eFotbal

Nejkvalitnější zahraniční materiál v českém prostředí? TOP 5 aktuálně nejlepších cizinců FORTUNA:LIGY

Nejkvalitnější zahraniční materiál v českém prostředí? TOP 5 aktuálně nejlepších cizinců FORTUNA:LIGY
Nejkvalitnější zahraniční materiál v českém prostředí? TOP 5 aktuálně nejlepších cizinců FORTUNA:LIGYFlashscore
Kteří zahraniční hráči vyčnívají ve FORTUNA:LIZE vůbec nejvíce? Pojďme se společně podívat na nejvýraznější pětici z nich. Slovenské fotbalisty jsme do této selekce nezahrnuli záměrně, neboť dostanou v nejbližší době vlastní článek.
Reklama
Reklama

5. Casper Højer (Sparta Praha)Levý bek z Dánska přišel do Sparty vloni z Aarhusu. Měl v sestavě nahradit Matěje Hanouska, ale brzy po svém příchodu se zranil a velkou část uplynulého ročníku vynechal. Proto se čekalo, v  jaké formě bude připraven letos. A zatím to vypadá, že Højer je zpátky v plné síle. Ve svých 27 letech je stabilním článkem základní sestavy Sparty Praha a v této sezoně je i velice produktivní. Góly dokáže svým spoluhráčům připravit, ale také je sám vstřelit. Bilance 2+4 v 10 ligových utkáních budiž toho důkazem.Na začátku ročníku hrál na stoperu ještě Dávid Hancko a posila Jaroslav Zelený tak okupovala levý okraj obranné čtveřice. Mohlo se zdá, že Højer to s prosazením bude mít složité, ale Hancko po pár zápasech odešel do Feyenoordu Rotterdam a Zelený se přesunul na stopera po bok další posily a mimochodem také dalšího dánského fotbalisty Martina Sørensena. Z poloviny dánská obrana zatím šlape, na rozdíl od zbytku sestavy, poměrně slušně a hlavně oba Dánové v ní vynikají. Minimálně jednoho z nich jsme proto do našeho žebříčku zařadit museli.

Foto: AC Sparta Praha

4. Aiham Ousou (Slavia Praha)Švédský stoper je ve Slavii číslem jedna na stoperskou pozici. K sešívaným dorazil v roce 2021 z GAISu a hned v první sezoně ukázal, že může být do budoucna velkým příslibem. I když se vloni ve svých začátcích trochu hledal a udělal pár kiksů, nakonec byl asi nejlepším slávistickým obráncem. Také letos je v obraně Slavie dominantní, v pěti zápasech navíc dokázal přidat i ofenzivní nadstavbu, když se blýskl gólem do sítě Slovanu Liberec při domácí výhře 3:0. Na svém kontě má i jednu asistenci.Jak dlouho ale Ousou vydrží ve Slavii, je otázkou. Už v létě kolem něho kroužilo několik zahraničních mančaftů a hodně reálně jednu chvíli vypadal jeho přestup do Fenerbahce Istanbul. Slavný turecký celek hledal náhradu za Korejce Min-jae Kima, který odešel do Neapolel, a kapitán švédské jedenadvacítky se jevil jako ideální volba. Z přestupu nakonec sešlo, ale Ousou je stále v hledáčku velkých klubů. Že se jedná o vycházející hvězdu, dosvědčuje i fakt, že se již dočkal premiérové nominace do švédského národního týmu.

Foto: SK Slavia Praha

3. Yira Sor (Slavia Praha)Další slávistická kometa, která si v uplynulém ročníku podmanila české fotbalové fanoušky. Sor vloni přišel do pražského celku z Baníku Ostrava, už tam udivoval svou místy až neuvěřitelnou rychlostí a prací s míčem. U sešívaných se dokázal ihned prosadit, a i když v lize to tak dobré nebylo, v pohárové Evropě válel. Sor svými výkony upoutal pozornost skautů předních evropských klubů z elitních soutěží. Teď je jen na něm, zda si vyslouží velký přestup podobně jako před ním další zázračné africké dítě Abdallah Sima.Nigerijský útočník nicméně musí zabrat v domácí ligové soutěži, kde jako by mu někdy scházela větší motivace, než když se prohání po nablýskaných evropských pažitech. Letos ho navíc sužují i zdravotní obtíže, vinou kterých zatím zasáhl jen do jednoho ligového klání. Vloni v 10 zápasech FORTUNA:LIGY vstřelil jediný gól, naproti tomu v Evropské konferenční lize skóroval v šesti duelech hned šestkrát a třikrát asistoval. Letos mu ve stejné soutěži stačilo jediné utkání, aby vsítil dvě branky.

Foto: SK Slavia Praha

2. Peter Olayinka (Slavia Praha)Vedle zmíněného Yiry Sora a Mosese Usora v pořadí třetí slávistický klenot z Nigérie. Olayinka to ale ve Slavii táhne už nějaký ten pátek. V klubu působí od sezony 2018/2019, kdy přišel z belgického Zulte Waregem. Předtím už nicméně v české lize hrál, když nastupoval za Duklu Praha, a to v ročníku 2016/2017. Tehdy na sebe upozornil šesti góly a vysloužil si přestup do Belgie, kde se mu také, nutno říct, dařilo.Stále teprve 26letý Olayinka má nicméně podobně jako Sor občas problém s motivací v utkáních s menšími českými kluby a lépe se mu daří ve světle reflektorů evropských pohárů. Ať už to byla Liga mistrů, Evropská liga nebo Evropská konferenční liga, Olayinka vždy Slavii v těchto soutěžích táhl. I on poutá pozornost zahraničních týmů, naposledy kolem něj kroužil turecký Trabzonspor. Vysoký křídelník má na svém kontě i čtyři starty za nigerijskou reprezentaci.

Foto: SK Slavia Praha

1. Jhon Mosquera (Viktoria Plzeň)Ligovým cizincům letos zatím vládne plzeňský Mosquera. Agilní Kolumbijec válí jak v lize, tak i v Evropě, kde Plzni výraznou měrou pomohl k senzační účasti v Lize mistrů. V domácí soutěži se v devíti duelech hned pětkrát objevil mezi střelci, k tomu si připsal i jednu asistenci. Pro Michala Bílka je na křídle jasnou volbou. Mosquera tak navazuje na svou loňskou premiérovou sezonu v Plzni, kdy v lize zaznamenal skvělou bilanci 7+6.32letý rodák z Cali českou nejvyšší soutěž dobře zná. Poprvé se v ní objevil v sezoně 2014/2015 v dresu Bohemians Praha. Opálený rychlík strávil u Klokanů dva ročníky a zaujal i větší ligové štiky. Vrátil se pak nicméně domů do Kolumbie, kde hrál nejprve za Atlético Nacional a poté za Deportivo Cali. V sezoně 2019/2020 jej ale Bohemians přivedli zpět, v dalším ročníku jim ovšem Mosquera poněkud kontroverzně pláchl do Liberce, kde mu stačil jediný rok, aby si vykopal současné lukrativní plzeňské angažmá, které je vrcholem jeho kariéry.

Foto: FC Viktoria Plzeň