eFotbal

Nejmladší tým je v Liberci, nejstarší na Slovácku. Nejvíce cizinců na soupisce mají Slavia s Baníkem

Nejmladší tým je v Liberci, nejstarší na Slovácku. Nejvíce cizinců na soupisce mají Slavia s Baníkem
Nejmladší tým je v Liberci, nejstarší na Slovácku. Nejvíce cizinců na soupisce mají Slavia s BaníkemFlashscore
Zdejší prvoligový kolos zvaný FORTUNA:LIGA se po delší pauze opět rozjede již v sobotu odpoledne a to v Ďolíčku, ve Štruncových sadech a na Městském stadionu Miroslava Valenty, s tím, že ještě ten samý den bude pozornost upřena také na Andrův stadion, kam dorazí po úspěchu lačnící Sparta. V souvislosti s vypuknutím druhé poloviny ročníku 2022/2023 jsme se zaměřili na několik statistických zajímavostí. Znáte věkové průměry všech šestnáctí účastníků? Tušíte, kdo je nejstarší a kdo zase nejmladší hráč soutěže? Vybavíte si, kolik je v jednotlivých klubech cizinců a kdo ze stále aktivních fotbalistů má na kontě nejvíce startů či gólových zápisů? Pokud neznáte odpověď na vše, gratulujeme, ale na lepším místě jste se právě teď ocitnout nemohli.
Reklama
Reklama
Věkové průměry hráčů v klubech:

Ačkoliv to podle fotografie, na níž jsou zachyceni hlavní trenér Luboš Kozel a nejstarší hráč kabiny Theodor Gebre Selassie, nevypadá, nejmladším věkovým průměrem napříč celým prvoligovým peletonem disponuje FC Slovan Liberec, který se jako jediný vešel pod 24 let.

Heslo "mládí vpřed" vyznávají dle čísel také v Pardubicích, Hradci Králové či na Spartě, s tím, že na opačném pólu žebříčku lze zastihnout Bohemians Praha 1905, Viktorii Plzeň a Slovácko, jemuž zvedají věkový průměr zejména veteráni Michal Kadlec s Milanem Petrželou.

23,75 - Liberec,

24,15 - Pardubice,

24,93 - Hradec Králové,

25,14 - Sparta,

25,19 - České Budějovice,

25,31 - Ostrava,

25,89 - Jablonec a Olomouc,

26,0 - Mladá Boleslav,

26,04 - Teplice,

26,27 - Slavia,

27,17 - Zlín,

27,3 - Brno,

27,63 - Bohemians 1905,

27,8 - Plzeň,

27,88 - Slovácko.

Foto: FC Slovan Liberec

Nejstarší hráči:

Nejstarším fotbalistou v soutěži je podle očekávání nestárnoucí motor záložní řady Bohemians 1905 Josef Jindřišek, jehož čeká v polovině příštího měsíce oslava dvaačtyřicátých narozenin.

Ročník 1981 mají v občanských průkazech také Tomáš Hübschman z Jablonce a Marek Matějovský z Mladé Boleslavi, kteří už několik sezon (stejně jako výše zmíněný "klokan") ve svých klubech prodlužují kontrakty vždy o jeden rok.

V klubu ligových čtyřicátníků už je od loňského července také ostravský brankář Jan Laštůvka, jenž by podle všeho mohl chytat v nejvyšší soutěži také v ročníku 2023/2024. V příštím vydání této statistiky už tak klidně může být v první trojici...

1. Josef Jindřišek (Bohemians) - 41 let (narozen 14. února 1981),

2. Tomáš Hübschman (Jablonec) - 41 let (narozen 4. září 1981),

3. Marek Matějovský (Mladá Boleslav) - 41 let (narozen 20. prosince 1981).

Foto: FK Mladá Boleslav

Nejmladší hráči:

Benjamínkem soutěže je jihočeský mladíček Ondřej Čoudek, jenž debutoval ve FORTUNA:LIZE už v dubnu loňského roku a to proti Mladé Boleslavi.

Obránce, který oslavil plnoletost teprve na podzim, nasbíral v tomto soutěžním ročníku dva soutěžní starty - jeden v lize a jeden v domácím poháru.

Protože noví trenéři Dynama Tomáš Zápotočný a Marek Nikl sází na mladou krev, jeho vytížení na Střeleckém ostrově by mohlo mít vzestupnou tendenci.

