eFotbal

Nejhodnotnější kádr na světovém šampionátu má podle dvou studií Anglie

Nejhodnotnější kádr na světovém šampionátu má podle dvou studií Anglie
Nejhodnotnější kádr na světovém šampionátu má podle dvou studií AnglieFlashscore
Nejhodnotnější tým na mistrovství světa v Kataru má podle dvou velkých studií Anglie. Z více než 800 hráčů na turnaji má nejvyšší cenu anglický záložník Jude Bellingham z Dortmundu, jenž dnes potvrdil pověst jednoho z nejlepších mladých fotbalistů světa gólem při výhře 6:2 nad Íránem.
Reklama
Reklama

Fotbalová sekce Mezinárodního centra sportovních studií (CIES) na základě své analýzy uvedla, že šestadvacetičlenný kádr Anglie na MS má přestupní hodnotu téměř 1,5 miliardy eur (36,5 miliardy korun). Devatenáctiletý Bellingham se na celkové částce podílí 202 miliony eur (4,9 miliardy korun).

Na druhém místě tohoto seznamu je Brazílie (1,45 miliardy eur) s nejhodnotnějším hráčem Viníciusem Jr. z Realu Madrid (200 milionů eur). Třetí pozice patří úřadujícím šampionům Francouzům (1,34 miliardy eur), z nichž nejvyšší cenu na přestupovém trhu má Kylian Mbappé z Paris Saint-Germain (185 milionů eur). Následují Španělsko (1,2 miliardy eur), Portugalsko (1,15) a Německo (1,02).

Celkovou hodnotu týmů na šampionátu vyčíslilo CIES na 15 miliard eur (365 miliard korun).

Nejvyšší cenu má kádr Anglie také podle analýzy společnosti Lloyd's, jež seřadila týmy podle pojistné hodnoty jejich hráčů. Anglie má odhadovanou pojistnou hodnotu 3,17 miliardy liber (88,8 miliardy korun), následují Francie (2,66 miliardy liber/74,5 miliardy korun) a Brazílie (2,56 miliardy liber/71,7 miliardy korun). Také v tomto žebříčku jsou nejcennějšími individualitami Bellingham, Mbappé a Vinícius Jr.