eFotbal

Nejdelší mistrovské šňůry, které pamatuje historie v Anglii, Španělsku, Francii, Itálii či Německu

Nejdelší mistrovské šňůry, které pamatuje historie v Anglii, Španělsku, Francii, Itálii či Německu
Nejdelší mistrovské šňůry, které pamatuje historie v Anglii, Španělsku, Francii, Itálii či NěmeckuFlashscore
Jednou z nejobdivuhodnějších věcí ve fotbale je naprostá dominance v domácí lize. Chcete-li být lídrem v soutěži a nedovolit konkurenci se ani nadechnout, vyžaduje to velkou porci taktického přemýšlení a boje i mimo trávníky. Některé velkokluby tak skupují nejlepší hráčské zboží na domácí frontě, aby i tímto způsobem soupeře oslabily. Obhájit mistrovský titul není nic snadného a nepodaří se to každému. Co když to je ale i několikrát za sebou a hovoříme již o šňůře nadvlády? Historie takové momenty pamatuje a my si je připomeneme skrze pětici nejlepších lig v Evropě.
Reklama
Reklama
5) Anglie - Manchester United

Poslední roky vládne na Ostrovech železnou rukou Manchester City, ale není tomu zase až tak dávno, co byl u kormidla jeho městský rival z Old Trafford. Slavná éra za vlády Sira Alexe Fergusona zajistila celou řadu cenných trofejí, těch z Premier League nevyjímaje. Rudí ďáblové dokonce vykázali hned dvakrát šňůru trvající tři roky, a to konkrétně v letech 1999-2001 a 2007-2009. Rekordních dvacet ligových primátů, z toho třináct pod taktovkou právě Fergusona, čeká na své rozšíření, avšak poslední roky se trenéři na této a drese střídají jako na běžícím pásu a výsledky také nejsou nikterak oslňující.

4) Španělsko - Real Madrid

Španělská nejvyšší soutěž vykazuje celou řadu zajímavých klubů, ale dva vyčnívají nad ostatní. Ano, v posledních letech do zisků cenných trofejí promlouvá také Atlétiko Madrid, ale z dlouhodobého hlediska se rozhoduje především mezi Realem Madrid a Barcelonou. Bílý balet desítky let předvádí kouzelnou podívanou, kterou milují po celém světě. Nejdelší šňůra v rámci této soutěže pak přišla v letech 1986-1990, Los Blancos dominovali hned pětkrát v řadě. Zajímavostí určitě je, že na samotném počátku sesadili z trůnu katalánského rivala a právě on zase tuto sérii bez milosti ukončil.

3) Francie - Olympique Lyon

V posledních více jak deseti letech je alfa klubem v Ligue 1 Paris Saint-Germain. Dominance na hřišti, kabina plná velkých hvězd s astronomickými platy. I přes celou řadu rekordů musí tento gigant z francouzské metropole zatím jen závidět šňůru, která se podařila Lyonu v letech 2002 až 2008.  Sedm po sobě jdoucích titulů na této adrese zažil čtyři různé trenéry, ale stejný závěr sezóny. V té době například o svém talentu dal světu vědět Karim Benzema, ale klub se opíral i o zkušené tváře jako o Michaela Essiena či Sidneyho Govoua.

2) Itálie - Juventus

Pot, co byl Juventus sesazen za účast ve skandálu Calciopoli v roce 2006, se v Turíně pustili do přestavby, ze které šlo těžit ještě dlouho poté. Tehdy se celá řada hráčů rozhodla potápějící loď opustit, ale právě mladá posádka dala impuls k nové ikonické éře. Scudetto vyhrála Stará dáma až v roce 2012 pod taktovkou kouče Antonia Conteho, ale začala tím šňůra trvající dlouhých devět let. Po třech titulech s tímto režisérem přišla pětiletá anabáze Massimiliana Allegriho a poslední titul pak šel za Mauriziem Sarrim. Poslední dva roky je to však pro fanoušky Juve jedno velké zklamání a klub potřebuje zřejmě další nový impuls.

1) Německo - Bayern Mnichov

Již dlouhou dekádu se v Bundeslize kluby upínají k pravidlu, že všechno jednou končí. Bohužel ale netuší, kdy se tak stane v případě nadvlády Bayernu Mnichov. Bavorský gigant od roku 2013 nepustil nikoho ke slovu a v německé nejvyšší soutěži letos dominoval již podesáté v řadě. Zajímavostí je, že jména jako Thomas Müller či Manuel Neuer byli u všech těchto radostných okamžiků. Každoročně se spekuluje, zda se objeví někdo, kdo tohoto mistra zaskočí, ale kluby jako Dortmund, Leverkusen či Lipsko asi ještě neposbírali či neudrželi dost kvality ve svých řadách.

Zdroj: sportskeeda.com