Osmnáctileté teenagery mají ve svých kádrech také Pardubice a Baník Ostrava, v jejichž kádrech vykukují Jakub Tecl, respektive Matěj Šín, jenž se nedávno vyléčil z vážného onkologického onemocnění a ve Slezsku je znovu součástí prvního týmu Pavla Hapala.

1. Ondřej Čoudek (České Budějovice) - 18 let (narozen 25. října 2004),

2. Jakub Tecl (Pardubice) - 18 let (narozen 28. srpna 2004),

3. Matěj Šín (Ostrava) - 18 let (narozen 2. srpna 2004).

Foto: FC Baník Ostrava

Nejvíc startů:

Protože si Milan Petržela udržel rychlost a výbušnost i ve svých devětatřiceti letech, stále je součástí plánů kouče Martina Svědíka, pod jehož vedením by mohl dokonce útočit na bájnou hranici 500 prvoligových vystoupení.

Momentálně je explzeňský křídelník na metě 467 a vysněnému číslu by se mohl znovu o něco více přiblížit na konci tohoto ročníku, v němž je ještě třeba sehrát odvety a poté nadstavbu. Pakliže mu vydrží forma i zdraví, nesmazatelně vejít do dějin by mohl již v příští sezoně 2023/2024.

Do klubu ligových legend se dostávají fotbalisté s 300 a více zápasy. Hranice 400 už však není zdaleka pro každého a z aktivních borců už ji překonali pouze Václav Procházka ze Zlína a Josef Jindřišek z Bohemians Praha 1905. Nynější svěřenec Jaroslava Veselého už si ovšem asi může nechat o zmíněné pětistovce pouze zdát.

1. Milan Petržela (Slovácko) - 467,

2. Václav Procházka (Zlín) - 434,

3. Josef Jindřišek (Bohemians) - 411. 

Foto: FC Trinity Zlín

Nejvíc branek:

Ze stále aktivních ligových útočníků je na tom k tomuto datu nejlépe boleslavský Milan Škoda, jenž se konečně uzdravil a na jaře by mohl svou bilanci dál rozšiřovat.

Pokud byl fit, v posledních deseti letech střílel spoustu branek jak ve Slavii, tak v tureckém Rizesporu.

Na branky životní ročník zatím prožívá brněnský Jakub Řezníček, jenž vévodí střelecké tabulce a v současnosti má i cíl v podobě zaklepání na vrata Klubu ligových střelců, do něhož se vstupuje se 100 a více góly. Momentálně je na cifře 88 a kdo ví, třeba se mu to povede ještě do konce této sezony.

Třetím v pořadí je jablonecký úderník Jan Chramosta, jenž už jeden primát na kontě má. Je totiž nejlepším kanonýrem v historii MOL Cupu.

1. Milan Škoda (Mladá Boleslav) - 104,

2. Jakub Řezníček (Brno) - 88,

3. Jan Chramosta (Jablonec) - 79.

Foto: FK Mladá Boleslav

Počet cizinců v klubech (celkem 92):

I když sešívané "S" během zimní přestávky pustilo pryč Sora (Genk), Usora (LASK Linec) i Tiéhiho (Wigan) a dříve či později se ještě bude loučit s Olayinkou (Crvena Zvezda Bělehrad), i tak má na aktuální soupisce jasně nejvíce cizinců v soutěži.

Celkem jich je dvanáct, čemuž se přibližuje pouze Baník Ostrava, který se před pár dny posílil albánským reprezentantem Eneem Bitrim.

Na překvapivě vysoké pozici je Dynamo České Budějovice, jehož nový trenérský štáb v současnosti pracuje na Střeleckém ostrově hned s devíti zahraničními hráči.

Sparta je na osmi kusech, mistrovská Plzeň na pěti a miniaturní cizineckou legii najdete v Hradci Králové, Zbrojovce Brno a Bohemians Praha 1905. Všechny tři celky mají ve svých áčkách pouze dva zástupce jiné národnosti. V případě "klokanů" jde o srbského obránce Stefana Vilotiče a slovenského útočníka Erika Prekopa.

12 - Slavia,

10 - Ostrava,

9 - České Budějovice,

8 - Liberec, Zlín, Sparta,

6 - Olomouc,

5 - Slovácko, Plzeň, Jablonec,

4 - Pardubice,

3 - Teplice, Mladá Boleslav,

2 - Hradec Králové, Brno, Bohemians.

DESET VĚCÍ, NA KTERÉ SE MŮŽEME TĚŠIT V CO NEVIDĚT STARTUJÍCÍ JARNÍ FÁZI FORTUNA:LIGY