eFotbal

Nejhodnotnější krajní beci současnosti. Nalezli byste je v PSG, Liverpoolu či Bayernu Mnichov

Nejhodnotnější krajní beci současnosti. Nalezli byste je v PSG, Liverpoolu či Bayernu Mnichov
Nejhodnotnější krajní beci současnosti. Nalezli byste je v PSG, Liverpoolu či Bayernu MnichovFlashscore
Kdysi dávno se od krajních obránců očekávala především defenzivní činnost, až postupem času se od nich začala čekat i kreativita směrem dopředu. Dnes je tomu už ve většině případů jinak a v některých rozestaveních je na ně vsázeno jako na ty, kteří po stranách zažehnají nebezpečné akce. Význam krajních obránců je v moderním fotbale neoddiskutovatelný a také evropské velkokluby na ně vsází. Podívejme se na čtyři nejhodnotnější podle webu Transfermarkt.
Reklama
Reklama
4) Nuno Mendes - PSG - 65 milionů eur

Zatímco někteří krajní obránci mohou mít slušné ofenzivní schopnosti, ale na úkor podprůměrné defenzivní intuici, jednadvacetiletý portugalský talent Nuno Mendes se jeví jako všestranný klenot v područí PSG. Rodák z Lisabonu nejprve v Parku Princů hostoval, aby byl loni v létě vykoupen trvalým přestupem za 40 milionů eur. Od té doby jeho tržní hodnota opět stoupá. V 69 zápasech napříč všemi soutěžemi za PSG či Sporting si připsal již 11 podílů na gólech a není pochyb o tom, že se bude i nadále zlepšovat.

Foto: Paris Saint-Germain FC

3) Achraf Hakimi - PSG - 65 milionů eur

Produkt mládežnické akademie Realu Madrid se v La Lize příliš neprosadil, ale během anabáze v Interu Milán poukázal na velký potenciál. PSG neváhalo zaplatit 60 milionů eur, aby pravého beka získalo pro své plány. Schopnost marockého reprezentanta přecházet z defenzivy do útoku a podporovat centry své spoluhráče je výjimečná. Za Pařížany odehrál již 91 zápasů a přihrál na 27 gólů.

Foto: Paris Saint-Germain FC

2) Trent Alexander-Arnold - Liverpool - 65 milionů eur

V současné době byste asi hledali marně lepšího nápaditého a přesného krajního obránce, než je pětadvacetiletá opora Liverpoolu Trent Alexander-Arnold. Odchovanec Reds prokázal geniální myšlení při zahrávání přímých kopů, ale umí vytvářet šance pro své spoluhráče i průniky do obranného pásma soupeřů. Za klub sídlící na Anfield Road odehrál již více jak 280 zápasů a připsal si 89 asistencí.

Foto: Liverpool FC

1) Alphonso Davies – Bayern Mnichov – 70 milionů eur

Zajímavých krajních beků je možné v současné době registrovat celou řadu, ale kanadského legionáře dělá od ostatních výjimečného především jeho bleskové tempo a schopnost dostat se během pár sekund z obranného pásma Bayernu do útoku. Davies je dobrý ale i v zachycování ofenzivních snah soupeře. Ve 166 zápasech za bavorský klub si připsal 36 asistencí a stal se klíčovou tváří bundesligového šampiona. Jeho jméno je spojováno s přesunem do Realu, což se samozřejmě jeho součastnému zaměstnavateli ani za mák nelíbí.

Foto: FC Bayern Mnichov