patřil k tomu nejlepšímu, co český fotbal nabízel. Ne náhodou Sadílek triumfoval čtyřikrát v řadě v anketě Fotbalista roku – nejdříve dvakrát mezi mladšími a pak i mezi staršími dorostenci.

Šikovný obránce či defenzivní záložník již v útlém věku vyslyšel nabídku zahraničí, konkrétně z Nizozemska, kde se zařadil do akademie Eindhovenu.

V sezoně 2020/21 hostoval v Liberci a na začátku července 2022 přestoupil za jeden a půl milionu eur z PSV do Twente. Tam patří do základní sestavy, je pevnou součástí týmu. Kromě toho hraje pravidelně v reprezentaci.

ZDENĚK GRYGERA (Sparta -> Ajax) 

Byl pevnou součástí nejlepšího reprezentačního týmu Česka. Člen úspěšné Brücknerovy generace získal dva tituly se Spartou a v létě roku 2003 přestoupil za velké peníze (asi 112 milionů korun) do Ajaxu.

Jeho působení v hlavním nizozemském městě se ale nevyvedlo úplně podle představ, mohlo za to hlavně chatrné zdraví. I tak se Grygera stal stabilním hráčem základní sestavy, se kterým získal jeden titul a dvě stříbrné medaile, k tomu dvě výhry v domácím poháru.

Rozehrál se k takovým výkonům, že si ho vyhlédnul Juventus, kam po čtyřech letech zamířil. Momentálně dělá šéfa klubu ve Zlíně.

zdroj foto: FC Zlín

 TOMÁŠ GALÁSEK (Baník -> Willem)

Rodák z Frýdku-Místku hrál za Baník do roku 1997, kdy odešel do nizozemského klubu Willem II Tilburg. Po třech letech zamířil do Ajaxu Amsterdam, kde se stal kapitánem. Jak vidno, Nizozemsko mu velmi sedlo. Vydržel v něm devět let, pak přišel přestup do Německa.

Od léta 2006 oblékal dres bundesligového 1. FC Norimberk, se kterým v roce 2007 triumfoval v Německém poháru. Po sestupu týmu z bundesligy přišel v létě 2008 do Baníku, ovšem po půlročním pobytu se vrátil do Německa, kde kývnul na nabídku Borussie Mönchengladbach.

Po skončení sezóny navíc splnil svůj záměr, ukončil profesionální kariéru a hrál pro radost v nižší regionální německé soutěži.

 foto: FC Baník Ostrava

VÁCLAV ČERNÝ (Příbram -> Ajax)

V Příbrami velmi rychle poznali, jak velký talent třímají v rukou. Už jako mladší žák hrál po boku daleko starších spoluhráčů, fotbalovými dovednostmi se jim hravě vyrovnal. Ve čtrnácti nastupoval za mladší dorost, v sezoně nastřílel ve 22 zápasech neskutečných 45 gólů. Byl na stážích v Juventusu, Hamburku, Chelsea a Ajaxu. Právě s amsterdamským klubem podepsal začátkem roku 2013 mládežnickou smlouvu, zamířil tam ale mohl až o rok později, až když mu bylo šestnáct.

Svůj talent rozvíjel i v tamní světově proslulé akademii, v lednu 2015 podepsal s Ajaxem profesionální kontrakt a v srpnu si jako osmnáctiletý odbyl debut za áčko v nizozemské lize. O pár dní později si poprvé zahrál i Evropskou ligu.

V Ajaxu to nikdy úplně nevyšlo, ale Nizozemsko se stalo zemí zaslíbenou. V Utrechtu, kam míří i Kušej, ožil, vytáhlo si ho Twente, kde zažil nejlepší sezony, včetně té minulé. Právě ta mu vynesla angažmá ve Wolfsburgu.