eFotbal

Nejlepší mladí trenéři, o kterých ještě uslyšíme? Nový manažer Birminghamu i strůjce úspěchů ve Sportingu

Nejlepší mladí trenéři, o kterých ještě uslyšíme? Nový manažer Birminghamu i strůjce úspěchů ve Sportingu
Nejlepší mladí trenéři, o kterých ještě uslyšíme? Nový manažer Birminghamu i strůjce úspěchů ve SportinguFlashscore
Stejně jako na hráčském poli, i na tom trenérském je trend jasný. Čím mladší, tím lepší. Světový fotbal už poznal kouzla mladých trenérů, a to například Mikela Artety či Juliana Nagelsmanna. Kteří další by mohli vylétnout?
Reklama
Reklama
RUBEN AMORIM, 38 LET, SPORTING LISABON

Poté, co Amorim v roce 2017 ukončil profesionální kariéru hráče, se v Portugalsku prosadil jako manažer. Svou trenérskou kariéru zahájil před sezónou 2018/19 u třetiligového portugalského týmu Casa Pia a v září 2019 se přesunul k rezervě Bragy. O tři měsíce později, po odvolání Ricarda Sá Pinta, převzal Amorim seniorský tým a začalo se mu dařit.

V té sezóně dovedl Bragu k vítězství v portugalském ligovém poháru, když ve finále porazil Porto, a poté pomohl týmu poprvé po 65 letech porazit venku Benfiku. Sporting Lisabon byl na jeho dostupnost upozorněn a po pouhých dvou měsících zkušeností v nejvyšší soutěži se rozhodl ho získat.

Od té doby se Sporting neohlíží zpět a s Amorimem u kormidla exceluje. Během své první kompletní sezóny dovedl Amorim Sporting k prvnímu ligovému titulu po 19 letech a vytvořil rekord v nejdelší sérii neporazitelnosti v jedné sezóně - 32 zápasů v řadě. Mezi větší pozornost se dostal na jaře, kdy vyřadil Arsenal.

Foto: Sporting CP

DOMENICO TEDESCO, 38 LET, BELGICKÁ REPREZENTACE

Tedesco prošel jako trenér mnoha mládežnickými týmy a svou začínající kariéru zahájil ve Stuttgartu. Brzy postoupil na vyšší pozice a v roce 2017 získal svou první seniorskou práci jako manažer druholigového německého týmu Erzgebirge Au. Poté, co je dovedl k záchraně, si Tedesca v létě téhož roku vyžádalo Schalke, kde strávil sezonu a půl.

Po výprasku 0:7 od Manchesteru City v Lize mistrů byl propuštěn, přesto udělal dojem na Spartak Moskva. Ten mu nabídl místo manažera. V Rusku byl oblíbencem fanoušků, ale pandemie koronaviru jeho plány v klubu zkrátila, nicméně 36letý kouč nebyl bez práce dlouho – novým šéfem ho jmenovalo RB Lipsko.

Italsko-německý manažer získal první trofej ve své kariéře, když na konci sezony 2021/22 zvedl nad hlavu DFB-Pokal. Belgie ho následně po mistrovství světa 2022 jmenovala jako náhradu za Roberta Martineze.

Foto: Belgická fotbalová reprezentace

WILL STILL, 31 LET, REIMS

Když se 8. října 2022 PSG objevilo na Stade Auguste Delaune, domácím stadionu Reims, manažer domácích Oscar Garcia chyběl u postranní čáry a střetnutí vynechal z rodinných důvodů. Tým tak dostal na starost tehdy 29letý asistenta Will Still, který měl za úkol zastavit Lionela Messiho, Kyliana Mbappého, Neymara a spol.

Nakonec se mu to podařilo a Reims udržela remízu 0:0 ve vyhecovaném zápase, v němž byl vyloučen Sergio Ramos. O pouhých pět dní později Remeš vyhodila Garciu a jmenovala Stilla dočasným manažerem, aby mu nakonec po neporazitelnosti v pěti zápasech nabídla práci na plný úvazek.

Ačkoli Reims musí zaplatit pokutu 25 000 eur za každý zápas, který Still řídí, protože není držitelem profesionální licence UEFA, francouzskému týmu to zřejmě příliš nevadí. A proč by také mělo, když třicetiletý hráč na začátku svého působení na plný úvazek zvládl sérii 14 zápasů bez porážky ve všech soutěžích a v současné sezoně je na pátém místě.

Foto: Stade Reims

WAYNE ROONEY, 37 LET, BIRMINGHAM

Zázraky, které Rooney dokázal v Derby County, vlastně nejsou dostatečně oceněny. Poté, co pomohl Derby přežít ve druhé lize v sezóně 2020/21, když převzal mužstvo na dně Championship, musel Rooney v následujícím ročníku řídit klub s téměř nulovým rozpočtem.

Vzhledem k tomu, že Derby strávilo téměř celou sezónu v nucené správě, EFL mu v průběhu roku udělila kumulativní odečet 21 bodů. Hráče bylo možné podepsat jen na krátkou dobu, za sníženou cenu, přičemž spoustu šancí dostávali hráči z mládežnických týmů. I přesto je Rooney málem udržel v Championship, nakonec jim chybělo sedm bodů – kdyby jim nebylo odečteno 21 bodů, skončili by i přes finanční potíže na 17. místě.

Rooney ještě donedávna působil ve Spojených státech v DC United. Tam byl neustále spojován s návratem do Anglie, což se také stalo. Před pár dny ho angažoval Birmingham, který bojuje o postup do Premier League.

Foto: Birmingham City FC

MATTHIAS JAISSLE, 35 LET, AL AHLÍ

Jaissle, který strávil celou svou kariéru v Hoffenheimu (už s tímhle klubem začíná podobnost s Julianem Nagelsmannem), začal v roce 2017 trénovat Brondby jako asistent manažera. Po dvou letech v Dánsku ho Red Bull Salzburg najal jako manažera týmu U18.

Jaissle toužil po své první seniorské práci manažera, v lednu 2021 tak odešel do rakouského druholigového Lieferingu. Red Bull Salzburg, který zoufale nechtěl, aby mu talentovaný trenér proklouzl mezi prsty, mu brzy nabídl, aby se ještě téhož roku stal jeho manažerem.

Jaissle, který jde ve stopách takových osobností, jako jsou Roger Schmidt, Adi Hutter, Marco Rose nebo Jesse Marsch, je v Evropě poměrně neznámý, ale ve svých 35 letech je rozhodně manažerem, kterého je třeba do budoucna sledovat. V roce 2022 získal rakouský bundesligový a pohárový double a zářil i na půdě Ligy mistrů. Letos v létě ho ale zlákaly arabské peníze.

Foto: Al Ahli SC