eFotbal

Nejen v Evropě lze nalézt štěstí: Ostřílené značky, kterým se daří i mimo záře reflektorů

Nejen v Evropě lze nalézt štěstí: Ostřílené značky, kterým se daří i mimo záře reflektorů
Nejen v Evropě lze nalézt štěstí: Ostřílené značky, kterým se daří i mimo záře reflektorůFlashscore
Kvintet nejlepších evropských je již delší dobu epicentrem fotbalové zábavy pro fanoušky po celém světě. Regionální soutěže napříč všemi kontinenty hrají významnou roli v propagaci sportu jako takového a výchově nových talentů, ale snem každého hráče je uchytit se v Evropě. Poslední roky ale roste kredit i ligových soutěží na jiných adresách a některé schopné tváře je vypozorovat i tam. Nutno podotknout, že s bohatou minulostí a zkušenostmi z Evropy jsou velkým přínosem a dělají tyto ligy atraktivnější. Podívejme se na ostřílené hvězdy, kterým se daří i mimo záře reflektorů.
Reklama
Reklama
5) Éver Banega (Al Shabab)

Pokud by se oko fanouška ohlédlo za kariérou Banegy v Evropě, zcela jistě by se jednalo o smíšené pocity. Dle mnohých ukázal vše, co bylo v jeho silách, ale někteří naopak poukazují na to, že nedokázal naplno využít svůj potenciál.

Během svého působení v Seville vyhrál tři tituly v Evropské lize, v barvách Valencie pak pohár Copa del Rey. Zázrak Boca Juniors měl i celou řadu kontroverzních případů, jako porušení covid opatření pro grilování se spoluhráči, ve Valencii se pak zapletl do sexuálního skandálu.

Dnes Banega působí v Saúdské Arábii a od svého příchodu v roce 2020 zaznamenal již deset branek a sedmnáct asistencí. Skvělé výkony ale občas kazí jeho temperament, který dokládají dvě červené a osm žlutých karet.

4) André-Pierre Gignac (Tigres UANL)

Hráči, kteří opouští renomované kluby a vydávají se do míst, kde by je nikdo nečekal, už nejsou žádným překvapením. Někdejší součástka Lorientu, Toulouse či Marseille byla spojována s celou řadou zvučných adres, přesto dala přednost přesunu do Mexika.

Po oslnivé sezóně v Marseille, ve které zaznamenal 21 branek, překvapivě pláchl za velkou louži k Tigres UANL. Od té doby na této adrese odehrál Gignac již více jak 270 zápasů, ve kterých si připsal 153 gólů a s klubem slavil celkem devět titulů.

Několikrát se jej ptali, zda se nechce vrátit do Evropy, aby měl i snazší cestu do francouzské reprezentace, ale vždy zaujal odmítavý postoj. Pro Tigres UANL se stal už klubovou legendou a fanoušci jej milují.

3) Hulk (Atlético Mineiro)

Brazilský legionář často vykazoval podobný výraz ve tváři jako komiksová postava Marvelu. Za několik let v Evropě a Asii si Hulk vybudoval pověst smrtícího střelce a dokázal si ji přenést kamkoliv, kde se objevil.

Pro mnohé bylo velkým překvapením, když barvy FC Porta vyměnil za ruský Zenit Petrohrad, ačkoliv o něj mělo zájem hned několik zvučných klubů v Evropě. Další šok přišel poté, co vyslyšel volání z Číny, které mu zajistilo lukrativní mzdu 320 tisíc liber týdně.

Od ledna tohoto roku se vrátil do rodné země, kde aktuálně hájí barvy Atlético Mineiro. Na svém kontě má již 63 odehraných zápasů, ve kterých posbíral 43 gólových příspěvků.

2) Javier Hernández (LA Galaxy)

Americká MLS je známá svým napojením na bývalé hvězdy z Evropy, které zde v parádním stylu končí své hráčské kariéry. Pro tamní kluby je atraktivní tato jména sbírat a jednou z nejvyhlášenějších adres v této disciplíně je LA Galaxy.

Známý ostrostřelec přezdívaný Chicharito v minulosti okusil nejvyšší soutěže v Anglii, Španělsko a Německo a hájil barvy velkoklubů typu Real Madrid, Manchester United či Bayer Leverkusen.

V minulé sezóně jej psychicky ovlivnila smrt dědečka, ale bolest ze ztráty se projevila i na výkonech na hřišti. V barvách LA Galaxy ale pookřál a v pouhých 21 zápasech posbíral 17 branek a tři asistencí.

1) Santi Cazorla (Al Sadd)

Příběh španělského záložníka je pro mnohé inspirativní a Cazorla je nejen ve své zemi obdivovanou postavou. I přes vážné zranění si dokázal zachovat veselého ducha, což se zdá být až neuvěřitelné, když mu v jednu chvíli bylo i tvrdě naznačeno, že by měl na svou hráčskou kariéru již zapomenout.

V červenci roku 2018, šest dní poté, co byl zachycen se slzami ve tváři, sehrál španělský tvůrce hry přátelské utkání a nakonec mu byl nabídnut kontrakt od Villarrealu. Ve třiatřiceti letech byl velkým překvapením La Ligy a prosazovat se dokázal i proti gigantům jako Real Madrid či Barcelona.

Nyní působí v bývalém klubu Xaviho, kde se mu taktéž daří a patří k mozkům celého týmu. Cenné trofeje sbírá na této adrese jako na běžícím páse, což dokládá dvojí triumf v Emir of Qatar nebo trofeje v Qatar Stars League, Qatar Cup či Qatari Stars Cupu.

Zdroj: sportskeeda.com